Pozdrawiam
Małgorzata
Moderator: Moderatorzy
Oj zrobi sie nowy watek.Kulwiecie to w zasadzie Litwa kowieńska i Suwalszczyzna. Z XVIII wieku to mam dokumenty dotyczące tylko dóbr Kretkompie (powiat wilkijski, parafia Poniemoń)
Nie napisałam, że w XVIII w. Kretkompie to był wielki majątek, a w 1840r dobra Kretkompie należące do Kulwieciów mają 200 hektarów. Dla mnie to dużo! A poza tym gdzie ta nieznajomość geografii???apszczol pisze:Oj zrobi sie nowy watek.Kulwiecie to w zasadzie Litwa kowieńska i Suwalszczyzna. Z XVIII wieku to mam dokumenty dotyczące tylko dóbr Kretkompie (powiat wilkijski, parafia Poniemoń)
Przy okazji do czego to prowadzi nieznajomosc geografii historycznej?
Przeciez trakt wilkiski to Ksiestwo Zmudzkie, najwieksza wylegarnia drobnej szlachty.
W 1775 r. z okolicy Kretkompie placi podymne od 1 dymu Imc Pan Ignacy Kulwiec,
korzystajac z ulgi biskupa Massalskiego.
Wspoldziedzice to Imc Panowie Korzeniewski, Dyrmela, dwoch Bujwidow i Pacewicz.
A na sasiednim Poniemuniu - sam dumny pan Stanislaw Tyszkiewicz ciwun ejragolski
z poddanemi swemi. Przy okazji - 5 razy pradziad Beaty.
Teczka na tych Kulwieciow lezy na Dobrej Rady, w zespole 708.
A ksiegi ziemskie ksiestwa zmudzkiego (rosienskie i szawelskie)
- po czesci na Dobrej Rady, a po czesci na Uniwersytecie w Dziale Rekopisow.
Ja się nie obruszyłam tylko zdziwiłam, bo nie poruszałam tematów geograficznych (jakichkolwiek).Fronczak Waldemar pisze:Wydzieliłem wątek, bo jak sądzę Małgorzata wiele na tym skorzysta, a i my dowiemy się czegoś więcej o żmudzińskiej szlachcie.
PS
Małgosiu, pan Adam napisał o nieznajomości "geografii historycznej", a nie "geografii", jako takiej.
Sam jestem wiele razy przez Niego poprawiany w tej materii mimo, ze staram się pilnować.
To bardzo dobrze, że jest ktoś, kto może nam prostować ścieżki. Nie trzeba się na to obruszać, a raczej podziękować
I to jest wlasnie geografia historyczna.Napisałam tylko, że Kulwiecie to w zasadzie Litwa kowieńska i Suwalszczyzna.
Chcę nazywać fragment Litwy Litwą kowieńską bo mi tak wygodnie, a nikomu szkody nie przynosi.
Kulwieciowie są w bardzo wielu miejscach Litwy. Jedni biedniejsi, drudzy bogatsi, ale to mnie mało interesuje.
W tamtych okolicach i w XVIII wieku jest ich "skolko ugodno" i herbem Łabędź posługiwała się tylko jedna gałąź rodziny. Reszta Hipocentaurusem i Ginwiłem. Zresztą czy to ważne jaki mieli herb ?! Przecież to ludzki wymysł, który łatwo można zmienić.
Może zamiast tego co Cię nie interesuje napisz czego chciałabyś się dowiedzieć?A przynależność geograficzna Kretkompii? Żmudź zaczyna się "za" Niemnem, a Kretkompie są "przed" Niemnem (licząc oczywiście od str. Polski (wspołczesnej). Czyli to nie Żmudź (w sensie geograficznym) a przynależność polityczna jest niewiele warta.