UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mundur i szabla mojego pradziadka

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Ludwik Olczyk

Mundur i szabla mojego pradziadka

Post autor: Ludwik Olczyk » śr lut 20, 2013 8:24 am

Szanowni Państwo.

Mój pradziadek Wincenty Zwierzchowski (1860-1924) wstąpił do Armii Polskiej w 1919 roku. Wcześniej służył w Rosyjskiej Armii Imperialnej.

Jestem ciekaw czy mundur w jakim jest na zdjęciu to mundur 10 pułku artylerii polowej, a także czy szabla nie jest czasem honorowym dodatkiem do jednego z odznaczeń mu nadanych w Rosji (co najmniej trzykrotnie był odznaczany krzyżem św. Jerzego w tym raz ze srebrnym medalem).

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 9274_n.jpg

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Beikon
Podziękowano: 2 razy

Re: Mundur i szabla mojego pradziadka

Post autor: Beikon » śr lut 20, 2013 12:45 pm

Te rzędy pętlic to chyba raczej jakaś Austria, regiment huzarów po 1853 ?
Pozdrawiam
Darek
Poszukuję:Wdowczyk,Goździaszek(szyk),Skiba,Maciejewski z okolic Jarocina (Dębno,Chrzan,Klęka,Pogorzelica) Wdowczyk z okolic Głogowa oraz Sporysek,Lempa z Mysłowic

wpasek
Podziękowano: 11 razy

Post autor: wpasek » pt lut 22, 2013 5:41 pm

Szabla u boku Szanownego Przodka to dragońska (oficerska) szaszka wzoru 1881. Raczej nie jest to wersja będąca dodatkiem do orderu św. Jerzego - wówczas powinna mieć temblak w kolorze wstążki orderowej ale bez obejrzenia głowni i głowicy rekojesci nie da się tego stwierdzić na 100%.

Mundur zdecydowanie nie jest "artyleryjski" i raczej nie rosyjski: na mój gust to austriacji półkożuszek kawaleryjski (podobny tutaj: http://images.ioh.pl/artykuly/cud/5.jpg ).
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: TomekSz » pn gru 23, 2013 3:47 pm

Tutaj raczej mamy przed sobą kawalerzystę. Szaszka, wysokie buty z ostrogami, kożuszek wzoru austro-węgierskiego, widoczne metalowe okucie daszka czapki - to elementy ubioru ówczesnych kawalerzystów z początków II RP, w okolicach reformy umundurowania z listopada 1919 roku.
Szkoda, że nie widać, jak wygląda Pradziadka bluza mundurowa, więc ode mnie tylko tyle.

Pozdrawiam,

T.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”