UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Tablety

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Tablety

Post autor: Marek_W » sob mar 09, 2013 6:36 pm

Witam!
Czy ktoś korzysta z tabletu i z jakim programem w celu gromadzenia danych? Jakie jest Wasze zdanie o tym "ustrojstwie"?
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Tablety

Post autor: Ynicz » sob mar 09, 2013 7:56 pm

Tablety z reguły mają androida, więc aplikacje muszą być specjalnie pod niego.
Na tą chwilę wiem, że istnieje wersja programu Family Tree Builder, który ruszy na tablecie..

Sam jestem posiadaczem smartfona z androidem (tablet to prawie to samo, tyle, że mniejszy i ma funkcje rozmów i smsów - chociaż bywają i takie tablety) i niestety nie da się odpalić plików z rozszerzeniem .exe , czyli na pewno Ahnenblatt nie pójdzie..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dpawlak

Post autor: dpawlak » sob mar 09, 2013 8:16 pm

Mają androida bo to system darmowy i producenci aby zbić cenę standardowo go montują, nic nie stoi na przeszkodzie zamontować sobie okienka.

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: andrzejg » sob mar 09, 2013 8:26 pm

Wszystko zależy jaki masz na tym tablecie system. Jeżeli masz androida to w Google play masz wybór:
https://play.google.com/store/search?q= ... gia&c=apps

Jeżeli tablet z Windows 8 to też coś znajdziesz.

Czy to jest wygodne? Kwestia kto jak lubi pracować. 10 cali to trochę mało.
;) Zwykłym telefonem też można się poratować np. baza w excelu (tel z androidem)

Zrzut z ekranu telefonu (oczywiście można przesuwać i przeglądać całą bazę)
Obrazek

ten sam plik w "chmurze" na google drive link
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » sob mar 09, 2013 8:40 pm

Witam,
sam nie próbowałem ale czytałem "dużo dobrego" o programie Family Bee:
https://play.google.com/store/apps/deta ... ybee&hl=de
Podobno bez problemów interpretuje pliki GEDCOM (nawet z Ahnenblatt ;)
Kosztuje wprawdzie 7,3 € ale jest też trial.
Gdyby ktoś, znający angielski, napisał kilka słów, dostanie podziękowanie ;)
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » ndz mar 10, 2013 1:44 pm

Tak mnie to jakoś naszlo. Właściwie to pracuję na komputerze stacjonarnym, ale potzreuję czasami pokazać dane czy zdjęcia innej osobie, zapisać coś w czasie pobytu w archiwum. oczywiście, może być notebook, ale za tabletem IMHO przemawia - mniejszy ciężar, cena, wymiary. Przeciw - mała pamięć, w zasadzie chyba max. 32 Gb. A matryca 10 cali wystarcza.
Marek Wiśniowiecki

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz mar 10, 2013 2:45 pm

wiesz.... mojej koleżance marzy się notebook i tablet w jednym, czyli żeby coś napisać i chwilę popracować -> notebook z klawiaturą, a potem odpinamy klawiaturę i mamy sam tablet (lżejszy i mniejszy), po którym poruszamy się już przesuwając palcem po ekranie.
Asus zrobił coś takiego - z win 8.
Aczkolwiek cena jest sporawa (bo to nowość na rynku).

Tu do oglądnięcia: http://pl.asus.com/Tablet/VivoTab/ASUS_VivoTab/
z tego co mi pokazywali, urządzenia są dostępne w kilku wersjach (i cenach)
w zależności co kto potrzebuje

Ja się na komputerach nie znam, więc jakbyś kupił takie cacko, to się podziel jak działa :>
Beata

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » ndz mar 10, 2013 3:26 pm

Dzien dobry,
Mam wlasnie notebook (ASUS), o ktorym pisze Bea.
Sympatyczna i praktyczna zabawka.
Mozliwosci takie same jak w kazdym komputerze, pamiec oczywiscie mniejsza, ale wtedy mozna podlaczyc zewnetrzny dysk z kopia wlasnego archiwum.
Zaleta: maly, zgrabny i lekki.
Wada: poniewaz maly, to ekran tez jest maly.
Dla mnie za maly, zeby robic jakiekolwiek poszukiwania na internetowych stronach genealogicznych.
Uzywam go tylko w czasie podrozy, zeby odbierac mail'e i czytac Forum.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » ndz mar 10, 2013 5:47 pm

Witam ponownie!
Dziekuje za zainteresowanie tematem. Ten Vivo Tab to raczej drogawy :) Treba bedzie jednak poczekać, aż pojawi się na androida coś podobnego do Gramps, PAF, lub Ahnenblatt.
Podrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » pn mar 11, 2013 2:18 pm

Ynicz pisze:Tablety z reguły mają androida, więc aplikacje muszą być specjalnie pod niego.
A ja upierałbym się, że większość tabletów sprzedawanych na świecie pracuje pod systemem iOS (niestety!).

-- Post scalono 11 mar 2013, 14:20 --
dpawlak pisze:Mają androida bo to system darmowy i producenci aby zbić cenę standardowo go montują, nic nie stoi na przeszkodzie zamontować sobie okienka.
To dla mnie jakaś totalna nowość :wow:
Jakiż to tablet pozwala na wybór systemu operacyjnego?

-- Post scalono 11 mar 2013, 14:23 --
Marek_W pisze:Witam!
Czy ktoś korzysta z tabletu i z jakim programem w celu gromadzenia danych? Jakie jest Wasze zdanie o tym "ustrojstwie"?
MyHeritage jest dostępny na obydwu wersjach systemu operacyjnego, tj. tak na Androidzie, jak i na iOS. Używam go tu (smartfon) jak i tu (tablet) i nie mam najmniejszych zastrzeżeń!

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn mar 11, 2013 3:45 pm

Jurek Plieth pisze: To dla mnie jakaś totalna nowość :wow:
Są i takie, mowa oczywiście o tabletach, a nie o podrasowanych chińskich ramkach cyfrowych z firmy no-name. W durnofonach można i w tabletach teź. W końcu to tylko komputer, w innym opakowaniu ale nadal komputer. Trudność polega na znalezieniu odpowiedniej dla danego modelu instalki, co przy mało popularnym modelu może graniczyć z cudem, w końcu instalacja odbywa się bez ingerencji użytkownika, automatycznie, więc podstawowe ustawienia muszą być już zaszyte w plik instalacyjny. Dla mało popularnych modeli ciężko trafić kogoś komu chciało się konfigurować takich ustawienia. Nie chodzi o specjalną wersję systemu, a jedynie jego wstępną konfigurację w pliku instalacyjnym.
Poza tym po co zmieniać, skoro Tablet ma być dopiero kupiony i można wybrać takiego, który ma pożądany przez nas system?

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » pn mar 11, 2013 9:11 pm

dpawlak pisze:
Jurek Plieth pisze: To dla mnie jakaś totalna nowość :wow:
Są i takie, mowa oczywiście o tabletach, a nie o podrasowanych chińskich ramkach cyfrowych z firmy no-name. W durnofonach można i w tabletach teź. W końcu to tylko komputer, w innym opakowaniu ale nadal komputer...
Doprawdy?
No to poproszę o jakiś konkretny przykład tabletu, w którym można zmieniać system operacyjny. Ale mniej wodolejstwa, tylko konkretny model :ok:

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 11, 2013 9:37 pm

Pierwszy z brzegu - Viewsonic ViewPad 10s

Jest wersja androida na architekturę x86, więc zmiana systemu nie powinna być problemem. Dodatkowo na stronie projektu (http://www.android-x86.org/), jest informacja o przetestowaniu systemu pod tym własnie tabletem, firmowo wyposażonym w win.

Nie jestem z tabletami na bieżąco, ale można sobie też wybrać np. taki Asus Transformer AiO (http://pclab.pl/news52096.html) i mieć z głowy problem instalacji drugiego systemu :F :D

P.S.
Forum jednak działa?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » wt mar 12, 2013 8:54 am

wicy pisze:Pierwszy z brzegu - Viewsonic ViewPad 10s

Jest wersja androida na architekturę x86, więc zmiana systemu nie powinna być problemem. Dodatkowo na stronie projektu (http://www.android-x86.org/), jest informacja o przetestowaniu systemu pod tym własnie tabletem, firmowo wyposażonym w win.

Nie jestem z tabletami na bieżąco, ale można sobie też wybrać np. taki Asus Transformer AiO (http://pclab.pl/news52096.html) i mieć z głowy problem instalacji drugiego systemu :F :D

P.S.
Forum jednak działa?

Wicy, ten pierwszy przykład to ciekawostka przyrodnicza dla programistów :nieok: Ten drugi zaś, rzeczywiście, pozwala na przełączanie pomiędzy Win8, a Androidem. Nawiasem mówiąc, nie wiem po co?
Chodziło mi o coś innego. Chciałem skorygować błąd w rozumowaniu mojego polemisty, któremu wydawało się, że można kupić "bosy" tablet, dodatkowo jakiś OS (Android, iOS, czy Win8) i sobie go zainstalować wg własnej fantazji. Nie, nic takiego nie jest możliwe!

Ad. P.S. Forum działa cały czas, jednak na niektórych kompach mam wciąż problem z logowaniem.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt mar 12, 2013 9:53 am

Chodziło mi o coś innego. Chciałem skorygować błąd w rozumowaniu mojego polemisty, któremu wydawało się, że można kupić "bosy" tablet, dodatkowo jakiś OS (Android, iOS, czy Win8) i sobie go zainstalować wg własnej fantazji
Zaczynasz kombinować. Chciałeś cyt. "jakiś konkretny przykład tabletu, w którym można zmieniać system operacyjny". Dostałeś.
Skoro mogą działać oba - muszą dać się "wgrać" oba. Pokaż mi przykład "bosego" tabletu bo nie spotkałem przypadku, żeby producent/dystrybutor nie preinstalował chociażby darmowego Androida. A skoro jest Android, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby był Win8.

Nie siedzę mocno w tabletach i tylko przy okazji wczorajszego, krótkiego zagooglowania zobaczyłem, że o braku możliwości instalacji Androida na tabletach z Win8 na sprzęcie wyposażonym w ARM chodziły plotki na początku zeszłego roku, ale miało to związek nie z ograniczeniami technicznymi a blokadami Microsoftu. Ile w tym prawdy - nie wiem. Androida x86 podałem tylko jako przykład, że również archaiki można "unowocześnić". Chciałeś przykład - dostałeś (nawet nie wiem, z jakich lat ten model :) ). Obecnie cokolwiek, co posiada przynajmniej bootowalne złącze usb i dostateczną pojemność pamięci flash da się oprogramować dowolnym systemem - pod warunkiem, że urządzenie nie jest oparte na jakimś egzotycznym procesorze, dla którego nie ma zoptymalizowanych wersji systemów. Nie mam pewności tylko, czy już jest wersja Win8 dla ARMów.
Reasumując - zmiana systemu operacyjnego na tablecie JEST możliwa.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”