UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co wolno publikować o rodzinie?

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Co wolno publikować o rodzinie?

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz mar 03, 2013 11:43 pm

Trochę szkoda zamykać dobry i ważny temat sprawami pamiętnika :/
Zróbmy tak: ten temat niech będzie dalej poświęcony problematyce "publikacja danych genealogicznych, a prawo", a promocję i marketing swojego bloga zrób w osobnym wątku.
Tak będzie lepiej dla obu tematów.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
jakaela
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jakaela » pn mar 04, 2013 3:42 pm

W porządku, już zmieniłam, ale ponieważ założyłam ten wątek w kontekście moich problemów z blogiem, nie mogłam całkowicie stąd zniknąć, nie informując, jak postanowiłam te problemy rozwiązać.
Pozdrawiam, Ela
Zapraszam do czytania http://geneela2.blox.pl/html

Awatar użytkownika

pchec
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: pchec » wt mar 05, 2013 12:00 am

Mnie do tej pory udało się podobnego problemu uniknąć, ale też starałem się przygotować na podobną ewentualność stosując parę zasad:

1. Nie publikuję multimediów w sposób otwarty. Wyjątkiem są pojedyncze ilustracje na blogu, co do których uzyskuję pozwolenie właściciela praw autorskich (np. NAC). Zdjęcia rodzinne i inne multimedia są dostępne jedynie dla wąskiego grona rodzinnego.
2. Dane osób żyjących są automatycznie niewidoczne dla osób postronnych. Więcej informacji widzi jedynie wąskie grono rodziny mające konta na stronie. Nawet tutaj jestem w stanie to zawęzić jedynie do osób znających się nawzajem, żeby nie było żadnych niesnasek. Przykład hipotetyczny: Mój kuzyn 7. stopnia nie musi widzieć danych kuzyna 7. stopnia mojej żony (nie znają się i są sobie obcy). Obaj jednak mogą widzieć dane swojej bliskiej rodziny i pomagać w ich uzupełnianiu.
3. W bazie genealogicznej otwarcie publikuję tylko dane osób zmarłych. Przez dane rozumiem konkretne fakty, poparte źródłami o rozmaitym, ale przeważnie wysokim, stopniu wiarygodności.
4. Wszelkie ewentualne wnioski i dodatkowe narracje wysnute są wyłącznie ze zdobytych faktów i ewentualnie odpowiedniej literatury (np. monografii miejscowości). W przypadku bazowania na mniej pewnych źródłach (np. przekaz rodzinny), stosowna uwaga pojawi się we wnioskowaniu. Ten punkt jest nieco na wyrost, gdyż dopiero będę tworzył biogramy konkretnych osób, ale tak właśnie zamierzam to zrobić. Pozwoli to udostępnić je bez większych obaw (oczywiście w przypadku osób zmarłych).

Ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy zmarłych, więc ten punkt odpada. Pozostaje ochrona dóbr osobistych. Co do tego, moim zdaniem wystarczy trzymać się faktów i podawać uzasadnienie swoich wniosków. Prowadząc swoje badania rzetelnie jestem przekonany, że spokojnie wybronię się przed dowolnymi zarzutami, nawet gdy przyjdzie opublikować niewygodne fakty.

Na koniec warto oczywiście ocenić co jest warte zachodu. Być może natkniemy się na jakieś niewygodne szczegóły, które i tak nie mają większego znaczenia i nie warto będzie o nie kruszyć kopii. Co innego, gdyby ich pominięcie "ucinało" całą gałąź genealogiczną i kierowało na jakieś manowce. Macie jeszcze jakieś opinie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”