UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pomocy!!

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata
Podziękował/a: 10 razy

Pomocy!!

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 2:45 pm

Witam!!

Czy ktoś był w USC Ruda Śląska??
Właśnie jestem po rozmowie z Pania kierownik USC, ktora kategorycznie odmawia skserowania aktu zgonu mojego stryja. Zasłania się ustawą Wojewody Śląskiego, miedzy innymi tym, ze ma dbać o dokumenty, a wykonanie ksera je niszczy.
Ponieważ nie jestem przodkiem w prostek linii, więc dala mi do zrozumienia, że nie dostanę aktu nigdy.
Co mogę zrobić? Przecież nie będę się odwoływać do Wojewody Śląskiego o jeden akt zgonu?
Ratujcie, pierwszy raz się spotykam z taką formalistką, nie miałam jakoś do tej pory problemów.

Gabrysia
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Pomocy!!

Post autor: Bea » wt kwie 09, 2013 3:06 pm

Zawsze możesz poprosić o odpis aktu zgonu, argumentując, że starasz się o odnowienie pomnika pradziadków na cmentarzu i do tego potrzebujesz wszystkich ich potomków.
Wcześniej chciałaś xero, bo księdzu tyle by wystarczyło.
Wydasz 33 zł, nakłamiesz obcym ludziom - ale akt dostaniesz ...
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 3:30 pm

Myślę, że Pani kierownik mnie zapamiętała i raczej zorientuje się, że to cygaństwo:)i gdybym wszędzie musiala płacic po 33 zł, to bym zbankrutowała. Potrzebuje jakiś przepisów, które mi pozwolą zagrać Pani kierownik na nosie. Mówiła jeszcze o Ustawie o ochronie danych osobowych, czy ta ustawa dotyczy ludzie nieżyjących dajmy na to 60 lat?
Gabrysia

-- Post scalono 09 kwi 2013, 14:30 --
„Każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy, a księga zdarzeń zawsze otwarta w połowie.”
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt kwie 09, 2013 3:37 pm

Gabrysiu,
A nie ma w rodzinie kogos w prostej linii (dzieci stryja) ?
W kazdym USC mozna wypelnic podanie o akt zgonu. Najlatwiej to zrobic w miejscu swego zamieszkania. Koniecznie prosic o kompletny odpis ( nie skrocony, w ktorym prawie nic nie ma).
Podanie zostanie skierowane do USC w Rudzie i odpis calkowity zostanie wydany.
Ochrona danych osobowych nie dotyczy osob zmarlych.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 3:52 pm

Niestety linie mojego stryja dopiero rozpoczynam nie znam jego dzieci. Pani kierownik urzędu stanu cywilnego chcę znać numer przypisu który mówi ze ochrona danych dotyczy tylko żywych.

Gabrysia
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » wt kwie 09, 2013 3:59 pm

Była kiedyś dyskusja na ten temat na Forum
Oto cytat

Dzisiaj otrzymałem odpowiedź od Rzecznika Praw Obywatelskich w przedmiotowej sprawie.
Załączam linki do pisma strona 1 i strona 2.

W opinii Rzecznika Praw Obywatelskich, przedstawione argumenty należy uznać za trafne - ...
Dla reprezentowanego przez Pana Stowarzyszenia najważniejsza jest okoliczność, iż w świetle stanowiska Ministerstwa - o ile tylko zachodzą przesłanki z art. 83 ustawy oraz stan księgi i urządzeń technicznych na to pozwala - nie ma przeciwwskazań dla uzyskania kserokopii z księgi stanu cywilnego. Przypomnę, że art. 83 stanowi kto jest uprawniony do otrzymania odpisu aktu i dotyczy on również fotokopii i kserokopii.
Dodam również, że w stanowisku MSWiA, które przedstawiono Rzecznikowi (pismo DSO-ZSC-6000-71/07) w tej sprawie kserokopie i fotokopie traktowane są równorzędnie. Każdorazowo użyto ... kserokopii lub fotokopii ... , co oznacza, że MSWiA nie neguje uprawnienia do otrzymania kserokopii lub fotokopii wpisów dokonanych w księgach stanu cywilnego.

1. Opłata skarbowa: a. 22 zł - za odpis skrócony, b. 33 zł - za odpis zupełny, c. 24 zł - za zaświadczenie o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub ich braku, albo o zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego, d. 26 zł - za inne zaświadczenia, e. 5zł za ksero z dokumentu (metryki), nie mające mocy prawnej (nie mogące służyć w przyszłości jako dokument oficjalny).
Cennik ogólnopolski, bo to cennik urzędowy, lepiej podawać kwotę, niż własną opinię w stylu: "koszta odpisu nie są zbyt wielkie".
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 4:13 pm

Panie Mieczysławie wielkie dzieki, ale chyba trafiłam na bardzo ciężki przypadek w USC Ruda Śląska. Nie jestem uprawniona do uzyskania odpisów czy ksera no i Pani kierownik musi dbać o jakość aktów metrykalnych. Pani kierownik interpretuje przepisy po swojemu. Muszę mieć coś mocnego
Jestem początkująca na forum i przepraszam za wszystkie błędy
Gabrysia
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt kwie 09, 2013 6:02 pm

Witam,
co prawda moja sytuacja wyglądała trochę inaczej, ale spotkałem się z "murem" w USC.
Chodziło o kserokopię aktu zgonu mojej prababci (!), czyli bezpośredniego przodka.
Również zasłaniano się niemożnością sporządzania kserokopii z ksiąg stanu cywilnego.
Po moim liście (najlepiej załatwiać listownie - chyba, że jesteśmy bardzo dobrze obeznani/przygotowani
do rozmowy telefonicznej) wraz z powołaniem się ustawy, okazało się, że kolejny list zawierał
ksero aktu zgonu prababci wraz z krótkim wyjaśnieniem, że zostało zakupione urządzenie,
które umożliwiło sporządzenie kserokopii (z tym, że pierwotnie problemem było co innego,
a nie brak kserokopiarki). Czyżby mój list przyczynił się do tego, że zakupiono takowe urządzenie?
Wątpię.. Jednak nigdy nie należy się poddawać i walczyć :D

Życzę powodzenia i wytrwałości !
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » wt kwie 09, 2013 6:24 pm

Witam.
Uczyniłbym podobnie jak sugeruje Marcin.
Przygotowałbym kopie dokumentów świadczących w znacznym stopniu o istniejącym pokrewieństwie z osobą, której dotyczy akt zgonu. Następnie opracował pismo do kierownika USC z prośbą o wykonanie kserokopii aktu, w przypadku odmowy, niech urzędnik poda podstawę prawną (konkretnie) będącą podstawą odmowy, wskazać kolejną opcję (tu już koszty) i poprosić o odpis skrócony bądź pełny tego aktu, w tym przypadku również wskazać, że jeśli będzie odmowa to niech wskażą podstawy prawne, oraz organ do którego można złożyć zażalenie na ich decyzję, a wszystko to w formie listu poleconego! Kopie dokumentów, w tym oczywiście pisma głównego pozostawić sobie.
A poniżej link do dyskusji na temat uzyskiwania kopii aktów z USC, m.in.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... -210.phtml

Pomyślności.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 6:35 pm

Bardzo dziękuje za podanie linka przestudiuje i napiszą pocztą list do USC Ruda Sląska. Niestety nie mogę załączyć do listu niczego, gdyż Pani kierownik, na moje wspomnienie, że inne USC z którymi miałam do czynienie ( nie powiedziałam oczywiście jakie) nie robiły takich problemów, powiedziała, ze ówże USC działały bezprawnie. Nie chce nikomu sprawiać kłopotów. Pani kierownik od razu mi powiedziała, że mogę pisać odwołanie do Wojewody, a gdy zapytałam czy już miała do czynienia z genealogami odpowiedziała, że owszem i oni grzecznie się godzili z odmową.

Gabrysia

--
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

TomekD
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: TomekD » wt kwie 09, 2013 6:49 pm

Gabrysiu,

Obawiam się że wobec braku życzliwości USC nie masz szans w przypadku jaki opisujesz.

Stanowisko MSWiA z września 2010 (chyba że coś by się od tego czasu zmieniło) było takie:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 920#p23920
Niestety, formalnie, Pani Kierownik ma więc prawo odmówić.

Co nie zmienia tego że po fiasku rozmów można próbować zwrócić się pisemnie (jak sugerowali Marcin i Bogdan) pisemnie do USC.
Wtedy musisz otrzymać pisemną odpowiedź. Poznasz z niej przynajmniej podstawę prawną odmowy. Nie sądzę aby znalazło się tam odwołanie do czegoś nieistniejącego:
Gabrysiowata pisze: ustawą Wojewody Śląskiego
Może z braku ochoty jej poszukiwania przez Urząd otrzymasz informacje których 'buzię' się nie udało uzyskać ...
Warto próbować.
pozdrawiam, Tomek
Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Gabrysiowata

Post autor: Gabrysiowata » wt kwie 09, 2013 7:07 pm

Dzięki Tomku, już skrobnę pismo:)

Gabrysia
Ostatnio zmieniony śr kwie 10, 2013 7:13 pm przez Gabrysiowata, łącznie zmieniany 1 raz.
~ Wisława Szymborska

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » wt kwie 09, 2013 11:53 pm

W pismach, które przytacza Tomek jest mowa o ochronie danych obywateli i związku z tym ograniczonym dostępem do akt stanu cywilnego. OBYWATELI, czyli osób żyjących, osoby zmarłe są co najwyżej byłymi obywatelami, a o dostępie do ich danych pisma nie mówią.
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r.o ochronie danych osobowych (z późniejszymi zmianami) w Art. 2 pkt 1. mówi zaś:
"Ustawa określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub mogą być przetwarzane w zbiorach danych."
Osoba fizyczna jest to termin używany w prawie na określenie wszystkich ludzi od chwili narodzin do śmierci, dla odróżnienia od osób prawnych, którymi mogą być również podmioty zbiorowe lub instytucjonalne. (W żadnym akcie prawnym nie ma definicji osoby fizycznej.)
Z tego wyprowadza się jasno odpowiedź na pytanie kierownika USC, gdzie w prawie jest powiedziane, że ochrona danych osobowych nie dotyczy zmarłych.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

anykey
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » czw kwie 11, 2013 12:59 pm

mariamazur pisze:W pismach, które przytacza Tomek jest mowa o ochronie danych obywateli i związku z tym ograniczonym dostępem do akt stanu cywilnego. OBYWATELI, czyli osób żyjących, osoby zmarłe są co najwyżej byłymi obywatelami, a o dostępie do ich danych pisma nie mówią.
Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r.o ochronie danych osobowych (z późniejszymi zmianami) w Art. 2 pkt 1. mówi zaś:
"Ustawa określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub mogą być przetwarzane w zbiorach danych."
Osoba fizyczna jest to termin używany w prawie na określenie wszystkich ludzi od chwili narodzin do śmierci, dla odróżnienia od osób prawnych, którymi mogą być również podmioty zbiorowe lub instytucjonalne. (W żadnym akcie prawnym nie ma definicji osoby fizycznej.)
Z tego wyprowadza się jasno odpowiedź na pytanie kierownika USC, gdzie w prawie jest powiedziane, że ochrona danych osobowych nie dotyczy zmarłych.

Zwracam uwagę że podlinkowane pisma nie odnoszą się do ustawy o ochronie danych osobowych a do ustawy o aktach stanu cywilnego. Słuszność twierdzenia iż ustawa o ochronie danych osobowych nie ma zastosowania do osób zmarłych nie zmienia kręgu osób uprawnionych do otrzymania informacji o zmarłych (a są one wymienione w drugiej ustawie). :(
Stanisław

anykey
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » czw kwie 11, 2013 12:59 pm

mariamazur pisze:W pismach, które przytacza Tomek jest mowa o ochronie danych obywateli i związku z tym ograniczonym dostępem do akt stanu cywilnego. OBYWATELI, czyli osób żyjących, osoby zmarłe są co najwyżej byłymi obywatelami, a o dostępie do ich danych pisma nie mówią.

Zwracam uwagę że podlinkowane pisma nie odnoszą się do ustawy o ochronie danych osobowych a do ustawy o aktach stanu cywilnego. Słuszność twierdzenia iż ustawa o ochronie danych osobowych nie ma zastosowania do osób zmarłych nie zmienia kręgu osób uprawnionych do otrzymania informacji o zmarłych (a są one wymienione w drugiej ustawie). :(
Stanisław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”