UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Heraldyczne zabytki

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Re: Heraldyczne zabytki

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pn lis 07, 2011 7:49 pm

Temat nieco zapomniany, myślę że warto go przypomnieć i nieco powiększyć. ;)

Chciałbym zaprezentować kilka przykładów "heraldycznych" zabytków, które odnaleźć można w mojej małej ojczyźnie - mieście Łodzi. Nie jest to jednak łatwe, gdyż pomimo niemalże 600-letniej metryki łódzka metropolia to paradoksalnie młode miasto, raptem 150-letnie.

Tak na dobrą sprawę w mieście Łodzi praktycznie nie ma w ogóle zabytków heraldycznych, jest za to mnóstwo "heraldycznych" - elementów architektonicznych, wykończeń bądź detali nawiązujących do heraldyki, herbów.

Wg mnie można podzielić je na trzy główne kategorie:
a) puste "tarcze herbowe"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać można spotkać na elewacjach łódzkich budynków elementy architektoniczne przypominające tarcze herbowe o przeróżnych kształtach - nawiązujące do tarcz francuskich (średniowiecznych), hiszpańskich, polskich, niemieckich.

b) "tarcze herbowe" z inicjałami

Obrazek Obrazek Obrazek

Przykładowe odnalezione "tarcze" z inicjałami - Izraela Poznańskiego, Wilhelma Landaua i Emila Schmechela.

c) "tarcze herbowe" z różnymi elementami

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Można spotkać "tarcze" z takimi dodatkami jak np. szarfa, pszczoła (symbol pracowitości), czy też kwiaty.

Na zakończenie mojej małej prezentacji chciałbym przedstawić dwie rzeczy. :)

Pierwsza z nich to arcyciekawa "tarcza herbowa" o przebogatej ilości elementów herbu. O ile, jak widać na wcześniejszych zdjęciach, łódzkie "tarcze herbowe" ograniczają się zazwyczaj do tarczy i ewentualnie do pewnych okalających ją ozdobnikach, o tyle ta "tarcza" składa się z takich elementów jak: trzymacze, korona rangowa, miejsce na dewizę. Co ciekawe miejsce tarczy zostało zastąpione trzema, charakterystycznymi dla miasta Łodzi, wrzecionami.

Obrazek

Druga zaś to jedyny prawdziwy zabytek heraldyczny jaki udało mi się odnaleźć na terenie miasta Łodzi (a przeszedłem je wzdłuż, wszerz i w dużej mierze na ukos).
Jest to herb jednego z fabrykanckich rodów - rodziny Juliusza Heinzla.

Obrazek

Cytując za Wikipedią:
Herb własny: Na tarczy skos srebrny, w polu górnym błękitnym trzy złote gwiazdy, w dolnym czerwonym dwa skrzyżowane młoty srebrne. Nad koroną baronowską ukoronowany hełm, na nim trzy pióra strusie: czerwone, srebrne i błękitne. Dewiza: “Industriae coronam”.
Mam nadzieję, że nie zanudziłem (a już tym bardziej nie doprowadziłem do nudności), swoim postem... :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » ndz sty 22, 2012 10:11 pm

Chciałbym zapytać o zdanie Szanownych Kolegów, czy poniższa pieczęć przedstawia jakąś odmianę herbu Bełty, czy może to całkiem inny herb.
Obrazek
Obrazek
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw lut 21, 2013 5:40 pm

Odgrzebuję stary temat, bo pojawiło się wiele nowych osób na forum i być może niektóre informacje z wątku okażą się dla nich interesujące.
Liczę też na to, ze temat "ruszy" i pojawią się nowe zdjęcia wraz z próbami interpretacji lub opisami.
W najwcześniejszych postach niestety "uciekły" obrazki, bo były wklejane przy pomocy jakiejś beznadziejnej stronki (czy jak się to zwie?).
Jeśli ktoś będzie zainteresowany starymi wpisami i chciałby zobaczyć konkretny obrazek, to postaram się go odnaleźć u siebie i umieścić korzystając z innego serwisu.
Dodam tylko, że był to jeden z moich ulubionych wątków :)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw lut 21, 2013 9:07 pm

Dobra, no to ja pierwsza :)

Miejscowość Łapanów w powiecie bocheńskim znana jest głównie z drewnianego kościółka wybudowanego w XVI i przebudowanego w XVII w. Kilka lat temu zrobiłam tam zdjęcie tablicy epitafijnej z 1622 r., poświęconej Marcinowi Łapce Łapanowskiemu herbu Szreniawa. Piękny choć mocno zniszczony zabytek przeszłości.

Obrazek

-- Post scalono 21 lut 2013, 22:31 --

Głębowice powiat oświęcimski.
Miejscowość należała do księcia oświęcimskiego, następnie stanowiła własność Głębowskich, Myszkowskich i Gierałtowskich. Przed 1646 r. Głębowice stały się własnością Jana Pisarzowskiego herbu Starykoń. W 1826 r. Jan Pisarzewski sprzedał dobra Ludwikowi Duninowi zmarłemu w 1833 r. Duninowie byli ich ostatnimi właścicielami.
Jeszcze po wojnie w Głębowicach stał ogromy, murowany dwór, niestety pożar w 1969 r.strawił doszczętnie okazałą budowlę.
Udało mi się odszukać przedwojenne zdjęcie dworu:
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl& ... x=82&ty=85

Przy kościele parafialnym odnalazłam ciekawe tablice:
Pierwsza poświęcona Janowi Pisarzowskiemu herbu Starykoń z 1652 roku

Obrazek

Druga zmarłemu 8 kwietnia 1833 r. Ludwikowi ze Skrzynna Duninowi

Obrazek

Informacje o Głębowicach pochodzą z publikacji Piotra Libickiego: "Dwory i pałace wiejskie w Małopolsce i na Podkarpaciu"
Zdjęcie dworu pochodzi ze strony: http://www.dwor.stryszow.pl/dwory%20waowickie.php

Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Pawłowski_Henryk » czw lut 21, 2013 10:52 pm

właśnie konserwuję epitafia w Krużgankach klasztoru Dominikanów w Krakowie. zapraszam bo to jedna z najciekawszych galerii epitafiów z praktycznie wszystkich epok historycznych, od najstarszej zachowanej w Polsce gotyckiej płyty nagrobnej
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt mar 12, 2013 12:59 pm

Henryku, niebawem będę w Krakowie, to wpadnę do Dominikanów i z przyjemnością uścisnę prawicę :)

Właśnie odnawiam połączenia do starych zdjęć w tym wątku. Umieszczałem je na kiepskim hostingu, który nie daje gwarancji trwałości. Mam nadzieję, ze teraz będzie lepiej.
Wymaga to czasu i pracy, ale akurat ten wątek bez zdjęć zupełnie traci sens.
Może ktoś ma jakieś życzenie odnośnie kolejności przywracania zdjęć z moich postów, to chętnie zmienię kolejność "renowacji".
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » śr mar 20, 2013 9:30 am

W twoim pierwszym poście tego tematu jest martwy link :/
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

arkadiusz_kuba
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: arkadiusz_kuba » czw maja 09, 2013 1:58 pm

Ostatnio będąc z zakładową wycieczką :-) we Lwowie natrafiłem (trudno nie zauważyć bo jest na głównej alei) na mała ciekawostkę (no jak w każdym razie po raz pierwszy widziałem herb z dwoma hełmami nad traczą). Jest to herb "rak" rodziny Gnoińskich ze Lwowa i Nowego Sioła.

ttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/327bf8700b84f69d.html

Spotakiliście sie z takim przypadkiem, a jak tak to czemu to miało służyć?
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba

syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » czw maja 09, 2013 7:21 pm

arkadiusz_kuba pisze:Ostatnio będąc z zakładową wycieczką :-) we Lwowie natrafiłem (trudno nie zauważyć bo jest na głównej alei) na mała ciekawostkę (no jak w każdym razie po raz pierwszy widziałem herb z dwoma hełmami nad traczą). Jest to herb "rak" rodziny Gnoińskich ze Lwowa i Nowego Sioła.

ttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/327bf8700b84f69d.html

Spotakiliście sie z takim przypadkiem, a jak tak to czemu to miało służyć?
Nie wiem jak się to ma do heraldyki polskiej, ale jeśli chodzi o heraldykę zachodnią kształtowaną przez kancelarię cesarską, to ten zwyczaj tłumaczy w swojej książce Wojciech Strzyżewski "Herby i tytuły. Pieczęć szlachecka w księstwie głogowskim XVI-XVIII wieku":
Cechą charakterystyczną nowożytnej heraldyki szlacheckiej było również umieszczanie więcej niż jednego hełmu na tarczy herbowej. Liczba hełmów widniejących w herbie świadczyła o randze jej posiadacza. Wraz z rozwojem tytułów szlacheckich w Rzeszy rosła liczba nadanych przez panujących przywilejów dla poszczególnych rodzin, wraz z którymi zmieniany był herb. Najczęściej dodawane były nowe elementy, a wśród nich hełmy z klejnotami. Z czasem przyjęta została swoista hierarchiczność związana z liczbą hełmów i klejnotów. Jeden hełm osadzony był na tarczach szlachty nietytularnej legitymującej się jedynie predykatem "von". Dwa hełmy posiadali szlachcice, którze uzyskali dziedziczną godność rycerza (Ritter) oraz Wolni Panowie zwani także baronami (Freiherr). Trzy hełmy przysługiwały posiadaczom tutułu hrabiowskiego. Cztery hełmy posiadali na swojej tarczy książęta (Furst). W okresie rozkwitu tzw. heraldyki kancelaryjnej z XVI i XVII wieku w monarchii habsburskiej, czyli w momencie pojawienia się na masową skalę przywilejów z nadaniami herbów i tytułów wystawianych przez kancelarię, przyjęto zasadę, że jeden heł widniał na tarczach nowo nobilitowanych przez kancelarię, dwa hełmy na tarczach szlachty z nadaniem tytułu rycerza, a trzy dla baronów.
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”