UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Miednoje - Księga Cmentarna

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Miednoje - Księga Cmentarna

Post autor: Ynicz » ndz sty 27, 2013 4:58 pm

arek354 pisze:Szukam w kilku miejscach (nie tylko na forach genealogicznych, ale i innych) licząc na to, że jeśli nie tu, to może gdzie indziej uzyskam pomoc. Czy to jest objawem braku szacunku dla osób, od których mogę uzyskać odpowiedź? Czy to nietakt z mojej strony? Trochę dziwnie rozumujesz. Pomóc też nie pomogłeś.
Ale gdy się szuka się na minimum dwóch forach, to wypadałoby chociaż poinformować, że ta sama prośba jest na innym forum i podać link. Może w tym przypadku pomagający tylko wrzuca zdjęcie, w którego jest posiadaniu, ale podobne rzeczy dzieją się chociażby w przypadku tłumaczeń metryk.

I na pewno z mojej strony nie jest to dziwne rozumowanie, ale warto pomyśleć nad swoim ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz sty 27, 2013 5:27 pm

arek354 pisze:Witam.
Proszę o garść informacji na temat Stanisława Cyrana, starszego aspiranta PP.
Z góry dziękuję, choć wątek już nieco popadł w hibernację i może być trudno o odpowiedź ;)
Arek
Arkadiuszu, a znasz ten link: http://www.katedrapolowa.pl/ofiary.php ?
tam stoi tylko tyle:
Starszy posterunkowy Policji Państwowej Stanisław CYRAN, ur.1893,
miejsce urodzenia: Tarłów, syn Władysława
zm. 1940, Miednoje (Twer)

Jest tam również informacja, że Stanisław został pośmiertnie mianowany aspiranta Policji Państwowej (lista osób odczytana w trakcie uroczystych obchodów w dniach 9 -10 listopada 2007 r.)

To tyle w oczekiwaniu na książkę :>

[edit]
http://www.radaopwim.gov.pl/media/pliki ... e_Tom1.pdf str. 115
St. post. PP Stanisław CYRAN s. Władysława i Walerii, ur. w 1893 w Tarłowie.
W policji od 1921. Przez wiele lat służbę pełnił w Radomiu– we wrześœniu 1939 w
jednym z Komis. tego miasta.

niestety nie ma zdjęcia
Beata

Awatar użytkownika

arek354
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: arek354 » ndz sty 27, 2013 6:18 pm

Witam Beato.
Stronę Katedry Polowej znam. Myślałem tylko, że w książce będzie trochę więcej szczegółów, może fotografia? Informacja o odznaczeniach? Stanisław Cyran to kuzyn mojej babci i podejrzewam, że informacja o jego śmierci może być dla niej niespodzianką.
Dziękuję za reakcję :)
Pozdrawiam

PS. Babcia w lutym kończy 96 lat. Myślę, że moje znaleziska n/t rodziny mogą być pewną rekompensatą za informacje zdobyte od Niej. W każdym razie intencje mam dobre ;)
Szukam: Mikołajczyk, Turzański, Rudnicki, Cyran, Strugalski, Putowski

Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk z Wałbrzycha

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz sty 27, 2013 6:55 pm

Obawiam się, że w książce będzie to samo co na stronie, bo książka jest również wydana przez Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa: http://www.radaopwim.gov.pl/static_arti ... -katynska/
Przynajmniej masz zdjęcie tabliczki od Alana. :ok:
Pozdrowienia dla babci :cmok:
Beata

Nela

Post autor: Nela » pt lut 01, 2013 12:51 am

Witam,
Arku napisz do Archiwum Akt Nowych w Warszawie, gdzie w swoim zasobie posiadają materiały archiwalne Komendy Głównej Policji Państwowej. Ja tak zrobiłam /dotyczyło mojego wujka st.posterunkowego Franciszka Poczekaja, zamordowanego w Twerze, aresztowanego w Horodence dawne województwo stanisławowskie/i otrzymałam pismo informujące,że AAN może się podjąć poszukiwania dokumentów dotyczących tej osoby i za przeprowadzenie kwerendy AAN pobiera opłatę za jedną godzinę poszukiwań 35,00 zł i za sporządzenie jednej strony kserokopii 2,00 zł / to było w 2010 roku/. Po wpłaceniu zaliczki 35,00 zł na podane konto otrzymałam kserokopie dokumentów. Nie było tego dużo ale zawsze coś. Pozdrawiam. Nela

Awatar użytkownika

arek354
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: arek354 » pt lut 01, 2013 3:43 pm

Dzięki za podpowiedź. Postaram się coś zdziałać w tym temacie. Pozdrawiam

Arek
Szukam: Mikołajczyk, Turzański, Rudnicki, Cyran, Strugalski, Putowski

Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk z Wałbrzycha

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”