UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Falęccy - herbu Leszczyc? I inni.

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Falęccy - herbu Leszczyc? I inni.

Post autor: Carloz » czw lut 14, 2013 5:04 pm

Witam serdecznie!

Moje tematy w dziale 'Szlachta, herbarze, heraldyka' na razie niestety nie są zbyt popularne. ;) Lubię myśleć, że po prostu czekają na lepsze czasy i, prędzej czy później, poszukiwania pójdą dalej.

Już jakiś czas temu dowiedziałem się o sporej liczbie przodków - datując niektórych na XII wiek. Duża część z nich jest 'zweryfkowana' np. w Tekach Dworzaczka. W tym np. rodzina Falęckich, o których jest trochę wzmianek. Żadna jednak nie traktuje o ich herbie.

Cytaty odnoszące się bezpośrednio do moich przodków z Tek Dworzaczka przytoczę na koniec tej wiadomości, by było bardziej przejrzyście. Tak skracając informacje w nich zawarte:

Mój przodek Wojciech Falęcki (zmarł przed 1631r.). Żona Anna z.d. Bogurska, córka burmistrza Bydgoszczy - Stanisława Parkusa-Bogurskiego h. Suchekownaty.

Ich synowie Andrzej, Stefan, Stanisław i Adam. Ten pierwszy ożeniony z Katarzyną z.d. Wałdowską ze Słup h. Topór (to od niej pochodzi ta 'większa' część mojego wywodu przodków).

W każdym razie, o Bogurskich jest sporo u Dworzaczka, o Wałdowskich również (jak i w innych opracowaniach). Falęccy u Dworzaczka nie mają nawet przyporządkowanego herbu, a o samym Wojciech Falęckim niewiele wiadomo (oprócz tego, że był mężem i ojcem). Falęccy byli w ziemi tucholskiej, na pewno mieli jakieś związki z miejscowościami Kęsowo pod Tucholą, Strzelewo - chyba - pod Bydgoszczą i inne. Możliwe pisownie nazwiska: Falęcki, Falencki, Falendzki...

Zakładam ten temat by 'istniał' i może kiedyś ktoś coś doda na ten temat. Zależy mi na informacjach o Wojciech Falęckim i jego przodkach. W Wielkiej Genealogii Minakowskiego są Falęccy h. Leszczyc - lecz nie wiadomo, czy to ta sama gałąź, co moi Falęccy - z bydgoskiego. Może ktoś natknął się na nich w poszukiwaniach?

Liczę nawet nie na konkretne odpowiedzi - ale chociaż na sugestie, gdzie mogę szukać przodków Falęckich. Dworzaczek nie wspomina o nich, jako o piastujących wysokie urzędy - byli więc pewnie mało zamożną szlachtą, mającą jakieś wsie na danym terenie. W jakich dokumentach mogą być interesujące mnie materiały genealogiczne?

Sporo jest jeszcze członków szlacheckich rodzin, o których prawie nic nie wiem. Prądzyński, Lewald-Jezierski, Żychcki, Konopacki, Łyskowski, Przepałkowski, Chrząstowski i, w sumie, wiele innych... Ale na nich przyjdzie jeszcze czas. :)

A teraz przedstawię, jako dodatek, wzmianki o Falęckich od Dworzaczka:
Grodzkie i ziemskie > Nakło > Część 1

1206 (Nr. 66 Rel.) 1631
Sł. Stanisław Parkus Bogurski i NN. Stefan, Andrzej, Stanisław Falendzcy, jego siostrzeńcy (f. 45)

1238 (Nr. 66 Rel.) 1631
Andrzej i Stanisław dziedzice Jabłowa i Chomętowa Falęccy, ss. o. Wojc. F. i Anny Bogurskiej (f. 193)

4207 (Nr. 226) 1647
Andrzej Falędzki, s. o. Wojc. F., kwit. Wojciecha, Stanisława i Mikołaja oraz Katarzynę Mariannę Rozalię bci i siostry rodz. Gądkowskich, ol. Piotra G. z Anny Kościelskiej dzieci i tęż Annę K. wdowę po ol. Piotrze G. z 200 zł. długu (f. 454v)

4459 (Nr. 227) 1653
Katarzyna ze Slup Wałdowska, ż. Andrzeja Falęckiego, w tow. Jana ze Słup W., ol. Aleks. syna, brata swego rodz., kwit. z 4. 000 zł. Andrzeja F. męża (f. 65)

4788 (Nr. 227) 1660
Stef. Falęcki, s. o. And. F. oblatuje działy dóbr dokonane po + ojca w Strzelewie w pon. po sw. Bartł. 1660. Dzielą się: Jan, Stefan i Anna, dzieci ol. Andzreja F. z Kat. Wałdowskiej. Jan zostaje przy posesji cz. cz. Strzelewa, ol. ojcu służących, Stefan miał równe do połowy tej wsi prawa, ale gdy nie mógł sprostać ciężarom tam będącym prawa swe do tej wsi, jako małol. w tow. stryja rodz. Stanisława F. i wujów swych Wojciecha i Macieja W. W., niniejszym kontr. bratu Janowi sprzedaje. Taksa tych dóbr 15. 200 zł. gdy ją ojciec kupował, teraz zniszczone wojną szw. i powietrzem, ale brat starszy godzi się zapłacić młodszemu wedle tej starej taksy. Po potrąceniu ciężarów zostaje do działu: 2. 720 zł., co na 3 głowy 906 zł. Brat starszy swego się zrzeka i dopełnia młodszemu rodzeństwu, każde z tych młodszych dostanie od niego po 2. 000 zł. (f. 631)

5421 (Nr. 189) 1692
Stanisław Falencki, s. o. Wojc., z ol. Anny Bogurskiej, kwit. Marcina Lutomskiego poborcę pow. tucholsk. i Konst. Wiecką małż., dziedziców wsi Wysoka p. tuchol. z 3. 000 zł. prus. zap. przez ol. Jakuba Wysockiego poprzed. dziedzica tej wsi kontr. 1683. 8/VI r. (f. 16v)

5422 (Nr. 189) 1692
Marcin-Franciszek na Smogulcu Smogulecki sta N., wsie swe: Potulinko i Jeziorki p. kc. Stanisławowi Falenckiemu s. o. Wojc. F. za 5. 000 zł. na 1 rok zastawia (f. 16v)

5434a (Nr. 189) 1693
Stanisł. Falencki, s. o. Wojc., wś. całą Zalesie p. świec. Stefanowi-Konst. F. asesorowi sąd. zs. tuchol. bratankowi swemu rodz. sprzedał za 8. 000 zł. prus. (f. 35)

Grodzkie i ziemskie > Nakło > Część 2

1013a (Nr. 225) 1648
1693. Stanisław Falencki, s. o. Wojc. F., wś. Zalesie p. świec. Stefanowi-Konst. F. assesorowi sąd. zs. tuchol. bratankowi swemu rodz. za 8. 000 zł. prus. sprzed. (f. 895)

1087 (Nr. 225) 1653
Andrzej Falęcki, s. o. Wojc. F., z racji pokwit. przez ż. Katarzynę ze Słup Wałdowską, siebie z 4. 000 zł. długu zap. na M. Kęssowie wsi p. tuchol. oprawił żonie tęż sumę na poczet pos. i t. w. (f. 400v)

Grodzkie i ziemskie > Kcynia

4302 (Nr. 19) (Iud.) 1625
Aleksander Bogurski, s. o. Gabryela B., winien 1. 000 zł. Adamowi Falendzkiemu, s. o. Wojc. F. z woj. pomor. (f. 612v)
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie!
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Falęccy - herbu Leszczyc? I inni.

Post autor: Bozenna » czw lut 14, 2013 5:43 pm

Dzien dobry Karol,
Temat mnie interesuje, gdyz moja 4 x prababcia byla Falecka (Falencka) z domu. Niestety wiem jeszcze mniej niz Ty, a szczegolnie narazie musze szukac w latach 1750-1800, czyli pozniej niz Ty.

Odnajduje wzmianke dotyczaca mojej 4 x prababci u Dworzaczka, pod haslem "de Haydes" :
metrykalia katolickie
59399 (Obra)
1796r. - Julianna z Faleckich Haydes.

Oto co wiem, czyli prawie nic:
Rodzenstwo (brat i dwie siostry) urodzone okolo 1760 roku
- Leonard Falecki - dzierzawca dobr narodowych Stare Miasto pod Koninem w 1819-tym roku
- Julianna Falecka zona Jozefa de Haydes herbu Genderych
- Brygida Falecka zona Teodora Antoniego Breanskiego
Wszystkie drogi prowadza do Wielkopolski.

Czy cos da sie polaczyc z Twoimi ?
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony pt lut 15, 2013 10:19 pm przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » czw lut 14, 2013 7:35 pm

Droga Bożenno,

Dzięki za odpowiedź. Kto wie, być może za jakiś czas dojdziemy do wspólnych przodków. Na razie sam niestety wiele nie wiem - wszystkie informacje mam z Tek Dworzaczka, Wielkiej Genealogii Minakowskiego i drzewa, które 'współtworzę' na Geni. Wiele na pewno trzeba kiedyś samemu zweryfikować.

W Tekach Dworzaczka znalazłem jeszcze informację nt. stanowiska pełnionego przez jednego z 'moich' Falęckich:
316 (Nr. 40) 1715
Andrzej Falęcki starosta łopatecki kwituje: Franciszka stryja, Piotra, Bartłomieja, Agnieszkę, Annę, Magdalenę, Konstancję bratanków i bratanice Drzewieckich, dzieci ol. Stanisława D. z ol. Heleny Gosławskiej (sprawa z racji, Rościmina, Dziekciarni i Czermina w p. nakl.) (f. 313)

440 (Nr. 41) 1722
Andrzej Falęcki starosta łopatecki, dziedzic dóbr Dziekciarnia, Rościmin, Czarnom, (f. 175)

6372 (Nr. 202) 1724
Andrzej Falęcki starosta łopatecki, s. o. Jana rotm. JKMci, z ol. Zofji-Anny Orzelskiej wsi: Strzelewo i Siedliska w p. bydg. dziedzic, dobra te os. Wojciechowi Bnińskiemu majorowi JKMci, s. o. Piotra surrog. gr. nakiel., sprzed. za 38. 000 złp. (f. 64)
Wychodzi na to, że Andrzej Falęcki (prawnuk mego przodka Andrzeja F.) był starostą łopateckim - cokolwiek to oznacza. :)

O 'Twoich' znalazłem tylko to, ale to na pewno już widziałaś:
59399 (Obra)
1795.1/1. (O.), ch., a * 28/12.1795. Anna Ignacja Józefa c. MD. Antoniego Kornatowskiego i Teresy -- GD. Józef Falęcki pos. Putolensis i GD. Juljanna z F-cz Haydes, GD. Józef Haydes pos. Groiecensis i V. Eleonora de H. z O.
Na pewno coś uda się nam ustalić. Chętnie dowiem się, w jakich księgach/archiwach powinienem szukać informacji o przodkach Falęckich.
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw lut 14, 2013 9:05 pm

Dziekuje Karol,
Tak, znam ten wpis u Dworzaczka, ale nie umiem ustalic
1. Putolensis
2. Groiecensis
Gdybym wiedziala, gdzie szukac, w jakiej miejscowosci, to mialabym wiecej entuzjazmu.
Narazie jestem zablokowana.
Ty szukasz o pokolenie wyzej niz ja.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » czw lut 14, 2013 10:02 pm

Droga Bożenno,

"pos. groiecensis" - pewnie właściciel Grójca (?). Grójec jeden jest w Wielkopolsce - http://pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3je ... kopolskie)

Być może to ten. Ale więcej niestety nic nie wiem na ten temat.
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw lut 14, 2013 11:18 pm

Dziekuje Karol,
Moze ktos jeszcze interesuje sie tym nazwiskiem ?
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » pt lut 15, 2013 12:20 am

Carloz pisze:
59399 (Obra)
1795.1/1. (O.), ch., a * 28/12.1795. Anna Ignacja Józefa c. MD. Antoniego Kornatowskiego i Teresy -- GD. Józef Falęcki pos. Putolensis i GD. Juljanna z F-cz Haydes, GD. Józef Haydes pos. Groiecensis i V. Eleonora de H. z O.
Sadze, ze raczej chodzi o Grojec Wielki albo Grojec Maly. To bardzo blisko Obry.
http://mapa.targeo.pl/Grojec_Wielki,19, ... 358ae4c4e9
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pt lut 15, 2013 3:30 pm

Dziekuje Marta, ja tez tak mysle, ale problem jest z odnalezieniem odpowiedniej parafii.
Ani slowa o przynaleznosci do jakiejs parafii w Slowniku Krolestwa Polskiego.
Moze Babimost ?
Slabo znam te okolicy.
Serdecznosci,
Bozenna

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » pt lut 15, 2013 3:46 pm

Wedlug "Zrodel dziejowych... Wielkopolska tom I" Pawinskiego obydwa Grojce nalezaly do parafii w Babimoscie.
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pt lut 15, 2013 4:05 pm

Marta,
Jestes niezastapiona !
W AP jest duzo ksiag protestanckich, ale slabo z rzymskokatolickimi.
Sprawdze mikrofilmy u Mormonow.
Pieknie dziekuje,
Bozenna

rafael
Podziękował/a: 23 razy

Post autor: rafael » pt lut 15, 2013 4:30 pm

Witam,

nie wiem czy to się na coś przyda. W kręgu moich zainteresowań nie ma szlachty. W parafii, którą się interesuję - Promna, występuje miejscowość Falęcice. Ciekawostka, znajduje się ona ok 20 km od innego Grójca, na Mazowszu. Tu podaję link do opisu miejscowości na stronie gminy z krótką historią:
http://promna.pl/asp//pl_start.asp?typ= ... 3&strona=1
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » pt lut 15, 2013 5:17 pm

"pos. groiecensis" - pewnie właściciel Grójca (?). Grójec jeden jest w Wielkopolsce
Jesli "pos." to na pewno nie wlasciciel.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pt lut 15, 2013 6:14 pm

Rafal,
Dziekuje bardzo, ale byla to jednak rodzina z Wielkopolski, wiec tam trzeba szukac.

Adamie,
Tez wielkie dzieki za informacje. Nie rozumiem wpisow Dworzaczka i dodatkowo ta galez moich przodkow "de Haydes Genderych" jest dla mnie bardzo trudna do odnalezienia.
Kazda sugestia wiec sie przyda.

Pozdrowienia,
Bozenna

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » pt lut 15, 2013 8:21 pm

Przeglądam uważnie Teki Dworzaczka celem potwierdzenia osób w moim wywodzie przodków - i przy szukaniu innej osoby, znalazłem informację:
1890 (Nr. 213) 1539
G. Wiktoryn Szampolborski de Goslub w tow. żony swej Zofji Szampolb., całe wsie Wisniewka os. i inną wieś Wissniewka Stara i Roskow Ostrow pustki p. nakiel. za 165 zł. Janowi Witunskiemu wójtowi w Sampolborku wyderk. (f. 73). Wikt. Samp. z żoną całą wieś Zboże p. nakiel. za 150 zł. Mikołajowi Wiaczborskiemu wyderk. (f. 73v). Wikt. S. z ż. całą wieś Niechorz i 3 łany we wsi Sikorze p. nak. za 500 zł. wyderk. Janowi Falienczkiemu (f. 74)
To z kolei jeszcze bardziej zamierzchłe czasy, ale to ziemia bydgoska, więc raczej trzeba założyć, iż Jan Falienczki jest spokrewniony z 'moim' Wojciechem Falęckim. Pytanie tylko jak!
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”