W Płockiej Bibliotece Cyfrowej zostały udostępnione notatki Władysława Smoleńskiego "Smoleńscy i Grabienice Małe". Można tam znaleźć także informacje genealogiczne dotyczące innych rodzin szlacheckich z okolic Niedzborza, m.in. Pokrzywnickich, Paprockich, Grabieńskich, wraz z różnymi wypisami z ksiąg sądowych mławskich, niedzborskich.
link:
http://www.tnp.org.pl/biblioteka/dlibra ... &lp=22&QI=
Piotr Romanowski
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Smoleńscy z Grabienic Małych
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 12 razy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Smoleńscy z Grabienic Małych
Zgadza sie, bo juz to wstepnie przegladalem.
Z tym tylko dodatkiem, ze jest tam juz kilkadziesiat
pozycji ze spuscizny Smolenskiego.
Jak sie okazuje Wladyslaw Smolenski wykorzystal nikly
odsetek swych notatek do swych Szkicow z 1908 roku.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ublication&
To co wykorzystane jest przekreslone w notatkach niebieska kreska.
Ale najwazniejsze jest to, ze z wypisow z akt niedzborskich
wynika, ze pierwszy Smolenski do Grabienic Malych przybyl w polowie
XVII w. nie ze Smolina w pow. bielskim (gniazdo rodu Smolenskich
herbu Zagroba), lecz ze Smolenia-Trzcianki w pow. przasnyskim
(gniazdo Smolenskich herbu Doliwa).
Dlatego tez nie nalezy sie juz zupelnie przejmowac
wizerunkami Zagroby w tychze notatkach.
Z tym tylko dodatkiem, ze jest tam juz kilkadziesiat
pozycji ze spuscizny Smolenskiego.
Jak sie okazuje Wladyslaw Smolenski wykorzystal nikly
odsetek swych notatek do swych Szkicow z 1908 roku.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... ublication&
To co wykorzystane jest przekreslone w notatkach niebieska kreska.
Ale najwazniejsze jest to, ze z wypisow z akt niedzborskich
wynika, ze pierwszy Smolenski do Grabienic Malych przybyl w polowie
XVII w. nie ze Smolina w pow. bielskim (gniazdo rodu Smolenskich
herbu Zagroba), lecz ze Smolenia-Trzcianki w pow. przasnyskim
(gniazdo Smolenskich herbu Doliwa).
Dlatego tez nie nalezy sie juz zupelnie przejmowac
wizerunkami Zagroby w tychze notatkach.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Adamie!
Chyba zbliża się czas by pomyśleć o wydaniu suplementu (poprawek?) do herbarzy w postaci wykazu prawidłowych herbów dla rodzin, które posługują się niewłaściwymi znakami.
Oj! Jest tego sporo.
A ile sygnetów by było do przetopienia
Chyba zbliża się czas by pomyśleć o wydaniu suplementu (poprawek?) do herbarzy w postaci wykazu prawidłowych herbów dla rodzin, które posługują się niewłaściwymi znakami.
Oj! Jest tego sporo.
A ile sygnetów by było do przetopienia

-
Dla mnie też dużym zaskoczeniem były tak liczne wypisy w notatkach Smoleńskiego. Bywając w Płocku pierwszorzędnie traktowałem wizyty w archiwach, na bibliotekę Zielińskich nigdy nie starczało czasu.
Wcześniej zaznajomiłem się z artykułem Andrzeja Chodubskiego w Notatkach Płockich z 1994 roku, w dużej mierze opartym na wspomnianych notatkach, ale również nie oddającym rozmiaru zapisków Smoleńskiego.
Kilka lat temu dosyć dobrze przebadałem metrykalia niedzborskie pod kątem Smoleńskich i Paprockich i muszę powiedzieć, że obecny ich stan zachowania jest taki sam jak w czasach Smoleńskiego. Czyli wiek XX był całkiem łaskawy dla niedzborskich metrykaliów. Szkoda, że nie stało sie tak w przypadku ksiąg sądowych.
Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. W notatkach jest wspomniany ksiądz Stanisław Zgliczyński, proboszcz niedzborski, dziekan mławski, kanonik kolegiaty płockiej. W jakim zespole archiwalnym można by odnaleźć informacje o tym kapłanie? Pewnie w AD w Płocku?
Piotr Romanowski
Wcześniej zaznajomiłem się z artykułem Andrzeja Chodubskiego w Notatkach Płockich z 1994 roku, w dużej mierze opartym na wspomnianych notatkach, ale również nie oddającym rozmiaru zapisków Smoleńskiego.
Kilka lat temu dosyć dobrze przebadałem metrykalia niedzborskie pod kątem Smoleńskich i Paprockich i muszę powiedzieć, że obecny ich stan zachowania jest taki sam jak w czasach Smoleńskiego. Czyli wiek XX był całkiem łaskawy dla niedzborskich metrykaliów. Szkoda, że nie stało sie tak w przypadku ksiąg sądowych.
Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. W notatkach jest wspomniany ksiądz Stanisław Zgliczyński, proboszcz niedzborski, dziekan mławski, kanonik kolegiaty płockiej. W jakim zespole archiwalnym można by odnaleźć informacje o tym kapłanie? Pewnie w AD w Płocku?
Piotr Romanowski
-
Nieslusznie, bo wiele tam rarytasow.na bibliotekę Zielińskich nigdy nie starczało czasu.
Artykul mi znany, ale z bledami.Wcześniej zaznajomiłem się z artykułem Andrzeja Chodubskiego w Notatkach Płockich z 1994 roku, w dużej mierze opartym na wspomnianych notatkach, ale również nie oddającym rozmiaru zapisków Smoleńskiego.
Dopiero obecnie da sie go w pelni skorygowac.
W jakich latach zyl?W notatkach jest wspomniany ksiądz Stanisław Zgliczyński, proboszcz niedzborski, dziekan mławski, kanonik kolegiaty płockiej. W jakim zespole archiwalnym można by odnaleźć informacje o tym kapłanie? Pewnie w AD w Płocku?
Adam A. Pszczolkowski
-
Ksiądz Zgliczyński urodził się około 1735 roku (nie wiem gdzie), od 1767 był proboszczem niedzborskim, przypuszczam, że zmarł około lat 1806-10. Nie mam aktu zgonu księdza, choć wątpliwe, żebym tam odnalazł jego rodziców.apszczol pisze:W jakich latach zyl?W notatkach jest wspomniany ksiądz Stanisław Zgliczyński, proboszcz niedzborski, dziekan mławski, kanonik kolegiaty płockiej. W jakim zespole archiwalnym można by odnaleźć informacje o tym kapłanie? Pewnie w AD w Płocku?
W 1769 roku udzielił w Niedzborzu ślubu Agnieszce Zgliczyńskiej, swej siostrze i Adamowi Paprockiemu.
Jeszcze jeden ślad (akt małżeństwa bratanicy księdza) prowadzi do parafii zgliczyńskiej, jako możliwego miejsca urodzenia rodzeństwa Zgliczyńskich. Ze względu na stan XVIII-wieczych ksiag metrykalnych ze Zgliczyna, jest do nich utrudniony dostęp.
Dlatego mam nadzieję odnaleźć przodków księdza Zgliczyńskiego, jego siostry w innych dokumentach.
Piotr Romanowski
-
W wizytacji parafii Niedzborz z 1775 roku tak sie sam przedstawil:
"Pleban jest ks. Stanislaw Zgliczynski, ktory za prezenta kollatorska jest instytuowany na to beneficjum,
majacy staranie okolo dusz tej parafii, ktory zewszedy przy tym kosciele siedzi, ma lat 40.
Rodem z wojewodztwa plockiego, ziemi zawskrzenskiej, od lat 14 ksiedzem zostal,
temu kosciolowi przysiagl roku 1767, z tejze samej jest diecezji. Swiecenia kaplanskie bral od biskupow,
jako swiadcza jego dokumenta, czyli formaty...".
A szczegolowy szerszy biogram bedzie mial ksiadz Michal Marian Grzybowski.
"Pleban jest ks. Stanislaw Zgliczynski, ktory za prezenta kollatorska jest instytuowany na to beneficjum,
majacy staranie okolo dusz tej parafii, ktory zewszedy przy tym kosciele siedzi, ma lat 40.
Rodem z wojewodztwa plockiego, ziemi zawskrzenskiej, od lat 14 ksiedzem zostal,
temu kosciolowi przysiagl roku 1767, z tejze samej jest diecezji. Swiecenia kaplanskie bral od biskupow,
jako swiadcza jego dokumenta, czyli formaty...".
A szczegolowy szerszy biogram bedzie mial ksiadz Michal Marian Grzybowski.
Adam A. Pszczolkowski