UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dziedziczenie a KW (było w "testament")

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Dziedziczenie a KW (było w "testament")

Post autor: beata bistram » sob mar 02, 2013 1:20 pm

[quote="whanak" postępowanie spadkowe, bo to się nie przedawnia :D

Pozdrawiam W
[/quote]
a tak troszke odbiegne od tematu samego testamentu, prababcia pozyczyla w 1919 komus pieniadze w zastaw dostala jakies dwie dzialki, jest umowa + "list hipoteczny" - Preussischer Hypothekenbrief. Z 1948 jest orzeczenie sadu Grodzkiego w Koscierzynie , ze jedna tych dzialek zostaje ponownie przepisana na poprzednich wlascicieli, podobno druga nigdy nie zostala przepisana. W latach 60-70 ktos z rodziny dopytywal sie i powiedziano, ze sprawa ulegla przedawnieniu???
pozdrawiam Beata

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: testament

Post autor: Bea » sob mar 02, 2013 5:14 pm

To że w latach 60-tych mogło ulec przedawnieniu coś takiego jak własność.... to nie dziwi...
ja się na prawie własności nie znam, ale jak masz nr księgi wieczystej - to zobacz co tam stoi napisane:
http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
Wiem, że teraz część działek ma status nie-wiadomo-jak,i bo nie można znaleźć ich dawnych właścicieli... w związku z tym nic nie można zrobić, ani sprzedać, ani wyremontować kamienicy...
Sprawdź, może akurat...
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: testament

Post autor: beata bistram » sob mar 02, 2013 6:36 pm

Wielkie dzieki imienniczko ;-) :sun:
uff chyba nie bedzie to proste bo nie mam numeru ksiegi wieczystej! a te numery co mam po wpisaniu podaje mi- wartosc w polu nie jest numerem. Wyczytalam, zeby ustalic numer ksiegi, nalezy podac kto jest wlascicielem.. i chyba kolko sie zamyka ... nic dziwnego, ze tyle jest "bezpanskich". Zadzwonie do KW Koscierzyny, moze jest jeszcze jakas opcja
Jeszcze raz dzieki,
pozdrawiam Beata

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Re: Dziedziczenie a KW (było w "testament")

Post autor: whanak » ndz mar 03, 2013 1:01 pm

Wydzieliłem do osobnego wątku.

W latach 60 dokonano nowego podziału gruntów i zakładano nowe księgi wieczyste wychodząc z założenia, że nowy "ludowy" system nie jest następcą prawnym systemu zastanego na "odzyskanych" ziemiach.
A to akurat nie jest prawda - przynajmniej jeśli chodzi o prawa własności wynikające z dziedziczenia.

Więc jeśli w przedwojennej księdze wieczystej istnieje zapis o własności, to jeśli własność nie została przeniesiona w sposób "legalny" to nadal jest własnością zapisanych osób.
Organy Państwa dokonywały wielu "nielegalnych" operacji na KW - np podając przy zakładaniu nowej KW, że stara KW się nie zachowała co często nie jest zgodne z prawdą...
W latach powojennych nie było klimatu do prostowania tych kwestii od strony prawnej - teraz na szczęście jest lepiej.

Co do uzyskania numeru KW danej działki - wykazując interes prawny można to uzyskać ...
dla przykładu: http://www.zgkikm.wroc.pl/JakWypis.aspx

Beata, tu znajdziesz numery działek do wniosku : http://koscierzyna.podgik.pl/

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”