UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pradziadek-widmo - Franciszek Maryański

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Podziękował/a: 7 razy
Kontakt:

Re: Pradziadek-widmo - Franciszek Maryański

Post autor: zbyhu » wt lut 19, 2013 9:24 pm

Witam!

Dzisiaj, wreszcie, po ponad trzech latach od założenia niniejszego wątku i ok. pięciu latach poszukiwań wreszcie udało mi się na coś trafić!

W parafii Gąsawa znalazłem akt ślubu Franciszka Maryańskiego z Petronelą Żółć! Zawarli małżeństwo 23 stycznia 1896 roku. Petronela miała 18 lat, zaś Franciszek Maryański 33 i był wdowcem. Urodził się zatem w 1863 roku.

Szybki przegląd Poznań Project pozwolił mi odnaleźć przypuszczalnie pierwsze małżeństwo Franciszka:

Parafia katolicka Rogowo, wpis 1 / 1886 zgodność: Pan młody: 100%
Franciscus Marjański (23)
Eva Duszyńska (20)

A idąc tropem historii rodzinnej, która mówi, iż Franciszek wyemigrował do USA, na Ellis Island znalazłem:
Name of Passenger / Arrived / Age on Arrival
Franc Marjanski / 1896 / 33

Czy jest może na forum ktoś zarejestrowany na Ellis Island, kto mógłby mi sprawdzić powyższy wpis? Byłbym niezwykle zobowiązany...

Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » wt lut 19, 2013 9:32 pm

zbyhu pisze:
A idąc tropem historii rodzinnej, która mówi, iż Franciszek wyemigrował do USA, na Ellis Island znalazłem:
Name of Passenger / Arrived / Age on Arrival
Franc Marjanski / 1896 / 33

Czy jest może na forum ktoś zarejestrowany na Ellis Island, kto mógłby mi sprawdzić powyższy wpis? Byłbym niezwykle zobowiązany...

Pozdrawiam
Zbyszek
Zbyszku

First Name: Franc
Last Name: Marjanski
Ethnicity: Germany, German
Last Place of Residence:
Date of Arrival: Jun 04, 1896
Age at Arrival: 33y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Aachen
Port of Departure: Bremen
Manifest Line Number: 0002

Zdjecia nie ma... tzn jest ale prawdopodobnie przypisali zle zdjecie... postaram sie poszukac....
Ostatnio zmieniony wt lut 19, 2013 9:33 pm przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt lut 19, 2013 9:42 pm

http://img266.imageshack.us/img266/8980 ... ists18.jpg
Druga pozycja ;)

Ale mam też pytanie i .. wątpliwość..
Czemu szukasz Franciszka Maryańskiego, który wypłynął do USA w roku, kiedy rzekomo miałby się żenić?

Chyba, że rozważasz wyjazd po ślubie, szybki powrót, rozwód i znowu do Stanów ..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » wt lut 19, 2013 10:29 pm

Witam!

Serdecznie dziękuję za listę pasażerów!!

No właśnie dziś po pięciu latach udało mi się złamać tajemnicę rodzinną, którą dzieci mojej prababci Petroneli Żółć zabrały ze sobą do grobu.

Petronela Żółć wyszła za mąż za Franciszka Maryańskiego 23 stycznia 1896 roku. Jak widać po pięciu miesiącach był on już na statku płynącym do USA.
Petronela została więc mężatką bez męża i rozwodu. Żyła więc z innym mężczyzną, miała z nim dzieci, a te nosiły ciągle nazwisko, jakie nosiła Petronela po mężu. I ja również je noszę, jak widać.
Dopiero u progu I Wojny Światowej Petroneli i jej życiowemu partnerowi udało się w jakiś sposób załatwić rozwód i czym prędzej wzięli ślub. Kolejne dzieci już nosiły nazwisko drugiego męża Petroneli, chociaż tak naprawdę wszystkie powinny mieć jego nazwisko.

Była to jednak - jak sądzę - na tyle w tamtych czasach wstydliwa sytuacja, że oficjalnie wszystkie dzieci były zgłaszane jako dzieci Franciszka Maryańskiego, zaś jego historię "wybielono", stworzono cukierkową opowiastkę o tym, jakoby zginął podczas wojny światowej, a jego rodziną zaopiekował się kolega z okopów - drugi mąż Petroneli...
Dziwne jednak było to, że nie mieliśmy żadnych danych o Franciszku. Żądnych zdjęć, dat, nic. Jego postać owiana była tajemnicą, w rodzinie był tematem tabu, a potem wszyscy, znający jego historię poumierali.

No, ale wreszcie udało się historię rozwikłać. Mój pradziadek nie był moim pradziadkiem ;).

Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt lut 19, 2013 10:41 pm

No to w takim razie nie wiem, czy zazdrościć, czy może współczuć :F

Ciekawie będzie się to prezentowało w drzewku, gdy nagle ojcem dziadka Maryańskiego był Służewski :D
Warto też poszukać dzieci Franciszka z pierwszego małżeństwa .. czyżby zajęła się nimi Petronela?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » wt lut 19, 2013 10:48 pm

Wiem, mam zamiar ich szukać.
Ale najpierw muszę jakoś potwierdzić, że to wszystko to jedna i ta sama osoba. Geograficznie pasuje, wiek pasuje, imię i nazwisko pasuje. Do pełni szczęście brakuje danych o rodzicach Franciszka Maryańskiego.

Muszę zebrać myśli do kupy, bo teraz mam w głowie totalny chaos. Ale będę musiał jakoś dotrzeć do urodzenia Franciszka Maryańskiego. Na pierwszy ogień będą to parafie: Gąsawa i Rogowo. W Rogowie muszę znaleźć ślub z Ewą Duszyńską z 1886 r. i może ew. jakieś dzieci, jeśli były.
W akcie ślubu Franciszka Maryańskiego z Petronelą Żółć jest jakaś wzmianka o chyba ślubie cywilnym z datą dzień wcześniejszą. Gdzie można znaleźć dane Urzędu Stanu Cywilnego z Gąsawy? Gdzie mogę pisać, do kogo się zwrócić? Może tam będą pełniejsze dane, bo niestety w akcie kościelnym nie wpisano rodziców, jedynie świadków...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt lut 19, 2013 10:53 pm

zbyhu pisze: Gdzie można znaleźć dane Urzędu Stanu Cywilnego z Gąsawy? Gdzie mogę pisać, do kogo się zwrócić? Może tam będą pełniejsze dane, bo niestety w akcie kościelnym nie wpisano rodziców, jedynie świadków...

Pozdrawiam
Witaj,
może z tej adnotacji można odczytać, gdzie ślub cywilny miał miejsce?
Podobna sytuacja spotkała mnie, gdy szukałem przodków mojej znajomej i w dwóch oddzielnych księgach były dwie różne metryki - jedna zapisana w systemie tabelarycznym (chyba nawet łaciną), zaś druga była w jęz. niemieckim i właśnie tam znalazłem dane o rodzicach :)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » wt lut 19, 2013 11:26 pm

zbyhu pisze:Witam!

Nazywam się Zbigniew Maryański i ....
Witaj,

Moja Prababka Marianna Stelmaszczyk wyjechala do USA ok 1914 (zostawiszy moja babcie -- dziecko nieslubne) do swojego brata Franciszka. Wyszla tam za mąz za Maryanskiego. Prawdopodobnie pochodzil on z okolic Broku (niedaleko Ostwowii Mazowieckiej) -- czyli wyszla za swojego

pozdr WM
Pozdrawiam WM

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » śr lut 20, 2013 6:23 pm

Witam!

A czy jest może na forum ktoś z dostępem do Ancestry.com, kto mógłby spróbować przeszukać bazę pod kątem Franciszka Maryańskiego urodzonego ok. 1863 roku? Przypłynął do USA 4 czerwca 1896 roku... Może jest coś więcej na jego temat w zasobach archiwalnych USA?

Pozdrawiam
Zbyszek

maluszycka
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: maluszycka » śr lut 20, 2013 7:06 pm

Bogusława Marczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zbyhu
Kontakt:

Post autor: zbyhu » śr sty 20, 2016 10:30 am

Witam!

Po prawie 6 latach od założenia tematu, sporo udało mi się ustalić.
Franciszek Maryański był ciekawą osobą. Faktycznie Ewa Duszyńska była jego pierwszą żoną - zdobyłem akt ślubu z USC, w którym są dane Franciszka i zgadzają się z danymi z aktu ślubu z moją prababcią Petronelą Żółć.
Co ciekawe - Franciszek wyemigrował do USA już z pierwszą żoną Ewą w 1888 roku. Miał z nią trójkę synów - Jana, Józefa i Michała.
Prawdopodobnie Ewa musiała umrzeć po urodzeniu trzeciego syna. Dotarłem do danych, że Ewa Duszyńska miała siostrę Michalinę, która razem z mężem Jakubem Jachy również wyemigrowała do USA. Prawdopodobnie pod ich opieką Franciszek zostawił swoich synów i wrócił do Polski, gdzie ożenił się w 1896 r. z moją prababcią Petronelą.
Następnie Franciszek wrócił do USA w 1896r., kilka miesięcy po ślubie, zostawiając Petronelę w Polsce.
Udało mi się dotrzeć do... trzeciej podróży Franciszka z Polski do USA. W 1903 roku podróżował po raz trzeci, z żoną Marią i trójką synów z pierwszego małżeństwa. Także ożenił się po raz trzeci - przypuszczam, że tym razem w USA, bo na razie konkretnych dowodów, poza listą pasażerską nie mam.
Franciszek Maryański zmarł w 1921 roku w Bayonne, New Jersey. Zostawił po sobie dwójkę synów - trzeci zmarł w 1918 roku i był wdowcem. Te dane mam z nekrologu zamieszczonego w gazecie. Znam lokalizację grobu, który podobno istnieje do dziś.

Kilka pytań:
Czy istnieje jakiś indeks ślubów USA, do którego dałoby się dobrać pod kątem poszukiwań ślubu Franciszka Maryańskiego z Marią w latach 1896 - 1903?
Czy istnieje jakiś indeks zgonów - pod kątem zgonu Ewy Maryańskiej pomiędzy 1891 a 1896? I ew. zgonu Marii Maryańskiej pomiędzy 1903 a 1921?

Czy jest na forum ktoś mieszkający w Nowym Jorku, kto mógłby zrobić dla mnie zdjęcie nagrobka? Z wyszukiwarki grobów Find a Grave znam jego dokładną lokalizację.

Pozdrawiam
Zbyszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”