UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nazwiska pochodzenie zydowskiego

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Joanna J
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Nazwiska pochodzenie zydowskiego

Post autor: Joanna J » pt gru 11, 2009 12:31 am

janekzradomia pisze:a nazwisko Mordka? z tego co wiem to tak ale chce sie upewnic:)
[podpis!!!]
Mój dziadek opowiadając kiedyś o życiu w swojej wsi przed wojną wymieniał często osobę , którą nazywał " Żydek Mordka". Zawsze myślałam, że chodzi o przezwisko nadane jakiejś osobie o pochodzeniu żydowskim. Wieś obfitowała z przezwiska z uwagi na wiele osób o takich samych imionach i nazwiskach.
W tym roku w AP w Pińczowie natrafiłam na akta sprawy cywilnej z rejonu Buska Zdroju z 1939 roku :

Mordka Rozencwaj przeciw Lejbuś Lawenberg.

Może Mordka to imię , które z czasem przekształciło się w nazwisko?
Joanna

Szukam informacji o krewnych:
Kućko, Matwiejew (Mołczadź, Słonim, Wilno, Zdołbunów)
Piechowscy , Brażałowicz (Małkinia, Białystok, Wilno)
oraz Marii, Lucyny,Ireny Łukasiewicz córek Ziny Brażałowicz z Bydgoszczy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt gru 11, 2009 12:57 am

Dobrze kombinujesz z tym imieniem :)
Mordka, to zdrobnienie od Mordechaj.

Co do nazwiska to naprawdę trudno wróżyć z fusów.
Polecam swoje artykuły w sprawie nazwisk noszonych przez Żydów.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » pt sty 29, 2010 10:26 pm

Utarło się że typowo żydowskimi nazwiskami są nazwiska typu:

Goldberg = (niem.) złota góra
Blumental = (niem.) kwiatowa dolina
Rotschild = (niem.) czerwona tarcza
Goldrauch = (niem.) złoty dym
itp. itd.

Choć często tak jest. Tak samo często jak to że Kowalski to polskie nazwisko.

Ale również wśrod nazwisk chłopskich powstawały połączenia podobne do tych powyżej. Przykład nazwiska mojej prababki (100% chłopki): Misztal.

Mist-tal = (niem.) gnojowa dolina

Z kolei mogę podać kilka przykładów nazwisk żydowskich z Działoszyna z XIX w, które równie dobrze mogłyby być noszone przez chłopów:

Klin, Kasztan, Skowronek, Stawski, Kłunowski, Bobrowski, Kromołowski, Gnusław, Nowicki, Skorupa, Wołkowicz, Olesiński, Michałowicz, Kraszkowski, Widawski, Szczycki, Czyżewski, Piotrkowski, Pogoda, Dalikowski, Szczerbak, Truskolaski, Chłop itp. itd.

A więc: szukać, szukać i jeszcze raz szukać. :)

Pozdrawiam :peace:
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sty 30, 2010 10:25 am

Piotrze, rozumiem, że czasami trudno jest czytać dokładnie cały wątek, dlatego też pozwalam sobie ponownie wskazać link do moich gawęd o nazwiskach żydowskich. Starałem się tam ukazać całość zagadnienia w sposób przekrojowy.
http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... Itemid=139
Co do przytoczonych przez Ciebie nazwisk, to widzimy wśród nich trochę potocznych nazwisk przymiotnikowych (np. Klin, Kasztan, Skowronek, Pogoda), jak też nazwiska dość typowe dla Żydów, a tworzone od nazw miast i miasteczek (np. Kromołowski, Olesiński, Widawski, Truskolaski). Bardzo rzadko są natomiast notowane nazwiska noszone przez Żydów, a tworzone od nazw wsi, których przykłady również tu chyba widzimy.
Dwa z wymienionych nazwisk, to typowe patronimiki, które mogły się przekształcić w stałą nazwę osobową (Wołkowicz i Michałowicz).
Waldemar Fronczak

Matysiak
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » sob sty 30, 2010 10:43 am

Waldemarze. Oczywiście znam Twoje "Gawędy". Przeczytałem je już dużo wcześniej.

A propos jeszcze nazwisk żydowskich to proces ich tworzenia trwał właściwie aż do 1939 roku, do chwili wielkiej ich zagłady. Nie zapomnę nazwiska Żyda z jakiegoś XX wiecznego spisu które brzmiało "Chaim Telefon".

A to nazwisko "Moś" to wogóle mi najbardziej do chłopskiego pasuje. :) Ale to tak tylko "na wyczucie" mówię.

Pozdrawiam Serdecznie :)
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

megre
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: megre » sob paź 16, 2010 11:32 pm

Hallo
Tu strona po niemecku , jak jest historia z nazwiska zydowska
http://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCdis ... milienname

Zydzi mieli do 18 wieku tylko imie i imie ojca ( patronym) a potem w francii i w niemcech dostali nazwisko.
Trzeba czytac
pozdrowienie Robert

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz paź 17, 2010 2:59 am

Robercie, to ciekawy artykuł, który linkujesz, ale dotyczy kształtowania się nazwisk żydowskich w krajach niemieckich, podczas gdy my tu mówimy o terenach Królestwa Polskiego.
Sprawę patronimików omówiłem w swoich "Gawędach", których jak widzę nie czytałeś, skoro starasz się nam o tym przypomnieć.
Co do jednego jesteśmy zgodni: trzeba czytać.
Waldemar Fronczak

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Nazwiska pochodzenie żydowskiego

Post autor: Carloz » pn kwie 01, 2013 12:08 am

Witam serdecznie,

Odkrywając dziś nazwisko pra...babci - nie mogłem oprzeć się zadaniu pytania w tym temacie. Mianowicie nazwisko Jonasz (zapewne z okolic Mławy) - czy można założyć spore prawdopodobieństwo żydowskiego pochodzenia tej rodziny?

Wklejam również dwie wzmianki o owej pra...babci, imię i nazwisko spisane w cyrylicy - ale chyba jest ten Jonasz: http://oi50.tinypic.com/25altfa.jpg

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn kwie 01, 2013 11:53 pm

Nie, Karolu, pochodzenie nazwiska od hebrajskiego imienia nie swiadczy o zydowskich korzeniach tej rodziny.
Poszukaj aktu urodzenia (chrztu) pra...babci.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Mariusz_Formanowicz
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz » wt kwie 02, 2013 11:39 am

W uzupełnieniu.

W zapisach z II połowy XVIII wieku, pochodzących z księgi zaślubionych, spotkałem się z informacją, że pan młody był "convertitus de judaesimus" (= konwertytą z religii mojżeszowej), czyli potocznie mówiąc przechrztą. To także może być dowodem żydowskiego pochodzenia. A propos nazwisko żeniącego się było typowo polskie: Dobrowolski.

M. Formanowicz

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » wt kwie 02, 2013 12:03 pm

Mariusz_Formanowicz pisze: nazwisko żeniącego się było typowo polskie: Dobrowolski. M. Formanowicz
to akurat o niczym nie świadczy, ponieważ do początków XIX wieku Żydzi nie nosili nazwisk. Dopiero władze zaborcze (pruskie i austriackie) zaczęły im nadawać nazwiska. W XVIII wieku Żydzi zmieniający wyznanie na ogół zmieniali też imię i przybierali nazwisko, często nazwisko ojca chrzestnego lub wywodzące się od nazwy miejsca zamieszkania. Dopiero mniej więcej od pierwszej ćwierci XIX wieku konwertyci pozostają przy swoim nazwisku, jednocześnie zmieniając lub sprowadzając do formy z polskiego kalendarza świętych, imię noszone przed chrztem.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Mariusz_Formanowicz
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz » wt kwie 02, 2013 1:11 pm

Maciej Dobrowolski, konwertyta o którym napisałem wcześniej, posiadał nazwisko przynajmniej od czasu ślubu w 1756 roku. Jego dzieci, a później wnuki i kolejne pokolenia, chrzczone były pod jego nazwiskiem.

O "popularności" nazwiska Dobrowolski wśród osób pochodzenia żydowskiego, świadczy również zapis pochodzący z Tek prof. Dworzaczka:
76 (Czempiń)
1742.27/3. ochrzczony Żyd Józef Jakub Dobrowolski -- chrz. Ludwik Szołdrski wojewoda inowrocławski i Franciszka Szołdrska starościna łęczycka i córka starsza Żyda Franciszka Anna - chrz. Marjanna Szołdrska wojewodzina inowrocł. i Maciej Poniński stolnik wschowski, 2-ga córka Wiktorja Marjanna - Franciszka Ponińska stolnikowa wschowska i Władysław Szołdrski starosta łęczycki
M. Formanowicz

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » wt kwie 02, 2013 1:25 pm

Nie zrozumiałeś mnie. Ja nie negowałam tego nazwiska, tylko odnosiłam się do Twojego wpisu w kontekście wcześniejszych wypowiedzi (czy brzmienie nazwiska świadczy, czy nie o pochodzeniu).
Twój Dobrowolski nosił je nie od daty ślubu, tylko najprawdopodobniej od daty chrztu. A jego brzmienie mogło pochodzić od - jak tłumaczyłam powyżej, albo w ten sposób ksiądz podkreślił jego dobrą wolę zmiany religii - ale ustalenie przyczyn nadawania takiego akurat nazwiska już by wymagało szerokich badań porównawczych.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Mariusz_Formanowicz
Kontakt:

Post autor: Mariusz_Formanowicz » wt kwie 02, 2013 1:40 pm

Mario !

Rozumuję dokładnie tak jak Ty :)

Mariusz

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt kwie 02, 2013 2:33 pm

O nazwiskach neofitów (m. in. o Dobrowolskich) napisałem trochę w sąsiednim wątku. Może warto przeczytać?
Gawędy o nazwiskach żydowskich
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żydzi”