UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szlachta niemiecka, polska, kaszubska? Wolszlegier / von Wollschläger

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Szlachta niemiecka, polska, kaszubska? Wolszlegier / von Wollschläger

Post autor: Carloz » śr lut 20, 2013 7:07 pm

Witam serdecznie,

W 'dzisiejszym' temacie chciałbym poruszyć nie tyle kwestie stricte genealogiczne, ale tę dotyczącą niemieckich źródeł genealogicznych. Ostatnio zainteresowałem się przodkami-Wolszlegierami. Z polskiej tylko Wikipedii są pewne informacje, takie jak - herb własny, ewentualnie Bełty odmienny, od XVI wieku właściciele pewnych miejscowości w ziemi człuchowskiej.
Z kolei niemiecka wersja Wikipedii wspomina o źródłach w niemieckich herbarzach, oraz o poszczególnych członkach rodu.
Die Familie ist aus Deutschland bereits zur Ordenszeit nach Pommerellen, genauer in die Gegend um Schlochau eingewandert und wurde in der Folgezeit polonisiert. 1408 zog der Hauptmann Steffan Wolschlaer mit 300 Mann des kulmschen Aufgebots gegen die Samaiten. 1526 bestätigte König Sigismund den Edelleuten Mathaeo, Petrus und Martino Wolslager ihren Adel.
Rozumiem z tego, że Wollschlagerowie pochodzą z Niemiec i w 'czasach Zakonu' przyjechali do rejonu Człuchowa. Był Stefan Wollschleger w regionie Chełmu. W 1526r. Król Zygmunt I. Stary potwierdził ich szlachectwo.

Dalej piszą o gałęziach rodu:
Die durchgängige Stammreihe beginnt im 17. Jahrhundert. Es sind zwei Hauptstämme der Wollschläger ab dieser Zeit bekannt.
Stamm A wurde durch Mathes von Wollschläger und seiner Gattin Anna Sophia von Kleist gestiftet.
Stamm B wurde durch Gregor von Wollschläger und seiner Gattin Anna Wika Czarnowska gestiftet.
Otóż mój przodek pochodzi od 'opcji B' - dokładniej od brata Gregora (Grzegorza) von Wollschlagera - Piotra. Byli oni w regionie miejscowości Lichnowy w ziemi chojnickiej.

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o możliwościach dotarcia do ich przodków. Niemiecka Wikipedia wspomina pewne źródła, które, wg mnie mogą się przydać.
Max Bär: Der Adel und der adlige Grundbesitz in Polnisch-Preußen zur Zeit der preußischen Besitzergreifung. Nach Auszügen aus den Vasallenlisten und Grundbüchern. Leipzig 1911, Nrn. 353, 589, 1278, 1282, 1317, 1342, 1348, 1387, 1657, 1666 u. 1699
Genealogisches Handbuch des Adels, Adelslexikon Band XVI, Band 137 der Gesamtreihe, S. 361, C. A. Starke Verlag, Limburg (Lahn) 2005, ISSN 0435-2408
Leopold von Ledebur: Adelslexikon der preußischen Monarchie. Band 3, Berlin 1858, S. 136
Emilian von Żernicki-Szeliga: Der Polnische Adel und die demselben hinzugetretenen andersländischen Adelsfamilien. Band 2, Hamburg 1900, S. 529
Emilian von Żernicki-Szeliga: Die polnischen Stammwappen. Hamburg 1904, S. 16–17
Czy ktoś z Was miał styczność z wspomnianymi niemieckimi materiałami? Dostęp do nich, lub po prostu sugestie, czego mogę się w nich dowiedzieć? Dokumenty, księgi i herbarze są, zapewne pociągnę tę linię przodków odpowiednio dalej. Nigdy jednak nie pracowałem z niemieckimi źródłami. Może są jakieś niemieckie fora genealogiczne, na których mogę napisać podobne zapytanie?

Z góry dziękuję za sugestie!
Pozdrawiam,

Karol.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Szlachta niemiecka, polska, kaszubska? Wolszlegier / von Wollschläger

Post autor: apszczol » śr lut 20, 2013 9:27 pm

Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Szlachta niemiecka, polska, kaszubska? Wolszlegier / von Wollschläger

Post autor: Carloz » czw lut 21, 2013 10:59 pm

Dziękuję Panie Adamie. Pouczające lektury i na pewno kopalnia wiedzy dla osób ze szlacheckimi przodkami ziemi pomorskiej. Są też wzmianki o moich przodkach Ludwiku i Andrzeju Prądzyńskich. Co do Wolszlegierów, to niestety głównie informacje pochodziły z XVIII wieku, to dla mnie już trochę 'za późne'. Powinienem chyba nawiązać jakiś kontakt na niemieckim forum genealogicznym.
Jeszcze raz bardzo dziękuję!
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”