UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dyspensa na udzielenie ślubu
Moderator: Moderatorzy
Dyspensa na udzielenie ślubu
W jednym z aktów moich przodków jest napisane, iż zawarli związek małżeński, po udzieleni dyspensy nr 74 z dnia 25 lutego 1829 roku (parafia Pomiechowo, dekanat zakroczymski).
Proszę o podpowiedź czy na podstawie takich danych mogę gdzieś odnaleźć ową dyspensę? Gdzie?
Z góry dziękuję!
Proszę o podpowiedź czy na podstawie takich danych mogę gdzieś odnaleźć ową dyspensę? Gdzie?
Z góry dziękuję!
Ktoś badał rodziny Podgórskich, Gietka i Staszkiewicz (Dąbrówka), Murawskich (okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem), Adamczewskich (Pomiechówek), Jabłońskich (Cieksyn), Błaszczak i Rudnickich (Grodziec)?
Michał S.
Pozdrawiam
Michał S.
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Re: dyspensa na udzielenie śłubu
Witam
Mam podobny przypadek, ślub z 1881 roku, napisano w akcie:
"Dla dopełnienia małżeństwa dano pozwolenie Kieleckiego Diecezjalnego Konsystorza od trzeciego stopnia pokrewieństwa nowożeńców dnia dwudziestego pierwszego kwietnia bieżącego roku za numerem sto trzy"
Zastanawiam się czy nie znajdę tego w alegatach.
Mam podobny przypadek, ślub z 1881 roku, napisano w akcie:
"Dla dopełnienia małżeństwa dano pozwolenie Kieleckiego Diecezjalnego Konsystorza od trzeciego stopnia pokrewieństwa nowożeńców dnia dwudziestego pierwszego kwietnia bieżącego roku za numerem sto trzy"
Zastanawiam się czy nie znajdę tego w alegatach.
Darek Klepka - Busko Zdrój
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Dzien dobry,
A alegatach powinna byc dyspensa, ale tez w archiwum diecezji (archidiecezji).
Ja znalazlam prosbe o dyspense, oraz dyspense w archiwum diecezjalnym.
Prosba o dyspense jest ciekawsza niz sama dyspensa.
W prosbie jest uzasadnienie (podanie + drzewo przy stopniu pokrewienstwa).
Sama dyspensa to tylko formularz.
Pozdrowienia,
Bozenna
A alegatach powinna byc dyspensa, ale tez w archiwum diecezji (archidiecezji).
Ja znalazlam prosbe o dyspense, oraz dyspense w archiwum diecezjalnym.
Prosba o dyspense jest ciekawsza niz sama dyspensa.
W prosbie jest uzasadnienie (podanie + drzewo przy stopniu pokrewienstwa).
Sama dyspensa to tylko formularz.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Bożenna,
dzięki za informację,
czy miałaś problem z dotarciem do prośby o dyspensę (archiwum nie robiło przeszkód)?
Czy prośba o dyspensę jest "obok" samej dyspensy, czy muszę jej szukać według jakiegoś innego klucza?
dzięki za informację,
czy miałaś problem z dotarciem do prośby o dyspensę (archiwum nie robiło przeszkód)?
Czy prośba o dyspensę jest "obok" samej dyspensy, czy muszę jej szukać według jakiegoś innego klucza?
Ktoś badał rodziny Podgórskich, Gietka i Staszkiewicz (Dąbrówka), Murawskich (okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem), Adamczewskich (Pomiechówek), Jabłońskich (Cieksyn), Błaszczak i Rudnickich (Grodziec)?
Michał S.
Pozdrawiam
Michał S.
Pozdrawiam
-
Michal,
Prosba o dyspense i dyspensa beda w tym samym miejscu.
Sprawdz do jakiej diecezji nalezala parafia Pomiechowo w 1829 roku.
Sprawdz czy w akcie slubu nie ma przypadkiem adnotacji, gdzie dyspensa zostala zlozona.
Jesli Archidiecezja Warszawska, to zadzwon do AAW i zapytaj czy alegaty i dyspensy sie zachowaly ?
Masz numer dyspensy, znasz date, wiec, jesli dokumenty sie zachowaly, nie bedzie problemu ze zrobieniem kopii.
Slub moich przodkow mial miejsce w Miedzyrzecu Podlaskim. Prosba o dyspense byla zlozona w Kurii w Lublinie. Odnalazlam komplet dokumentow w archiwum archidiecezji lubelskiej.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Prosba o dyspense i dyspensa beda w tym samym miejscu.
Sprawdz do jakiej diecezji nalezala parafia Pomiechowo w 1829 roku.
Sprawdz czy w akcie slubu nie ma przypadkiem adnotacji, gdzie dyspensa zostala zlozona.
Jesli Archidiecezja Warszawska, to zadzwon do AAW i zapytaj czy alegaty i dyspensy sie zachowaly ?
Masz numer dyspensy, znasz date, wiec, jesli dokumenty sie zachowaly, nie bedzie problemu ze zrobieniem kopii.
Slub moich przodkow mial miejsce w Miedzyrzecu Podlaskim. Prosba o dyspense byla zlozona w Kurii w Lublinie. Odnalazlam komplet dokumentow w archiwum archidiecezji lubelskiej.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Dziękuję ślicznie za szczegółową informację.
Uzupełniając, dyspensa wydana była w Płocku (z Konsystorza Płockiego).
Uzupełniając, dyspensa wydana była w Płocku (z Konsystorza Płockiego).
Michał S.
Pozdrawiam
Michał S.
Pozdrawiam
-
Michal,
Najpierw sprawdz archiwum diecezjalne w Plocku.
Pozdrowienia,
Bozenna
Najpierw sprawdz archiwum diecezjalne w Plocku.
Pozdrowienia,
Bozenna
-
Dzień dobry,
nie chcę zakładać nowego tematu a ten z nazwy jest tak ogólny więc się podepnę :)
Mianowicie znalazłem akt ślubu moich przodków http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-45247.phtml i mam pewien problem gdzie powinienem kierować wniosek udostępnienie dyspensy i podania o nią? Do Archiwum Państwowego w Siedlcach bo tam są księgi kościelne czy Archiwum Diecezjalnego w Lublinie bo ten biskup wydał dyspensę o numerze 317/76 z 12 lutego 1897 r? Wyczytałem na forum, że wniosek powinien być w allegatach i aktach konsystorza ale nie wiem gdzie skierować pytanie.
Trzeci na czwarty stopień pokrewieństwa to należy tłumaczyć, że dziadek i pradziadek byli braćmi?
nie chcę zakładać nowego tematu a ten z nazwy jest tak ogólny więc się podepnę :)
Mianowicie znalazłem akt ślubu moich przodków http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-45247.phtml i mam pewien problem gdzie powinienem kierować wniosek udostępnienie dyspensy i podania o nią? Do Archiwum Państwowego w Siedlcach bo tam są księgi kościelne czy Archiwum Diecezjalnego w Lublinie bo ten biskup wydał dyspensę o numerze 317/76 z 12 lutego 1897 r? Wyczytałem na forum, że wniosek powinien być w allegatach i aktach konsystorza ale nie wiem gdzie skierować pytanie.
Trzeci na czwarty stopień pokrewieństwa to należy tłumaczyć, że dziadek i pradziadek byli braćmi?
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
-----------------------------
Szukam informacji o rodzinie Zaboklickich z par. Korytnica pow. węgrowski
-
Dzien dobry Marcin,
Tak, trzeci i czwarty stopien to dziadkowie i pradziadkowie (babcie i prababcie tez).
Sprawdz najpierw AD w Lublinie.
Tam powinna byc ta dyspensa.
Pozdrawiam,
Bozenna
Tak, trzeci i czwarty stopien to dziadkowie i pradziadkowie (babcie i prababcie tez).
Sprawdz najpierw AD w Lublinie.
Tam powinna byc ta dyspensa.
Pozdrawiam,
Bozenna
-
hm... niestety już do nich napisałem na mail metryki(at)diecezja.lublin.pl ale nie odpisują czy mają dyspensy z 1897 roku. Już chyba z miesiąc ale brak odzewu. A podanie o dyspensę nie będzie w allegatach w Archiwum Państwowego w Siedlcach?
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
-
Marcinie,
Trudno wiedziec z gory.
Ja znalazlam dyspense do slubu z 1881 roku w AD Lublin.
Zadzwonilam z prosba o informacje. Pozytywna odpowiedz dostalam telefonicznie, a kopie na papierze poczta.
Mysle, ze na e-maile nikt nie odpowiada.
Pozdrawiam,
Bozenna
Trudno wiedziec z gory.
Ja znalazlam dyspense do slubu z 1881 roku w AD Lublin.
Zadzwonilam z prosba o informacje. Pozytywna odpowiedz dostalam telefonicznie, a kopie na papierze poczta.
Mysle, ze na e-maile nikt nie odpowiada.
Pozdrawiam,
Bozenna
Re: Dyspensa na udzielenie ślubu
Witam. Czy w każdym przypadku potrzebna była dyspensa aby zawrzeć małżeństwo. ?. Chodzi mi o krewnych ( bliskie kuzynostwo ) którzy zawarli związek małżeński. W akcie ich małżeństwa nie ma wzmianki o dyspensie. Czy zatem nie zawsze dyspensa była konieczna do zawarcia małżeństwa, czy być może w akcie małżeństwa nie zanotowano ( przeoczono ) ?
Zenia
-
AA Lublin napisali mi, że od grudnia do lutego mają remont i brak dostępu do zasobów. Mamy marzec a oni nic nie odpisali.
@Zenia Mogło nie być wzmianki o dyspensie bo po prostu mieli różne nazwiska i nie powiedzieli, że są spokrewnieni.
@Zenia Mogło nie być wzmianki o dyspensie bo po prostu mieli różne nazwiska i nie powiedzieli, że są spokrewnieni.
-
Myślę, że dla zamknięcia sprawy napiszę, że odnalazłem dyspensę oraz podanie o dyspensę. Znajdowało się ono w Archiwum Archidiecezjalnym w Lublinie. Otrzymałem w kwietniu i to za darmo. Oczywiście po łacinie ale przydało się