Ciężko coś mi idzie odkrywanie przodków od strony mojej 'włocławskiej' prababci. Jej ojciec uciekł, słuch o nim zaginął - a teraz to chyba ja mam o nim więcej informacji. Ale co do rodziny mamy prababci - Sawickich z okolic Włocławka. Mam kilka pytań, gdyż nie znam specyfiki danych przedziałów czasowych i miejsc - może ktoś będzie mi umiał lepiej naświetlić sytuację.
Prapradziadek Wacław Sawicki był zarządcą dóbr hr. Leopolda Kronenberga w Wieńcu - tak utarło się w naszej rodzinie.
Pierwsze dziecko Wacława i Marii z Przybyszewskich pojawiło się w Zadusznikach w 1886r. - babcia Czesława. Z kolei jej ślub - w 1903r. w Wieńcu właśnie.
Od razu po ślubie młodzi zamieszkali we Włocławku. Starsi, w tym zarządca dóbr hrabiego - pewnie też. Na pewno zmarł we Włocławku w 1923r. Wiecej nie wiem ani o jego pochodzeniu, wykształceniu itp. Na pewno miał jeszcze kilkoro dzieci, których był zdolny wysłać na edukację do Rosji - więc musiał mieć jakiś mały majątek. Czy można było być przypadkową osobą jako zarządcą dóbr hr. Kronenberga w Wieńcu? Trzeba było spełnić jakieś kwalifikacje? Czy istnieją jakieś dokumenty, które to mogą potwierdzić? :)
W 1868 majątek nabył warszawski bankier Leopold Stanisław Kronenberg. Folwarki wienieckie w 1871: Wieniec, Lipiny, Dziadowo, Kąty. W 1873 Leopold Kronenberg utworzył szosę Wieniec - Brzezie, w 1877 zbudował most na Zgłowiączce.
Po śmierci Leopolda Kronenberga w 1878 majątkiem zarządzali jego synowie – najpierw Stanisław Leopold Kronenberg (do 1887), następnie Leopold Julian Kronenberg (do 1937).