UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

archiwa w Rosji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

archiwa w Rosji

Post autor: s_szpilska » wt mar 12, 2013 10:55 am

Witam!
Z życiorysu mojego pradziadka Konstantego Zapalskiego (syna Tomasza i Antoniny z domu Zając) wynika, że w 1915 roku został wraz z rodzicami i rodzeństwem "uchodźcą"! Wyjechali z miejscowości Kozłówek (okolice Ożarowa). Tam zaginął rodzicom i umieszczono go w sierocińcu w miejscowości Astrachań. Po roku ojciec go odnalazł i przywiózł do matki, która przebywała w miejscowości Tambow (tam razem z siostrą w 1916 zmarły na tyfus). Po śmierci matki w 1916 roku wrócili do Polski.

Podpowiedzcie! Czy istnieje szansa na odnalezienie jakiś dokumentów o ich pobycie tam? Pisałam już do Archiwum Państwowego w Tambowie ale odpisali, że na temat śmierci Antoniny Zapalskiej z domu Zając nie mają żadnej wzmianki.
Może ktoś z Was ma pomysł gdzie jeszcze mogę napisać zarówno w sprawie pobytu całej rodziny w Rosji, jak i pobytu Kostka w sierocińcu i śmierci siostry i matki w Tambowie?

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie!

Sylwia
Pozdrawiam Sylwia

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Re: archiwa w Rosji

Post autor: julia » wt mar 12, 2013 3:21 pm

Sylwio,
Zwróć się ponownie do Archiwum Państwowego w Tambowie i poproś o wykaz dostępnych spisów akt (najlepiej spis ludności ).
Zapytaj czy posiadają: Коллекция метрических книг церквей г.Taмбoв- Метрические книги Римско – Католического Костела г.Taмбoв (1915-1916гг). ?.
Inna ewentualność, to lokalna gazeta, kontakt z tamtejszą Polonią lub z polskimi księżmi na misji .
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Re: archiwa w Rosji

Post autor: Tami » wt paź 15, 2013 12:41 pm

W Indeksie Represjonowanych Ośrodka Karta znalazłam interesującej mnie osobę.
W zródłach podane są dane ,że informacje znajdują się w Centralnym Archiwum
Ministerstwa Obrony Rosyjskiej Federacji w Podolsku.
Czy powinnam pisać do tego archiwum,czy tez dane są może w CAW?

Pozdrawiam Krysia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa za granicą”