UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nowości na forum
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Nowości na forum
Hej !
Sprawdzam czy dziala ?
Bozenna
Sprawdzam czy dziala ?

Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
A ja mam problem. Według tej instrukcji zrobiłam, co trzeba i nie działało. Wyłączyłam ciasteczka całkiem - działa, ale nie loguje mnie wtedy na innych stronach. Czyli muszę każdorazowo tutaj wyłączać ciasteczka???
Pozdrawiam, Ela
Zapraszam do czytania http://geneela2.blox.pl/html
Zapraszam do czytania http://geneela2.blox.pl/html
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Wobec tego jak musisz mieć włączone cookies to usuń ciasteczka tylko forgenowe a nie wyłączaj całości. Swoją droga ten kto wymyślił cookies musiał być hakerem
i liczyć na to że ludzka natura ułatwi mu proceder.
W Firefox można to zrobić wprost w ustawieniach a w IE trzeba usunąć plik na dysku. Najczęściej dla XP ścieżka będzie podobna do C:\Documents and Settings\Local Settings\Temporary Internet Files (usuń plik cookie z adresem forgenu w nazwie).

W Firefox można to zrobić wprost w ustawieniach a w IE trzeba usunąć plik na dysku. Najczęściej dla XP ścieżka będzie podobna do C:\Documents and Settings\Local Settings\Temporary Internet Files (usuń plik cookie z adresem forgenu w nazwie).
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Cookies nie mogą być wyłączone. Stare (nieaktualne) ciastka i ich brak powodują problemy z logowaniem. Mają być usunięte, aby forum założyło sobie nowe - już właściwe i aktualne.
Pamięć podręczną (cache) również należy wyczyścić.a
Pamięć podręczną (cache) również należy wyczyścić.a
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Tu ladnie opisane jak to zrobic w Mo. FFox
https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek
pozdrawiam Beata
https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek
pozdrawiam Beata
-
Dzien dobry,
Bardzo prosze o pomoc - ratunku !
Po wczorajszej awarii i wedlug instrukcji podanej przez Bea,
moj Lap Top (SONY), platforma WINDOWS 7, Internet Explorer,
natychmiast "zalapal" i dziala poprawnie (trzyma logowanie i haslo)
natomiast:
komputer domowy (COMPAQ), platforma XP , Internet Explorer,
oraz
Netbook (ASUS), platforma WINDOWS 7, Internet Explorer,
nie reaguja i nie trzymaja logowania.
Pracuje nad tym od rano, rece mi opadaja, brak pomyslow i znajomosci technicznych.
Czy ktos umialby mi wytlumaczyc prostymi slowami jak poprawic te sytuacje?
Nie znam polskiej nomenklatury komputerowej, stad koniecznosc wytlumaczenia jak dziecku.
Bardzo Wam z gory dziekuje,
nieszczesliwa Bozenna
Bardzo prosze o pomoc - ratunku !
Po wczorajszej awarii i wedlug instrukcji podanej przez Bea,
moj Lap Top (SONY), platforma WINDOWS 7, Internet Explorer,
natychmiast "zalapal" i dziala poprawnie (trzyma logowanie i haslo)
natomiast:
komputer domowy (COMPAQ), platforma XP , Internet Explorer,
oraz
Netbook (ASUS), platforma WINDOWS 7, Internet Explorer,
nie reaguja i nie trzymaja logowania.
Pracuje nad tym od rano, rece mi opadaja, brak pomyslow i znajomosci technicznych.
Czy ktos umialby mi wytlumaczyc prostymi slowami jak poprawic te sytuacje?
Nie znam polskiej nomenklatury komputerowej, stad koniecznosc wytlumaczenia jak dziecku.
Bardzo Wam z gory dziekuje,
nieszczesliwa Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
Może to pomoże?
http://info.poczta.interia.pl/pomoc/art ... zegladarce
http://info.poczta.interia.pl/pomoc/art ... zegladarce
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
-
Jola,
Bardzo dziekuje, juz jest pierwszy sukces. Udalo mi sie zalogowac na netbooku (platforma WINDOWS 7), ale moj domowy komputer, na XP nie reaguje.
Czy ktos z kolegow (kolezanek), kto pracuje na XP, juz sie zalogowal i jak to zrobil ?
Pozdrowienia
Bozenna
Bardzo dziekuje, juz jest pierwszy sukces. Udalo mi sie zalogowac na netbooku (platforma WINDOWS 7), ale moj domowy komputer, na XP nie reaguje.
Czy ktos z kolegow (kolezanek), kto pracuje na XP, juz sie zalogowal i jak to zrobil ?
Pozdrowienia
Bozenna
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 5 razy
Bozenna pisze: Czy ktos z kolegow (kolezanek), kto pracuje na XP, juz sie zalogowal i jak to zrobil ?
Bozenna
Mam XP i Internet Explorera. Po usunięciu cookies (nie wyłączeniu!) logowanie działa poprawnie.
Pozdrawiam
Paweł
U mnie też zadziałało (win XP, tyle że z przeglądarką Chrome). Zrobiłem jak w instrukcji, tylko że domyślnie chciał skasować ciasteczka z ostatniego tygodnia, więc efektu żadnego, dopiero jak zmieniłem na wszystkie, to poszło.
Z kolei IE zadziałał bez niczego, bo nigdy pod nim się nie logowałem na forgen, więc pobrał już uaktualnione ciasteczko.
Swoją drogą, co tam Wicy zmajstrował, że musiałem aż wszystkie ciasteczka kasować? To trochę kłopotliwe, bo autologowania na rzadziej odwiedzanych stronach przestały działać, a po to były, bym nie musiał pamiętać miliona haseł. ;-)
Z kolei IE zadziałał bez niczego, bo nigdy pod nim się nie logowałem na forgen, więc pobrał już uaktualnione ciasteczko.
Swoją drogą, co tam Wicy zmajstrował, że musiałem aż wszystkie ciasteczka kasować? To trochę kłopotliwe, bo autologowania na rzadziej odwiedzanych stronach przestały działać, a po to były, bym nie musiał pamiętać miliona haseł. ;-)
-
- Kontakt:
A już mówię, jeśli interesuje. Z niewiadomego powodu została wyczyszczona do zera jedna z tabel systemu. Tylko jedna i akurat ta odpowiedzialna za ustawienia forum, m.in. nazwę ciastek. Nie dało się tego naprawić standardowymi procedurami i trzeba było wgrać kopię zapasową. Tyle, że...dpawlak pisze:Swoją drogą, co tam Wicy zmajstrował, że musiałem aż wszystkie ciasteczka kasować?

Za komplikacje przepraszam.
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Przy kasowaniu ciasteczek w Chromie trzeba odhaczyć kasowanie loginów i haseł, wtedy skasuje wszystkie ciasteczka, a na interesujące Cię strony będziesz mógł wejść, bo podpowie login i hasłodpawlak pisze: To trochę kłopotliwe, bo autologowania na rzadziej odwiedzanych stronach przestały działać, a po to były, bym nie musiał pamiętać miliona haseł. ;-)

Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Kontakt:
Na skutek dość dziwnych zachowań pewnej osoby (nie będę wskazywał palcem) po otrzymanych sygestiach zmian i burzliwej nad nimi dyskusji wśród administracji, wprowadzone zostało ograniczenie edycji własnych postów. Wszelkie zmiany w poście można dokonywać tylko do 60 min po jego wysłaniu. Po tym czasie edycja zostaje zablokowana. To samo dotyczy kasowania swojego ostatniego w wątku postu.
-
- Podziękował/a: 278 razy
- Podziękowano: 128 razy
Witam Cię serdecznie,
myślę ,że ważne jest zachowanie prawidłowości wątków i merytorycznych dyskusji.I jest to dobre rozwiązanie.Bo literówki i złośliwości klawiatury zdąży się poprawić.Pozdrawiam z końcem roku .Helenka
myślę ,że ważne jest zachowanie prawidłowości wątków i merytorycznych dyskusji.I jest to dobre rozwiązanie.Bo literówki i złośliwości klawiatury zdąży się poprawić.Pozdrawiam z końcem roku .Helenka