Moje tematy w dziale 'Szlachta, herbarze, heraldyka' na razie niestety nie są zbyt popularne. ;) Lubię myśleć, że po prostu czekają na lepsze czasy i, prędzej czy później, poszukiwania pójdą dalej.
Już jakiś czas temu dowiedziałem się o sporej liczbie przodków - datując niektórych na XII wiek. Duża część z nich jest 'zweryfkowana' np. w Tekach Dworzaczka. W tym np. rodzina Falęckich, o których jest trochę wzmianek. Żadna jednak nie traktuje o ich herbie.
Cytaty odnoszące się bezpośrednio do moich przodków z Tek Dworzaczka przytoczę na koniec tej wiadomości, by było bardziej przejrzyście. Tak skracając informacje w nich zawarte:
Mój przodek Wojciech Falęcki (zmarł przed 1631r.). Żona Anna z.d. Bogurska, córka burmistrza Bydgoszczy - Stanisława Parkusa-Bogurskiego h. Suchekownaty.
Ich synowie Andrzej, Stefan, Stanisław i Adam. Ten pierwszy ożeniony z Katarzyną z.d. Wałdowską ze Słup h. Topór (to od niej pochodzi ta 'większa' część mojego wywodu przodków).
W każdym razie, o Bogurskich jest sporo u Dworzaczka, o Wałdowskich również (jak i w innych opracowaniach). Falęccy u Dworzaczka nie mają nawet przyporządkowanego herbu, a o samym Wojciech Falęckim niewiele wiadomo (oprócz tego, że był mężem i ojcem). Falęccy byli w ziemi tucholskiej, na pewno mieli jakieś związki z miejscowościami Kęsowo pod Tucholą, Strzelewo - chyba - pod Bydgoszczą i inne. Możliwe pisownie nazwiska: Falęcki, Falencki, Falendzki...
Zakładam ten temat by 'istniał' i może kiedyś ktoś coś doda na ten temat. Zależy mi na informacjach o Wojciech Falęckim i jego przodkach. W Wielkiej Genealogii Minakowskiego są Falęccy h. Leszczyc - lecz nie wiadomo, czy to ta sama gałąź, co moi Falęccy - z bydgoskiego. Może ktoś natknął się na nich w poszukiwaniach?
Liczę nawet nie na konkretne odpowiedzi - ale chociaż na sugestie, gdzie mogę szukać przodków Falęckich. Dworzaczek nie wspomina o nich, jako o piastujących wysokie urzędy - byli więc pewnie mało zamożną szlachtą, mającą jakieś wsie na danym terenie. W jakich dokumentach mogą być interesujące mnie materiały genealogiczne?
Sporo jest jeszcze członków szlacheckich rodzin, o których prawie nic nie wiem. Prądzyński, Lewald-Jezierski, Żychcki, Konopacki, Łyskowski, Przepałkowski, Chrząstowski i, w sumie, wiele innych... Ale na nich przyjdzie jeszcze czas. :)
A teraz przedstawię, jako dodatek, wzmianki o Falęckich od Dworzaczka:
Z góry dziękuję za pomoc i sugestie!Grodzkie i ziemskie > Nakło > Część 1
1206 (Nr. 66 Rel.) 1631
Sł. Stanisław Parkus Bogurski i NN. Stefan, Andrzej, Stanisław Falendzcy, jego siostrzeńcy (f. 45)
1238 (Nr. 66 Rel.) 1631
Andrzej i Stanisław dziedzice Jabłowa i Chomętowa Falęccy, ss. o. Wojc. F. i Anny Bogurskiej (f. 193)
4207 (Nr. 226) 1647
Andrzej Falędzki, s. o. Wojc. F., kwit. Wojciecha, Stanisława i Mikołaja oraz Katarzynę Mariannę Rozalię bci i siostry rodz. Gądkowskich, ol. Piotra G. z Anny Kościelskiej dzieci i tęż Annę K. wdowę po ol. Piotrze G. z 200 zł. długu (f. 454v)
4459 (Nr. 227) 1653
Katarzyna ze Slup Wałdowska, ż. Andrzeja Falęckiego, w tow. Jana ze Słup W., ol. Aleks. syna, brata swego rodz., kwit. z 4. 000 zł. Andrzeja F. męża (f. 65)
4788 (Nr. 227) 1660
Stef. Falęcki, s. o. And. F. oblatuje działy dóbr dokonane po + ojca w Strzelewie w pon. po sw. Bartł. 1660. Dzielą się: Jan, Stefan i Anna, dzieci ol. Andzreja F. z Kat. Wałdowskiej. Jan zostaje przy posesji cz. cz. Strzelewa, ol. ojcu służących, Stefan miał równe do połowy tej wsi prawa, ale gdy nie mógł sprostać ciężarom tam będącym prawa swe do tej wsi, jako małol. w tow. stryja rodz. Stanisława F. i wujów swych Wojciecha i Macieja W. W., niniejszym kontr. bratu Janowi sprzedaje. Taksa tych dóbr 15. 200 zł. gdy ją ojciec kupował, teraz zniszczone wojną szw. i powietrzem, ale brat starszy godzi się zapłacić młodszemu wedle tej starej taksy. Po potrąceniu ciężarów zostaje do działu: 2. 720 zł., co na 3 głowy 906 zł. Brat starszy swego się zrzeka i dopełnia młodszemu rodzeństwu, każde z tych młodszych dostanie od niego po 2. 000 zł. (f. 631)
5421 (Nr. 189) 1692
Stanisław Falencki, s. o. Wojc., z ol. Anny Bogurskiej, kwit. Marcina Lutomskiego poborcę pow. tucholsk. i Konst. Wiecką małż., dziedziców wsi Wysoka p. tuchol. z 3. 000 zł. prus. zap. przez ol. Jakuba Wysockiego poprzed. dziedzica tej wsi kontr. 1683. 8/VI r. (f. 16v)
5422 (Nr. 189) 1692
Marcin-Franciszek na Smogulcu Smogulecki sta N., wsie swe: Potulinko i Jeziorki p. kc. Stanisławowi Falenckiemu s. o. Wojc. F. za 5. 000 zł. na 1 rok zastawia (f. 16v)
5434a (Nr. 189) 1693
Stanisł. Falencki, s. o. Wojc., wś. całą Zalesie p. świec. Stefanowi-Konst. F. asesorowi sąd. zs. tuchol. bratankowi swemu rodz. sprzedał za 8. 000 zł. prus. (f. 35)
Grodzkie i ziemskie > Nakło > Część 2
1013a (Nr. 225) 1648
1693. Stanisław Falencki, s. o. Wojc. F., wś. Zalesie p. świec. Stefanowi-Konst. F. assesorowi sąd. zs. tuchol. bratankowi swemu rodz. za 8. 000 zł. prus. sprzed. (f. 895)
1087 (Nr. 225) 1653
Andrzej Falęcki, s. o. Wojc. F., z racji pokwit. przez ż. Katarzynę ze Słup Wałdowską, siebie z 4. 000 zł. długu zap. na M. Kęssowie wsi p. tuchol. oprawił żonie tęż sumę na poczet pos. i t. w. (f. 400v)
Grodzkie i ziemskie > Kcynia
4302 (Nr. 19) (Iud.) 1625
Aleksander Bogurski, s. o. Gabryela B., winien 1. 000 zł. Adamowi Falendzkiemu, s. o. Wojc. F. z woj. pomor. (f. 612v)