UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

logo poczty

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Pawel_B
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 5 razy

logo poczty

Post autor: Pawel_B » pt kwie 05, 2013 9:09 pm

Trochę nietypowe pytanie...

Mam przed sobą telegram z lat dwudziestych XX wieku zawiadamiający o dacie pogrzebu. Znam datę dzienną nadania telegramu, a nawet godzinę, ale nie mam pojęcia który to był rok. Odpowiedniej rubryki po prostu nie wypełniono.

Na telegramie naklejona jest kartka z symbolem (dziś powiedzielibyśmy "logo") poczty:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/627 ... d83cf.html

Może przez przypadek ktoś ma wiedzę na ten temat i potrafi podpowiedzieć kiedy taki symbol był w użyciu?

Pozdrawiam

Paweł

dpawlak

Re: logo poczty

Post autor: dpawlak » pt kwie 05, 2013 9:44 pm

Logo wykorzystuje motyw trąbki i godło Rzeczypospolitej. W takim kształcie orzeł obowiązywał do roku 1927. Jak szybko poczta zmieniła logo po zmianie godła państwowego nie mam pojęcia. Jest gdzieś kwota, a zwłaszcza waluta opłaty? Złoty wszedł do obiegu dopiero w 1924, wcześniej były marki polskie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”