UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

O tym, że w genealogii nie wszystko bywa oczywiste...

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Re: O tym, że w genealogii nie wszystko bywa oczywiste...

Post autor: krystyna » czw mar 21, 2013 11:42 pm

Dario, mam wrażenie, że posługujesz się aktami z Familysearch a czy porównałaś treść tych akt metrykalnych z ASC par. Kobiele Wielkie – AP Łodź
___
Krystyna

Awatar użytkownika

Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Re: O tym, że w genealogii nie wszystko bywa oczywiste...

Post autor: Queenmagic » sob mar 23, 2013 9:49 pm

Bożenno
Bardzo dziękuję za tłumaczenie :) W zapowiedziach do ślubu z Teofilą jest napisane "...Tomasza Ścisłowskiego młodziana z Huty Drewnianej syna Piotra i Katarzyny małżonków Ścisłowskich tamże zamieszkałych...", natomiast w tym drugim akcie ślubu "...urodzonym we wsi Huta Drewniana z nieżyjącego Piotra i Katarzyny z Musiałów małżonków Ścisłowskich..." Zgadzają się imię i nazwisko pana młodego, imiona rodziców, wiek pana młodego (tutaj obliczony), poza tym z jednego i drugiego aktu wynika, że ojciec już nie żyje a matka tak. Sama nie wiem, za dużo tych zbieżności. W Hucie Drewnianej znalazłam akt urodzenia tylko jednego Tomasza Ścisłowskiego.

Krystyno
Faktycznie posługiwałam się Family Search. Czy gdzieś poza GenBazą dostępne są online skany aktów z AP Łódź? (W Gen Bazie i tak nie ma tych parafii)
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”