UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: webtrees

Post autor: wicy » pn mar 25, 2013 7:04 pm

OK :peace: Zgoda, że są pewne warunki wyłączające, ale nie mają one nic wspólnego z komercją, czy nie komercją strony. Sama reklama lub jej brak nie jest determinantem stosowania wymogów prawnych. Reklamy, banery, "lajki" mają z tym niewiele wspólnego, choć tu bym się zastanawiał, gdyż niektóre elementy strony mogą generować połączenia i tworzenie innych cookies niż pochodzące z witryny bezpośrednio odwiedzanej. Stąd też pewnie podział ciastek na niezbędne do wykonania transmisji (moje) i zbędne (jakieś np. google analytics) - tyle, że to moja interpretacja i nie wiem, czy byłaby zgodna z MCiA.
Ciastka nie są warunkiem koniecznym do przeglądania webtrees, mogą być elementem wspomagającym (ułatwiającym) przeglądanie, stąd też przechowywanie i przetwarzanie ich nie jest - wg mnie - "konieczne do wykonania transmisji komunikatu", wobec czego powinno się powiadomić o ich istnieniu i wykorzystywaniu.
Trzeba przy tym posiadać ciut większe obeznanie informatyczne lub posiadać informację od twórców co dokładnie ciastka zawierają. Przy braku pewności co właściwie "pakujemy" na serwer przeglądaczy bezpieczniej jest - moim zdaniem - poinformować.
O tym już sobie każdy zadecyduje wg własnego uznania. Ja np. na forum, dla własnego św. spokoju takie informacje starałem się zamieścić i dlatego polecam dmuchać na zimne.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt mar 26, 2013 12:18 am

rrafaell pisze:Jak to jest z tym nowym przepisem o "ciasteczkach"? Na prywatnych stronach też trzeba taką informację wrzucić? Jeśli tak, to jak to zrobić na stronie opartej na webtrees?
@rrafaell - jeśli chodzi o stronę, którą masz przywołaną w stopce - to tworzy ona pliki cookie. Sprawdziłam.
Beata

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » wt mar 26, 2013 11:13 am

Bea pisze:@rrafaell - jeśli chodzi o stronę, którą masz przywołaną w stopce - to tworzy ona pliki cookie. Sprawdziłam.
Myślę, że na tym przykładzie przyda się małe wyjaśnienie jak te cookie działa na takiej konkretnej stronie. Proszę wejść i zmienić język wyświetlania strony @rrafaella na jakikolwiek inny niż domyślny, np. angielski. Następnie proszę zamknąć stronę nie zamykając przeglądarki i ponownie otworzyć stronę. Otworzy się ona teraz w wybranym przez nas języku - to wynik działania cookie zapisanego w naszej przeglądarce, w ustawieniach przeglądarki można znaleźć ciasteczko stworzone przez tę stronę. Teraz proszę zamknąć przeglądarkę i po ponownym uruchomieniu zajrzeć do ustawień - nie ma tego ciasteczka, proszę otworzyć omawianą stronę - nie otworzy się w wybranym przez nas języku, otworzy się w języku domyślnym. To jest wynik działania ciasteczka. Na takich stronach tworzących ciasteczka na czas sesji, pozbawionych reklam i odsyłaczy, nie ma co demonizować roli ciasteczek, dlatego też m.ni. są te wyjątki w ustawie, które przytoczyłem. Są jednak witryny które zbierają różne informacje, więc ja zawsze w ustawieniach przeglądarki ustawiam sobie akceptację ciasteczek tylko z witryny, którą odwiedzam (Opera) (lub nie akceptuję ciasteczek z innych witryn niż odwiedzane (Firefox))
Inna sprawa, że twórcy poprawek do ustawy zrobili to w sposób beznadziejnie niestaranny, stwarzając możliwości różnorakich interpretacji przepisów, ale to już bajka na inne fora.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt mar 26, 2013 11:44 am

Bardzo ładnie to wyjaśniłeś i masz 120% racji. Problem tylko w tym, że poziom techniczny różnych administratorów stron internetowych nie pozwala na tak piękne opisanie działania własnych ciastek, a co za tym idzie braku dostatecznej wiedzy, czy ciastka są niezbędne do działania strony i mogą podlegać wyjątkowi, czy nie i powinny być przedmiotem informacji.
Do tej pory żaden z "producentów" (lub grup twórców, developerów) popularnego oprogramowania typu joomla, wordpress, phpgedview, webtrees, phpbb3, itp. nie informował jasno i wyraźnie jakiego rodzaju ciastka są generowane i jaka jest ich funkcjonalność. Nie każdy potrafi (nie każdemu się chce) przeprowadzić śledztwo jakie Ty przeprowadziłeś i nie każdy interpretacyjnie będzie potrafił podciągnąć to pod ustawę.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr kwie 10, 2013 7:00 pm

Za kilka dni zmieniam serwer. Czy wystarczy skopiować bazę mysql, pliki oraz zmienić zawartość pliku DATA/config.ini.php aby program webtrees normalnie działał?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » czw kwie 11, 2013 9:50 am

Może nie skopiować, a wyeksportować istniejącą bazę danych na swój komputer. Następnie na nowym serwerze tworzysz nowa pustą bazę danych i do niej importujesz tę bazę którą masz już u siebie na komputerze.
Zmieniasz wpisy w DATA/config.ini.php i, o ile pamiętam, to wszystko powinno działać.
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » czw kwie 11, 2013 4:56 pm

wuja pisze:Może nie skopiować, a wyeksportować istniejącą bazę danych na swój komputer. Następnie na nowym serwerze tworzysz nowa pustą bazę danych i do niej importujesz tę bazę którą masz już u siebie na komputerze.
Zmieniasz wpisy w DATA/config.ini.php i, o ile pamiętam, to wszystko powinno działać.
Dokładnie tak.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » czw kwie 11, 2013 8:09 pm

wuja pisze:Może nie skopiować, a wyeksportować istniejącą bazę danych

Zgadza się. Użyłem złego skrótu myślowego.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » ndz kwie 21, 2013 11:57 am

Witam,
po długich namysłach też przesiadłem się z PhpGedView na WT.
Po kilku dniach "pracy" nareszcie wszystko jest (moim zdaniem) dobrze ustawione.
Pozostało jeszcze kilka problemów.
a. jeśli dwa (lub więcej) fakty są w tej samej miejscowości (i nie ma faktów w innych miejscowościach) to Mapy Google są w bardzo
dużym powiększeniu. Można temu zaradzić?
b. jeśli oboje małżonkowie nie żyją to ich ślub nie jest pokazywany w Faktach dla gości. Musi tak być?
c. po założeniu nowego konta wiadomość o potrzebie zatwierdzenia pojawia się na stronie administratora ale nie jest do niego wysłana
mailem. Użytkownik otrzymuje maile.
Proszę o rady doświadczonych użytkowników :)
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pn kwie 22, 2013 3:31 pm

Topol pisze:a. jeśli dwa (lub więcej) fakty są w tej samej miejscowości (i nie ma faktów w innych miejscowościach) to Mapy Google są w bardzo
dużym powiększeniu. Można temu zaradzić?
Poczekaj na najnowszą wersję, błąd został zgłoszony przez Rafała i już w wersji testowej jest poprawiony.
Topol pisze:b. jeśli oboje małżonkowie nie żyją to ich ślub nie jest pokazywany w Faktach dla gości. Musi tak być?
Zależne to jest od żyjących dzieci. Jeśli wszystkie dzieci nie żyją to dane są widoczne, jeśli natomiast choć 1 żyje to dane dotyczące małżeństwa rodziców są nie widoczne.
Topol pisze:c. po założeniu nowego konta wiadomość o potrzebie zatwierdzenia pojawia się na stronie administratora ale nie jest do niego wysłana
mailem. Użytkownik otrzymuje maile.
Proszę o rady doświadczonych użytkowników :)
Jakie masz ustawienia dotyczące poczty?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

Topol

Post autor: Topol » pn kwie 22, 2013 5:21 pm

Witam,
wooc pisze: Jakie masz ustawienia dotyczące poczty?
mam ustawione "Użyj systemu poczty PHP do wysyłania wiadomości" ale okazało się, że
użytkownik otrzymuje także maile zawiadamiające o błędzie w adresie zawierającym
"webtrees-noreply". Po ustawieniu adresu zwrotnego na prawidłowy - jest wszystko OK.
Rejestracja przebiega prawidłowo :)

Mam jeszcze jedno pytanie (narazie :) ), czy jest możliwość wyświetlania w Fakty/Chrzest
dodatkowych informacji o nazwie kościoła i nazwiskach chrzestnych?
pozdrawiam
Józef Topoliński

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » pn kwie 22, 2013 10:38 pm

Jeśli są to osoby występujące w drzewie, to możesz je wywołać poprzez 'Dodaj nowe powiązanie' i określić jako Ojciec Chrzestny lub Matka Chrzestna poprzez pokrewieństwo tej powiązanej osoby - wszystko w edycji chrztu. Osoby spoza drzewa możesz opisać w notatce lub wprowadzić do drzewa jako osoby nie powiązane, a następnie edytując chrzest, powiązać jako rodzice chrzestni. Kościół możesz opisać w Adresie lub w notatkach.
Rodzice chrzestni w Fakty/Chrzest
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

Topol

Post autor: Topol » wt kwie 23, 2013 12:07 am

Witam,
wuja pisze:Jeśli są to osoby występujące w drzewie, to możesz je wywołać poprzez 'Dodaj nowe powiązanie' i określić jako Ojciec Chrzestny lub Matka Chrzestna poprzez pokrewieństwo tej powiązanej osoby - wszystko w edycji chrztu. Osoby spoza drzewa możesz opisać w notatce lub wprowadzić do drzewa jako osoby nie powiązane, a następnie edytując chrzest, powiązać jako rodzice chrzestni. Kościół możesz opisać w Adresie lub w notatkach. ...
dzięki za wskazówki :)
Myślałem, że to będą jakieś funkcje GEDCOM, byłoby łatwiej. A tak "trzeba przesiać tony piasku" ;)
pozdrawiam
Józef Topoliński

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » wt kwie 23, 2013 9:21 am

Topol pisze: Myślałem, że to będą jakieś funkcje GEDCOM, byłoby łatwiej.
Co masz na myśli? To co opisał wuja jest zgodne ze standardem GEDCOM.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

Topol

Post autor: Topol » wt kwie 23, 2013 9:52 am

Witam,
wooc pisze: ...
Co masz na myśli? To co opisał wuja jest zgodne ze standardem GEDCOM.
wiem, że jest zgodne (teraz już wiem ;) ) ale nie przeniosło mi chrzestnych z PhpGedView
i myślałem, że coś namieszałem w ustawieniach.
pozdrawiam
Józef Topoliński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”