UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Przodkowie Jana III. Sobieskiego (Daniłowicz i inni)

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Przodkowie Jana III. Sobieskiego (Daniłowicz i inni)

Post autor: Carloz » ndz mar 10, 2013 2:11 pm

Witam,

Ostatnio w wolnych 'pracuję' nad przodkami Jana III. Sobieskiego i Marii Kazimiery. Jeśli chodzi o przodków Króla, mam pewne wątpliwości, a chciałbym by jego wywód był jak najbardziej prawidłowy. Dlatego mam nadzieję, że ktoś z Was posiada odpowiednią wiedzę na ten temat.

Chodzi np. o Stanisława Daniłowicza h. Sas (zm. w 1577r.), pradziadka Jana III. Miesięcznik Heraldyczny z 1933r. podaje, iż był synem Jerzego Daniłowicza i Jadwigi Herburtówny (c. Fryderyka i Anny z Sienieńskich). Jerzy miał być z kolei synem Michała Daniłowicza i N. Paniowskiej.

WGM podaje, iż Stanisław był synem Michała Daniłowicza. Ten z kolei miał być synem Dymitra Daniłowicza i Jadwigi Sieniawskiej.

Teraz pytanie - która wersja jest prawidłowa? Obie pewnie od któregoś momentu są identyczne, ale problem w identyfikacji pradziadka to już problem, który należy rozwiązać. Gdzie znajduje się najbardziej prawidłowy wywód przodków Jana III.?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

EDIT.PS.
Jeśli chodzi o osobę żony Stanisława Daniłowicza - czyli Katarzynę Tarło h. Topór - kwestia jej rodziców również jest nierozwiązana. Za WGM: Jan Tarło i Katarzyna Herburt, za MH: Jan Tarło i Regina Malczycka...

EDIT.PS. #2
Napotkałem jeszcze jeden problem - tj. matka Gabriela Tęczyńskiego, a żona Jana Tęczyńskiego: czy była to Barbara Lanckorońska czy Barbara Dąbrowska?
Pozdrawiam,

Karol.

dpawlak

Re: Przodkowie Jana III. Sobieskiego (Daniłowicz i inni)

Post autor: dpawlak » ndz mar 10, 2013 4:29 pm

źródło podłe jednak odwołujące się do słownika biograficznego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Tar%C5 ... y_lwowski)
wynika z niego, że Jan Tarło miał dwie żony Katarzynę Herburt-Odnowską
i po jej śmierci Reginę z Malczyc (zm. po 1555)
Ta druga jest uznawana za matkę między innymi Katarzyny.
Widocznie są kontrowersje co do dat urodzeń dzieci i zgonu pierwszej małżonki lub ślubu z drugą.
Ponoć u Dworzaczka jest tablica przodków Jana III Sobieskiego.
Ja znalazłem kilka tablic w "Dola i niedola Jana Sobieskiego 1629-1674" T.1 http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... A35313D2-1
Która genealogia prawdziwsza? Jejku ciężkie pytanie? Ta, za którą stoją wiarygodniejsze dokumenty?
Przeszukując czyjeś bazy danych bez weryfikacji w źródłach nierozstrzygalne zagadnienie.
WGM oparta w części na herbarzach, a te miewają przekłamania. Miesięcznika Heraldycznego nie znam.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz mar 10, 2013 5:09 pm

Przeszukując czyjeś bazy danych bez weryfikacji w źródłach nierozstrzygalne zagadnienie.
To jest doskonałe podsumowanie!!!

Karolu, bardzo się ucieszyłem, ze ktoś ponownie próbuje ugryźć genealogię Sobieskich.
Kilka lat temu sam drążyłem temat, ale tylko w części rodowodowej. Tak więc w linii matczynej niewiele mogę pomóc.
Było to przy okazji pojawiania się za Wielką Wodą kolejnych potomków "polskiego króla", co z punktu widzenia genealogii jest czystą herezją, ale tam lubią takie sensacje.

Wtedy też po raz pierwszy zderzyłem się z wielością "prawdziwych" wywodów.
Postać Sobieskiego była na tyle popularna, że już w XIX w powstało wiele biografii i opracowań, które przynajmniej w części wzajemnie się wykluczały.
O skali problemu świadczy fakt, że nawet oficjalny rodowód zatwierdzony przez Jana III nie bardzo trzyma się kupy.
W zalinkowanej przez Darka pozycji Korzona znajdziesz także kilka wersji (na końcu masz tablice).

Próbowałem zrobić krytyczne zestawienie rodowodów prezentowanych przez różnych autorów, ale poległem na trudnościach w dostępie do źródeł, które by pozwoliły na weryfikację. Wymagało to zbyt wiele czasu i zbyt wiele kwerend w różnych zbiorach.
"Na odległość" można jedynie zrobić takie właśnie zestawienie i wskazać zasadnicze różnice
Byłoby to niezmiernie ciekawe i pomocne.
Częściowo takie zestawienie jest zamieszczone właśnie u Korzona, ale można do tego dodać i inne opracowania z XIX wieku, a także współczesne.
Warto zerknąć do popularnych pozycji Podhoreckiego, Wójcika, Śliwińskiego i oczywiście Battaglii.
Trzeba także uwzględnić genealogię podaną przez Kossakowskiego, która jest o dziwo bardzo interesująca.
Oczywiście mam tu na myśli wyłącznie sprawy wywodu Sobieskiego, a nie historię jego potomków.

Karolu, trzymam kciuki i w miarę zawartości swoich notatek - pomogę.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » ndz mar 10, 2013 5:40 pm

Dziękuję za odpowiedzi! Darku, dziękuję za podanie jednego źródła, na pewno będzie przydatne w rewidowaniu niektórych osób. Rzeczywiście, Dworzaczek może coś na ten temat więcej powiedzieć - zdecydowanie jeszcze dzisiaj zajrzę. Przynajmniej jakaś część przodków Jana III. na pewno jest tam wymieniona. Choć na pewno będą niemałe problemy np. z Herburtami, których widziałem wśród królewskich przodków chyba trzykrotnie, z innych gałęzi. :) U Dworzaczka pewnie jest genealogia tych rodów (Herburt, Firlej, Fredro, Tęczyński, Snopkowski itp.) - więc jest nadzieja na odkrycie czegoś nowego.
Przy tych poszukiwaniach staram się od razu sprawdzać połączenia już wcześniej 'gdzieś' potwierdzone, stąd te poprzednie pytania.
Waldku, dziękuję również za podanie tych kilku nowych źródeł, postaram się uzyskać do nich dostęp i porównać dane. Na pewno sporo będzie problemów, danych rozbieżnych, czy zupełnie się wykluczających - ale to już jest wpisane w tę 'robotę'. :)
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz mar 10, 2013 5:48 pm

Herburtów masz także z drugiej strony - Anna Herburtówna, żona Jakuba Snopkowskiego, to prababka Jana III ze strony babki ojczystej.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz mar 10, 2013 6:26 pm

Ba, prababką ojczystą Katarzyny Tarło miałaby być Barbara Herburt.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » pn mar 11, 2013 10:04 am

Rozwiazanie zagadki macierzystych przodkow krola
znajduje sie w Warszawie na dzwonie na Kanonii.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Warsa ... 08_145.jpg
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » pn mar 11, 2013 1:22 pm

Adamie; dałeś tu przednią odpowiedź. Brawo. :ok:
Krzysztof

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » pn mar 11, 2013 4:08 pm

Tu tylko taka uwaga, ze ta podpowiedz, jest po drugiej stronie dzwona.
Mam nawet stosowna fotke, ale nie potrafie wklejac na Forgenie obrazkow. :(
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

EwaH
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: EwaH » pn mar 11, 2013 5:08 pm

Pozdrawiam
Ewa

AUTOR TEMATU
Carloz

Post autor: Carloz » pn mar 11, 2013 7:59 pm

Dziękuję bardzo! To przynajmniej potwierdzili się przynajmniej przodkowie wspomnianego Jana Mikołaja Daniłowicza - który był kuzynem Zofii Daniłowicz-Sobieskiej. Cztery herby to czworo dziadków Jana Mikołaja - Stanisław Daniłowicz h. Sas z Zofią Tarło h. Topór (to również dziadkowie Zofii, więc pradziadkowie Jana III.) - dwa inne herby to rodzice matki Jana Mikołaja, czyli Paweł Uchański h. Radwan i Anna Herburt (która, oczywiście, była też spokrewniona z Janem III.).
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”