Witam,
Ponieważ w dziedzinie genealogii stawiam pierwsze kroki, chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje w archiwach, państwowych bądź diecezjalnych, możliwość kwerendy według wykonywanego zawodu? Szczególnie interesują mnie archiwa krakowskie i częstochowskie.
Proszę o wszelkie informacje i wskazówki mogące pomóc w moich poszukiwaniach.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukiwania genealogiczne według zawodów
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 6
- Podziękował/a: 5 razy
Poszukiwania genealogiczne według zawodów
Pozdrawiam
Jarek
Szukam informacji o lekarzu Józefie Pawłowskim i jego rodzinie. Mieszkał w Krakowie, Częstochowie i Radoszycach w woj. świętokrzyskim, gdzie 20.07.1826 urodził mu się syn Ignacy. Rodowe nazwisko matki Ignacego: Ściłowicz.
Jarek
Szukam informacji o lekarzu Józefie Pawłowskim i jego rodzinie. Mieszkał w Krakowie, Częstochowie i Radoszycach w woj. świętokrzyskim, gdzie 20.07.1826 urodził mu się syn Ignacy. Rodowe nazwisko matki Ignacego: Ściłowicz.
Re: Poszukiwania genealogiczne według zawodów
Witaj,
Jeżeli wiesz jaki zawód uprawiał Twój przodek, to oczywiście można przeprowadzić takie poszukiwania. W AP Kraków zachowało się sporo zespołów akt dotyczących działalności np. cechów. W zasadzie Twoje pytanie jest zbyt ogólne, żeby mozna było podać jakieś konkretne informacje.
Jeżeli wiesz jaki zawód uprawiał Twój przodek, to oczywiście można przeprowadzić takie poszukiwania. W AP Kraków zachowało się sporo zespołów akt dotyczących działalności np. cechów. W zasadzie Twoje pytanie jest zbyt ogólne, żeby mozna było podać jakieś konkretne informacje.
-
Witaj,
Precyzując nieco bardziej mogę dodać, iż chodzi o zawód lekarza Józefa Pawłowskiego urodzonego w 1796 roku. To niestety wszystko, co udało mi się ustalić. Pozostałe szczegóły w moim podpisie, to jest ta sama osoba. Od Radoszyc już wiem już co i jak. Problem jest wszystko, co działo się wcześniej. W jego przypadku nie mam nawet pewnego miejsca urodzenia, prawdopodobnie Kraków lub pobliska okolica. Kompletnie nie wiem, jak w tej sytuacji znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia. Czy te szczegóły będą pomocne?
Precyzując nieco bardziej mogę dodać, iż chodzi o zawód lekarza Józefa Pawłowskiego urodzonego w 1796 roku. To niestety wszystko, co udało mi się ustalić. Pozostałe szczegóły w moim podpisie, to jest ta sama osoba. Od Radoszyc już wiem już co i jak. Problem jest wszystko, co działo się wcześniej. W jego przypadku nie mam nawet pewnego miejsca urodzenia, prawdopodobnie Kraków lub pobliska okolica. Kompletnie nie wiem, jak w tej sytuacji znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia. Czy te szczegóły będą pomocne?
Pozdrawiam
Jarek
Jarek
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o lekarza to jest "Słownik lekarzy polskich XIX w." autorstwa Piotra Szarejko, 6 tomów, może tam go znajdziesz, sprawdzałeś już to źródło?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Szarejko
Łucja
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Szarejko
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
No cóż, szczerze mówiąc zaczęłabym od poszukiwań dokumentów metrykalnych tym bardziej, że nie wiesz gdzie Józef się urodził. Jeżeli masz akt ślubu Józefa ze Ściłowiczówną i tam nie ma adnotacji gdzie się Józef urodził, to należałoby sprawdzić czy nie zachowały się allegata. Niestety najwcześniejszy spis ludności Krakowa jest z roku 1850, a wtedy Józefa w Krakowie już nie było. Wcześniejsze spisy sporządzane przez KPWC z lat 1790-1792 dla województwa krakowskiego zachowały się, ale są niekompletne. W schematyzmach galicyjskich z pocz. XIX w. nie wyszczególniano lekarzy, w zasadzie spisy obejmowały głównie urzędników wszelkiej maści. W związku z powyższym w pierwszej kolejności musisz ustalić miejsce urodzenia Józefa, w dalszej kolejności można próbować śledzić jego karierę zawodową.
sprawdziłam tu:
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadat ... 87B33ED-13
Słownik lekarzów polskich obejmujący oprócz krótkich życiorysów lekarzy polaków oraz cudzoziemców w Polsce osiadłych, dokładną bibliografią lekarską polską od czasów najdawniejszych aż do chwili obecnej.
Kośmiński, Stanisław Lubicz (1837-1883)
Pawłowskich jest dwóch - ale nie twój. Pewnie w pozycji podanej przez Łucję będzie większy wybór.
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadat ... 87B33ED-13
Słownik lekarzów polskich obejmujący oprócz krótkich życiorysów lekarzy polaków oraz cudzoziemców w Polsce osiadłych, dokładną bibliografią lekarską polską od czasów najdawniejszych aż do chwili obecnej.
Kośmiński, Stanisław Lubicz (1837-1883)
Pawłowskich jest dwóch - ale nie twój. Pewnie w pozycji podanej przez Łucję będzie większy wybór.
Beata
-
Dziękuję za wszystkie informacje i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Jarek
Jarek