Mam drzewo w MyHeritage ,w którym jest obecnie ok.500 osób łacznie ( od żyjąch obecnie do połowy XVIII wieku).
Zbudowanie tego drzewa kosztowało mnie i 2 osoby wspópracujace - 8 lat pracy ,nie mówiąc już o znacznych kosztach (skany metryk, książek,innych publikacji , wyjazdy do innych miejscowości itp). W drzewie mamy tylko osoby "pewne" , udokumentowane rodzinnie metrykami ,nie przypuszczeniami.Mamy też w rodzinie 2 osoby sławne z XIX w. - nasza duma.
Staramy się zbierać maksimum wiadomości o naszych przodkach :kto kim był ,co robił itp. ,co nie jest łatwe . Krótkie informacjena ten temat wpisujemy w odpowiednie miejsce w drzewo przy każdej osobie.Również są tam prywatne zdjęcia przy wielu osobach . Teraz zaczynamy spisywać histrorię naszej rodzinyTo wszystko robimy dla naszych dzieci,wnuków i przyszłych pokoleń.
Drzewo zawsze było i jest dostepne tylko dla członków rodziny i ew.zaproszonych osób ,co miało miejsce tylko kilka razy.
Kilku członkom rodziny dałam prawo administratora strony w MyHeritage.Ta odoba,nie informując mnie ,ani nie pytając o zgodę, twórcy i właściciela strony i drzewa , udostępniła strone innej , nie znanej nam zupełnie osobie
Ta nieznana nam wtedy osoba pobrała całe nasze drzewo i dołaćzyła do swojego.
Dowiedziałam się o tym wtedy,kiedy zaczęły przychochodzić SmartMatches z drzewa tego pana.Nie potwierdzałiłam tych "Matches" , stwierdziłam natomiast ,z ten pan ma w drzewie ok. 12.000 osób !!!
Pzreprowadzone w internecie " śledzwo" pozwoliło mi poznać imię,nazwisko i miejsce zamieszkania tego pana.
Jest doświadczonym genealogien,członkiem jednego z PTG .Pojawia się też na tym forum.
Jego działanie w opisanym przypadku , w moim mniemaniu , jest conajmniej nieetyczne. Pomijam już względy prawne.Nie mam zamiaru ich dochodzić .Nie kontaktowałam się z nim i nie mam zamiaru.
Nurtuje mnie jeszcze pytania.
1. Po co , w jakim celu buduje takie "drzewa giganty" ? Chce zostać rekordzistą " Łowcą Głów" ?
2. Co może zrobić z moim drzewem ,w któym są również dane osobowe wszystkich żyjących członków rodziny ,prawnie chronione?
Będę wdzięczna za Wasze komentarze i opinie.

P.S. Po tej kradzieży drzewa wyłączyłam SmartMaches ,ale smart MyHeritage w dalszym ciągu mi je przysyła.