Może pytanie błahe, ale jak dotąd miałem do czynienia tylko z kompetentnie wypisanymi aktami.
Jak sobie radzicie gdy w akcie metrykalnym macie miejsce urodzenia w innym mieście, lecz nie ma napisane w której parafii? Właśnie mam taki akt, który wyrzuca mnie do Rzeszowa, do aktów urodzeń z 1883 i wiem czy pisać do każdej parafii z osobna czy np tylko do archiwum diecezjalnego czy do USC w Rzeszowie (teoretycznie w USC już ich nie powinno być). Podobne wyrzucenie mam do Lwowa. Jak tam postępować?
Pozdrawiam,
Andrzej
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spore miasta - poszukiwania
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Re: Spore miasta - poszukiwania
Ustal najpierw Andrzeju ile było w tym 1883 roku parafii.
Może nie tak dużo?
Nie wiem jak to jest w Rzeszowie, ale w Poznaniu, akta z tego okresu najczęściej są już w Archiwum Archidiecezjalnym.
Wspomagam się też książkami adresowymi i kartami meldunkowymi, żeby zawęzić ogólnie wpisany "Poznań"
Może nie tak dużo?
Nie wiem jak to jest w Rzeszowie, ale w Poznaniu, akta z tego okresu najczęściej są już w Archiwum Archidiecezjalnym.
Wspomagam się też książkami adresowymi i kartami meldunkowymi, żeby zawęzić ogólnie wpisany "Poznań"

Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
Jeśli chodzi o Rzeszów, to mikrofilmy z 1883 roku dla Rzeszowa można znaleźć w Archiwum Państwowym na Bożniczej, natomiast metryki w parafiach. Z tym sporym miastem Rzeszów to przesada. W 1883 roku w Rzeszowie była jedna parafia (to obecna fara) chyba że chodzi o tereny włączone do miasta w okresie późniejszym. Myślę, że wszystko można znaleźć na Bożniczej.
Wawrzek
Wawrzek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 459
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Faktycznie według informacji jaką uzyskałem od ks. dr Andrzeja Motyki dyrektora Archiwum Diecezjalnego w Rzeszowie wtedy była tylko fara. Księgi o dziwo nie znajdują się w parafii ale w USC. Niestety USC już przekazało księgi do AP tak jak wawrzec napisał lecz tu coś mi się nie zgadza bo pradziad wskazuje że AP ma księgi (nie mikrofilmy) od 1889. Wawrzec czy widziałeś te filmy? czy informacje o 1883 roku zaczerpnąłeś z innego źródła? Tak się składa że interesują mnie urodzenia właśnie od 1883 roku.
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Pozdrawiam,
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Wielokrotnie bywałem w tym archiwum ( AP Rzeszów) w różnych latach, tak że drobne szczegóły mogły ulecieć z pamięci. Jeśli chodzi o księgi metrykalne to nigdy mi nie udostępniono ksiąg, zawsze były to mikrofilmy. Co do roku – to są oddzielnie księgi urodzeń, zgonów i zaślubin z różnymi datami i stąd ta pomyłka. Mikrofilmy z księgi urodzeń są rzeczywiście od 1889 roku. Starsze są w Przemyślu w Archiwum Diecezjalnym ( obecnie Archidiecezjalnym) – polecam literaturę na ten temat http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/docmet ... ublication
Aby ostudzić nieco emocje dodam, że korzystanie z tego Archiwum ( Przemyśl) graniczy niemal z cudem. Mnie się nigdy nie udało.
Wawrzek
Aby ostudzić nieco emocje dodam, że korzystanie z tego Archiwum ( Przemyśl) graniczy niemal z cudem. Mnie się nigdy nie udało.
Wawrzek