UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 22 razy
Re: webtrees
No tak ale właśnie chodziło mi o sytuację gdy nie mogę zrobić "exportu".
Po aktualizacji do najnowszej 1.3.2 po zalogowaniu pojawił mi się błąd z modules_v3. i żadnych możliwości z wejściem do panelu admina.
Stąd było pytanie dotyczące odzyskania i skopiowania oryginalnego pliku w przypadku choćby takiej "awarii".
Po aktualizacji do najnowszej 1.3.2 po zalogowaniu pojawił mi się błąd z modules_v3. i żadnych możliwości z wejściem do panelu admina.
Stąd było pytanie dotyczące odzyskania i skopiowania oryginalnego pliku w przypadku choćby takiej "awarii".
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------
Kuba Charęża
-------------
Osobiście mam ten plik zawsze w 4 różnych miejscach, na 4 różnych nośnikach i co tydzień aktualizacja - nigdy nic nie wiadomo 

Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Spróbuj poprosić administratora aby przywrócił kopię serwera sprzed aktualizacji programu do wersji 1.3.2.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
W takim układzie wejdź w obsługę baz i je archiwizuj. Odtwórz WT 1.3.0, wczytaj bazy danych, zrób eksport i dopiero baw się z aktualizacją do 1.3.2.makros pisze:No tak ale właśnie chodziło mi o sytuację gdy nie mogę zrobić "exportu".
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Poszukaj też na serwerze w kopiach plików.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
-
Dzięki Wam wszystkim za szybką odpowiedź 
) ale na przyszłość na pewno będę przed jakąkolwiek zmianą robił całkowitą kopię plików na serwerze.
Ponieważ błąd dotyczył katalogu modules_v3 -> address_report zaryzykowałem i usunąłem go .....zadziałało
tylko nie wiem czy nie pojawią się inne błędy 
Nie wiem czy tylko mi wyskoczył taki błąd i dlaczego ?

Kłopot w tym że z PGV przeskoczyłem na WT 1.3.1 (i nie wiem czy to nie mój błąd) a poźniej nadpisałem wszystkie pliki ... tak jak było w instrukcji upgrade (no chyba że ze swoim angielskim dałem ciaławicy pisze:Odtwórz WT 1.3.0, wczytaj bazy danych, zrób eksport i dopiero baw się z aktualizacją do 1.3.2.

Ponieważ błąd dotyczył katalogu modules_v3 -> address_report zaryzykowałem i usunąłem go .....zadziałało

Nie wiem czy tylko mi wyskoczył taki błąd i dlaczego ?
Nauczka na przyszłość.... Tylko jak to mówią "Mądry Polak po szkodzie"andrzejg pisze:Osobiście mam ten plik zawsze w 4 różnych miejscach, na 4 różnych nośnikach i co tydzień aktualizacja - nigdy nic nie wiadomo
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------
Kuba Charęża
-------------
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Nad błędem się na razie nie zastanawiam. Trza ratować sytuację a ta chyba nie jest stracona całkiem.makros pisze:Kłopot w tym że z PGV przeskoczyłem na WT 1.3.1 (i nie wiem czy to nie mój błąd) a poźniej nadpisałem wszystkie pliki ... Nie wiem czy tylko mi wyskoczył taki błąd i dlaczego ?
Nie mówię o żadnych plikach. Mówię o dostępie do baz danych programu. Musisz wleźć w phpmyadmin i dobrać się do tabel w bazach danych. Zrobić eksport każdej z tabel łącznie ze strukturą.
Potem, po postawieniu czystego WT 1.3.0 - bo to zdaje się Ci działało - znów wchodzisz w phpmyadmin i robisz dla danej tabeli import danych. W ten sposób wypełnisz bazę danymi a potem już ze strony admina WT zrobisz eksport do ged.
---------------------------------------
-
Czy używacie w WT opcji "ograniczenia do najbliższej rodziny" użytkowników. ???
Jeśli tak to na ile najczęściej ustawiacie stopień pokrewieństwa?
Jeśli tak to na ile najczęściej ustawiacie stopień pokrewieństwa?
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------
Kuba Charęża
-------------
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Ta opcja się przydaje, ale trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie wprost. To bardzo zależy od osób którym dajesz dostęp, oraz danych, jakie posiadasz (szczególnie o osobach żyjących). Generalnie warto jest ten parametr ustawić dość nisko z dwóch powodów:
- osoba widzi tylko swoją najbliższą rodzinę, którą i tak zna
- ograniczony jest negatywny wpływ na wydajność strony
Ja osobiście raczej nie ustawiam więcej niż czwarty stopień pokrewieństwa.
- osoba widzi tylko swoją najbliższą rodzinę, którą i tak zna
- ograniczony jest negatywny wpływ na wydajność strony
Ja osobiście raczej nie ustawiam więcej niż czwarty stopień pokrewieństwa.
Ja osobiście daję dostęp do strony tylko osobom, którym mogę pokazać pełną zawartość i nie ograniczam ich.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witajcie,
mam takie szybkie pytanko: Czy powstał już most do synchronizacji użytkowników webtrees z Joomlą?
Bo chcę połączyć drzewo ze swoją stroną, a chciałbym uniknąć przelogowywania się użytkowników, bo nie wszyscy z webtrees są na stronie i odwrotnie.
Pozdrawiam,
Przemysław Bąk
mam takie szybkie pytanko: Czy powstał już most do synchronizacji użytkowników webtrees z Joomlą?
Bo chcę połączyć drzewo ze swoją stroną, a chciałbym uniknąć przelogowywania się użytkowników, bo nie wszyscy z webtrees są na stronie i odwrotnie.
Pozdrawiam,
Przemysław Bąk
Zdravím všechny!
Możesz użyć:
JWebTrees
Jak działa? Nie wiem, nie korzystam.
Przy okazji powiem, że w tym tygodniu planowane jest webtrees 1.4.0.
JWebTrees
Jak działa? Nie wiem, nie korzystam.
Przy okazji powiem, że w tym tygodniu planowane jest webtrees 1.4.0.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
A czy tam nowa wersja będzie miała poprawione wyświetlanie map? U mnie od jakiegoś czasu jest problem z modułem map. Wczoraj dodałem nowe miejsce, a panelu administracyjnym zrobiłem powiększenie mapy, aby było widać odpowiedni fragment, a na stronie skaluje zupełnie inaczej - zamiast powiększenia 6 pokazuje powiększenie 3.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Może Łukasz wie więcej, ale czytałem ostatnio na forum webtrees, że brakuje developera, który zajmował się mapami, więc Google Maps pewnie w ogóle nie był ruszany. Przewija się wątek stworzenia osobnego modułu do OpenStreetMap przez jakiegoś pasjonata, ale nie jestem pewien, czy w ogóle wkroczy to w fazę realizacji. Za to zespół skupiał się na innych funkcjach, m.in. lepszym zarządzaniu multimediami. Sam jestem ciekawy ostatecznej listy nowości i usprawnień.
Tak jak napisał Piotr, mapy nie były ruszane. Osobiście nie doświadczyłem tego błędu. Możesz podać adres gdzie to mogę zobaczyć?
Wersja 1.4.0 jest już dostępna.
Wersja 1.4.0 jest już dostępna.