UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zapisy metrykalne z zaboru Pruskiego
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
Zapisy metrykalne z zaboru Pruskiego
Witam Wszystkich,
Chcialbym tutaj poruszyc temat o zapisach metrykalnych z zaboru Pruskiego.
Dlaczego w wiekszosci parafii z Zaboru Pruskiego prawie nigdy nie zanotowano rodzicow
przy slubach lub zgonach a nawet przy chrzcie?
Czy nie bylo obowiazku odnotowania rodzicow? Ja sie nawet spotkalem z jednym swiadkiem na slubie moich przodkow,
tu chyba ksiadz zapomnial dopisac drugiego swiadka, dziwna sprawa
pozdrawiam,
Sandro
Chcialbym tutaj poruszyc temat o zapisach metrykalnych z zaboru Pruskiego.
Dlaczego w wiekszosci parafii z Zaboru Pruskiego prawie nigdy nie zanotowano rodzicow
przy slubach lub zgonach a nawet przy chrzcie?
Czy nie bylo obowiazku odnotowania rodzicow? Ja sie nawet spotkalem z jednym swiadkiem na slubie moich przodkow,
tu chyba ksiadz zapomnial dopisac drugiego swiadka, dziwna sprawa
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Re: Zapisy metrykalne z zaboru Pruskiego
Z końcem XVIII wieku pod zaborem pruskim księgi metrykalne utraciły swój wyłącznie kanoniczny charakter. 1. VI. 1794 r. ogólne prawo krajowe dla państw pruskich (Allgemeines Landrecht für die preussischen Staaten) uczyniło z metryk dokumenty o charakterze publicznoprawnym. Wpisów dokonywali duchowni wyznań katolickiego i ewangelickiego. Oni także sporządzać mieli odpisy metryk, które przechowywały sądy pierwszej instancji właściwe dla danej parafii. Każdy obywatel miał obowiązek rejestrować chrzest, małżeństwo lub zgon w parafii, gdzie zamieszkiwał, przy czym akt małżeństwa sporządzano w parafii, z której pochodziła panna młoda.
Z tego wynika, że informacje podawane w księgach metrykalnych były na ówczesne czasy wystarczające zarówno dla władz kościelnych jak i cywillnych.
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
Z tego wynika, że informacje podawane w księgach metrykalnych były na ówczesne czasy wystarczające zarówno dla władz kościelnych jak i cywillnych.
Pozdrawiam
Mariusz Formanowicz
-
Rozumiem Mariuszu ale jak ja znajde naprzyklad akt chrztu mojego 3xpradziadka
kiedy w zapisie slubu nie sa wymienione jego rodzice.
W 1852 roku sie ozenil w parafii Trlag ale niewiadomo z jakich rodzicow.
Czy jest jeszcze inna droga przez ktora moge dowiedzies sie jakie imiona mieli jego rodzice?
pozdrawiam,
Sandro
Czy jest jeszcze inna droga przez ktora moge dowiedzies sie jakie imiona mieli jego rodzice?
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Zapisy ślubów w zaborze pruskim, z mocy prawa, dokonywane były w parafii, w krórej mieszkała panna młoda. Jeśli chodzi o pana młodego podawano na ogół jego zawód i miejsce pochodzenia. Ponadto podawano także wiek ślubujących. Jeśli takie informacje znajdujesz w akcie ślubu Twoich przodków, to jedynym sposobem odnalezienia ich rodziców, jest odszukanie aktów chrztów w parafii skąd pochodzili i w roku, który wynika z różnicy lat pomiędzy rokiem ślubu a wiekiem ślubującego (-ej). Zastosowanie tej metody daje dobre rezyltaty, o czym świadczą wyniki badań genealogicznych koleżanek i kolegów z Wielkopolski, którzy w poszukiwaniu swoich przodków przebrnęli nie tylko przez XIX, ale i XVIII, a nawet XVII wiek.
Pozdrawiam
Mariusz
Pozdrawiam
Mariusz
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Dlatego poszukiwania w Wielkopolsce są najtrudniejszegenamator pisze:Rozumiem Mariuszu ale jak ja znajde naprzyklad akt chrztu mojego 3xpradziadka
Sandro

Pamiętam jakiego doznałam szoku, kiedy otrzymałam metrykę chrztu mojego pradziadka, pochodzącego z Łańcuta. Wierzyć mi się nie chciało, że w jednym akcie zapisani są nie tylko rodzice ale i dziadkowie. Co za rarytas dla kogoś, kto od lat uwikłany jest, tylko w pruskie i najuboższe pod względem informacji, akty.
A tak serio: Mariuszu, oczywiście, że najprościej jest - tak jak piszesz - odszukać akty chrztu rodziców, tylko często nie wiemy jaka to była parafia, zwłaszcza, jeśli rodzina nie była z tych osiadłych a raczej wędrujących. Aż tak często nie podawano miejsca pochodzenia pana młodego.
Trzeba też dodać, że to nieludzko trudne i zajmuje niekiedy lata całe aby ustalić życiową drogę jednego z przodków.
W moim przypadku bardzo pomaga mi baza Poznan Project i szukanie w okolicy tej parafii, w której znalazłam coś ciekawego.
Czasem też na naszym forum trafi się ktoś, kto też szuka w tym rejonie albo poszukuje tych samych nazwisk. Pomagają też listy dusz, spisy meldunkowe i inne - choć wiele zależy od tego o jakim czasie mówimy.
Może inne osoby szukające z terenu Wielkopolski zechcą się wypowiedzieć - może to Tobie coś pomoże - czego bardzo życzę.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Trląg, to stamtąd trudno o dawne księgi meldunkowe, ale o ile ów przodek dożył roku 1874 to przynajmniej jego akt zgonu w USC powinien podawać miejsce urodzenia, wg mojego doświadczenia, tak na 90% poprawniegenamator pisze:Rozumiem Mariuszu ale jak ja znajde naprzyklad akt chrztu mojego 3xpradziadka

Z kolei w poszukiwaniu aktu zgonu pomocne mogą być wskazówki z cywilnych aktów ślubu dzieci owego przodka. Tam z kolei podawano, gdzie mieszkają (lub gdzie zmarli) rodzice - niemal zawsze informacje te są poprawne, bo podawał je syn czy córka delikwenta. Trzeba więc ustalić gdzie i kiedy ślubowały dzieci przodka, przy czym im późniejsze śluby tym lepsze (najlepsze są powtórne śluby wdów/wdowców w późniejszym wieku, bo rodzice już wtedy na ogół nie żyją i podane jest miejsce zgonu).
Żmudne to wszystko, ale lepszej drogi nie ma.
Pozdrawiam
Łukasz Bielecki
Łukasz Bielecki
-
Witam Wszystkich,
Chcialbym odnowic ten temat bo jednak nie wystarczylo mi tlumaczen.
Nie przedstawie moja sytuacje:
moi 3xpradziadkowie Marcin Korzeniewski i Jozefa Gawlowicz wzieli slub w parafii Trlag (Marcina rodzicow niepodano ani miejsca urodzenia,
tylko wiek i stan spoleczny) Niewiem gdzie szukac jego aktu urodzenia/chrztu
Wiem ze Marcin sluzyl w Pruskim wojsku i wiem ze sluzac w Pruskim wojsku trzeba bylo pochodzic z Prus, przynajmniej mieszkac ale nie wiem
czy trzeba bylo sie urodzic w Prusach?
pozdrawiam,
Sandro
Chcialbym odnowic ten temat bo jednak nie wystarczylo mi tlumaczen.
Nie przedstawie moja sytuacje:
moi 3xpradziadkowie Marcin Korzeniewski i Jozefa Gawlowicz wzieli slub w parafii Trlag (Marcina rodzicow niepodano ani miejsca urodzenia,
tylko wiek i stan spoleczny) Niewiem gdzie szukac jego aktu urodzenia/chrztu
Wiem ze Marcin sluzyl w Pruskim wojsku i wiem ze sluzac w Pruskim wojsku trzeba bylo pochodzic z Prus, przynajmniej mieszkac ale nie wiem
czy trzeba bylo sie urodzic w Prusach?
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękowano: 2 razy
Witam
Chodzi Ci o miejscowosc Trląg w kujawsko-pomorskim ? Masz akt slubu swoich 3xPra z ktorego wynika , ze Marcin mial lat XX zawierajac zwiazek malzenski. Przkladajac to na przyblizone daty to moze byc : slub okolo 1850 roku minus wiek pana mlodego uzyskujesz przyblizony rok urodzenia Twojego Marcina. Zakladajac ze podano iz mial 23 lata zaczynasz poszukiwania jego urodzenia okolo roku 1827 roku ( dodaj sobie plus minus 5 lat do przeszukania czyli zakres 1822-1832 ). Dobrze byloby gdybys dysponowal rowniez aktem zgonu w ktorym podany jest wiek w jakim zmarl to tez przyblizy Ci zakres jaki masz do zbadania ( na podany wiek w akcie zgonu tez patrz z lekkim dystansem gdyz nasi przodkowie jednak nie byli najlepsi z matematyki ). Pamietaj , ze 200 lat temu ludnosc nie przemieszczala sie tak jak dzisiaj czyli zacznij poszukiwania w parafi Trląg. Jesli tam nie znajdziesz to szukaj w innych okolicznych parafiach.
Pozdrawiam
Chodzi Ci o miejscowosc Trląg w kujawsko-pomorskim ? Masz akt slubu swoich 3xPra z ktorego wynika , ze Marcin mial lat XX zawierajac zwiazek malzenski. Przkladajac to na przyblizone daty to moze byc : slub okolo 1850 roku minus wiek pana mlodego uzyskujesz przyblizony rok urodzenia Twojego Marcina. Zakladajac ze podano iz mial 23 lata zaczynasz poszukiwania jego urodzenia okolo roku 1827 roku ( dodaj sobie plus minus 5 lat do przeszukania czyli zakres 1822-1832 ). Dobrze byloby gdybys dysponowal rowniez aktem zgonu w ktorym podany jest wiek w jakim zmarl to tez przyblizy Ci zakres jaki masz do zbadania ( na podany wiek w akcie zgonu tez patrz z lekkim dystansem gdyz nasi przodkowie jednak nie byli najlepsi z matematyki ). Pamietaj , ze 200 lat temu ludnosc nie przemieszczala sie tak jak dzisiaj czyli zacznij poszukiwania w parafi Trląg. Jesli tam nie znajdziesz to szukaj w innych okolicznych parafiach.
Pozdrawiam
Marek Z.
-
Akt malzenstwa swoich 3xpradziadkow znalazlem w parafii Trlag w Kujawsko Pomorskim. Marcin Korzeniewski (25 lat) i Jozefa Gawlowicz (23 lata)
Jozefa Gawlowicz zamieszkala we wsi Dobjeszewice, Marcin niewiadomo gdzie mieszkal w momencie slubu.
Gdzie mialbym szukac sadu wlasciwego dla parafii Trlag? moze tam bym znalazl odpis tego slubu i bedzie tam wiecej informacji?
Pozdrawiam,
Sandro
Jozefa Gawlowicz zamieszkala we wsi Dobjeszewice, Marcin niewiadomo gdzie mieszkal w momencie slubu.
Gdzie mialbym szukac sadu wlasciwego dla parafii Trlag? moze tam bym znalazl odpis tego slubu i bedzie tam wiecej informacji?
Pozdrawiam,
Sandro
-
Jeszcze nie do konca rozumiem jak to zrozumiec.
Wiec tak, do roku 1874 duchowni sporzadzali ksiegi metrykalne i duplikaty ktore oddawali do sadow powiatowych
wlasciwych dla danej parafii.
Ale czy w tych duplikatach znajde jeszcze wiecej informacji niz te ktore znalazlem w orginalnych ksiegach?
Pan mlody: Marcin Korzeniewski uczciwi lat 25 (o rodzicach Marcina i jego miejsca pochodzenia/zamieszkania nic nie pisze)
Panna mloda: Jozefa Gawlowicz lat 23 corka Jozefa i Stanislawy, miejsce zamieszkania Dobrzeiewice)
taka informacja o ich slubie jest wpisana do orginalnej ksiegi, czy to samo bedzie w duplikatach? czy w duplikatach beda te brakujace informacje
rodzicow Marcina i jego miejsce pochodzenia i zamieszkania
Pozdrawiam,
Sandro
Wiec tak, do roku 1874 duchowni sporzadzali ksiegi metrykalne i duplikaty ktore oddawali do sadow powiatowych
wlasciwych dla danej parafii.
Ale czy w tych duplikatach znajde jeszcze wiecej informacji niz te ktore znalazlem w orginalnych ksiegach?
Pan mlody: Marcin Korzeniewski uczciwi lat 25 (o rodzicach Marcina i jego miejsca pochodzenia/zamieszkania nic nie pisze)
Panna mloda: Jozefa Gawlowicz lat 23 corka Jozefa i Stanislawy, miejsce zamieszkania Dobrzeiewice)
taka informacja o ich slubie jest wpisana do orginalnej ksiegi, czy to samo bedzie w duplikatach? czy w duplikatach beda te brakujace informacje
rodzicow Marcina i jego miejsce pochodzenia i zamieszkania
Pozdrawiam,
Sandro