UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mormoni - mikrofilmy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Szarak
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Re: Mormoni - mikrofilmy

Post autor: Szarak » pn kwie 08, 2013 8:32 am

Carloz pisze:Jak mogę sprawdzić status zamówienia? Albo cokolwiek, co by potwierdzało, że zamówiłem owe mikrofilmy
wejdź na stronę https://familysearch.org/films/, zaloguj się na swoje konto i kliknij w My Account, pojawi się lista zamówień i status.
Pozdrawiam,
Marcin
http://szarak.jcom.pl/

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » śr kwie 17, 2013 1:19 pm

Wszystko już w porządku. 5 na 6 mikrofilmów jest już na miejscu, z datą zwrotu 10 lipca. W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy istnieje ewentualna opcja przedłużenia mikrofilmów?

2. Czy szósty mikrofilm (z adnotacją backordered) dojdzie do CHR do 10 lipca, czy marne są szanse? Tak naprawdę od tego zależy moje korzystanie z trzech starszych mikrofilmów, które już doszły (by z nich skorzystać, muszę wpierw uzyskać informację z tego mikrofilmu backordered).

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Szarak
Kontakt:

Post autor: Szarak » śr kwie 17, 2013 2:08 pm

Nigdy nie przedłużałem mikrofilmów, ale z tego co się orientuję to raczej nie ma z tym problemu. Sam mam obecnie 3 filmy w CHR w Warszawie, których pobyt kończy się za tydzień i dostałem dziś maila z propozycją przedłużenia.
Co do filmu który nie doszedł, to najlepiej zadzwonić do centrum i się podpytać:
Warszawa 22 836 19 39 (czasami jakaś Amerykanka siedzi i trzeba po ang);
Wrocław 71 7815615
Pozdrawiam,
Marcin

bogdan030
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: bogdan030 » czw kwie 25, 2013 9:55 am

Witam ,
informacja dla zainteresowanych zasobami online na FamilySearch , dotyczącymi parafii Rzejowice, Chełmo , Wielgomłyny z powiatu radomszczańskiego , województwo łódzkie.
Część posiadanych przez Mormonów zasobów, dotyczących tych parafii została umieszczona w prowincji Poznań :
Rzejowice jako Rejowiec , Chełmo jako Chełmno, Wielgomłyny jako Młyny Wielkie.

https://familysearch.org/search/image/i ... %3D2115410

pozdrawiam

-- Post scalono 25 kwi 2013, 08:56 --

Witam ,
informacja dla zainteresowanych zasobami online na FamilySearch , dotyczącymi parafii Rzejowice, Chełmo , Wielgomłyny z powiatu radomszczańskiego , województwo łódzkie.
Część posiadanych przez Mormonów zasobów, dotyczących tych parafii została umieszczona w prowincji Poznań :
Rzejowice jako Rejowiec , Chełmo jako Chełmno, Wielgomłyny jako Młyny Wielkie.

https://familysearch.org/search/image/i ... %3D2115410

pozdrawiam
Moi krewni pochodzą : Gadecki par. Bęczkowice , Gabor par. Chełmo , Nowak par. Wielgomłyny , Ciszowski par. Kije

Carloz

Post autor: Carloz » czw kwie 25, 2013 8:01 pm

Witam,

Mam kilka pytań 'organizacyjnych'. Pierwszy raz będę korzystał z mikrofilmów Mormonów (w Warszawie) i w związku z tym pojawiło się kilka wątpliwości. Czy czytniki trzeba sobie rezerwować? Z jakim wyprzedzeniem (chciałbym skorzystać z nich w 'majówkę')?

Poza tym, jeśli ktoś chciałby bym sprawdził jakąś datę w następujących parafiach: Krasnystaw, Sępólno Krajeńskie, Ryńsk i Pluskowęsy to proszę pisać!

Pozdrawiam serdecznie,
Pozdrawiam,

Karol.

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » czw kwie 25, 2013 8:55 pm

Carloz pisze:Witam,

Mam kilka pytań 'organizacyjnych'. Pierwszy raz będę korzystał z mikrofilmów Mormonów (w Warszawie) i w związku z tym pojawiło się kilka wątpliwości. Czy czytniki trzeba sobie rezerwować? Z jakim wyprzedzeniem (chciałbym skorzystać z nich w 'majówkę')?

(...)
Pozdrawiam serdecznie,
Tak, trzeba, z jak największym wyprzedzeniem. W sprawie majówki polecam dzwonić jutro, a już mogą (co nie znaczy muszą) być trudności.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Carloz

Post autor: Carloz » czw kwie 25, 2013 9:29 pm

Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że będą wolne terminy - bo w Warszawie będę 'gościem', a przez najbliższe kilka miesięcy będzie pasował mi tylko ten przyszły tydzień (1-4 maj).
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Szarak
Kontakt:

Post autor: Szarak » pt kwie 26, 2013 7:50 am

Carloz pisze:Poza tym, jeśli ktoś chciałby bym sprawdził jakąś datę w następujących parafiach: Krasnystaw, Sępólno Krajeńskie, Ryńsk i Pluskowęsy to proszę pisać!
Jaki przedział datowy z parafii Ryńsk masz zamówiony? Pytam bo mam zamiar to zamówić, a jeśli już jest to może uda mi się dogadać z mormonami i skorzystać. Generalnie interesuje mnie wiek XVIII i początek XIX. Kilka lat urodzeń z Ryńska masz zindeksowanych tutaj. Może ułatwi Ci to poszukiwania.

Mam prośbę, jeśli trafisz w parafiach Ryńsk lub Pluskowęsy przypadkiem na nazwisko Szarszewski, to daj znać. Podejrzewam że w tych rejonach kręcili się moi przodkowie i chciałbym to sobie potwierdzić.
Pozdrawiam,
Marcin

Carloz

Post autor: Carloz » pt kwie 26, 2013 9:19 am

Dzięki za ten link. Co prawda moje poszukiwania w Ryńsku dotyczą wcześniejszych lat, ale wśród zindeksowanych danych znalazłem kilka ciekawych informacji, na pewno da się je jakoś połączyć.

Akurat nazwisko, które poszukuję w Ryńsku jest bardziej niż dość popularne - Kwiatkowski. Ten urodzony w 1831r. Wojciech Kwiatkowski, syn Jakuba Kwiatkowskiego i Marianny Tomkiewicz to mój pra...dziadek. Ja z kolei u Mormonów będę szukał chrztu rodziców Jakuba, czyli Franciszka Kwiatkowskiego (ok. 1756r.) i Marianny Czarneckiej. W tym celu zamówiłem mikrofilm z danymi "Taufen 1677-1828 Heiraten 1773-1874 Tote 1774-1849".

Będę dzwonił niedługo do CHR w Warszawie, mam nadzieję, że będą wolne czytniki na majówkę.

-- Post scalono 26 kwi 2013, 11:27 --

Dzwoniłem - niestety Centrum jest zamknięte w przyszłym tygodniu... Więc będę musiał poczekać do czerwca/lipca na przejrzenie mikrofilmów. :(
Pozdrawiam,

Karol.

Carloz

Post autor: Carloz » wt lip 23, 2013 11:11 am

Jakiś czas temu złożyłem zamówienie na przedłużenie trzech mikrofilmów, znajdujących się pod moim nazwiskiem w CHR w Warszawie. Pierwotnie były zamówione do 10 lipca, postanowiłem je przedłużyć - teraz jest informacja, iż mikrofilmy zostały przedłużone (Return date: EXTENDED) ale nigdzie nie pojawiła się nowa-dokładna data zwrotu mikrofilmów.

Do kiedy te mikrofilmy mogły zostać przedłużone?
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt lip 23, 2013 2:07 pm

Karolu,
Normalnie przedluzenie jest na 3 miesiace, czyli na taki sam okres czasu jak pierwsze zamowienie.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » pn mar 03, 2014 9:57 am

Witam
Co oznacza status przy mikrofilmie "in transit" ?
Czy to jest info,że mikrofilm jest w drodze do CHR czy też oznacza to,że wraca on z wypożyczenia do innego CHR do głównego magazynu/centrum (Berlin,Salt Lake City), aby dopiero stamtąd być wysłanym do Warszawy?
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

kussad
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: kussad » śr sie 06, 2014 11:09 am

Jakie aktualnie obowiązują zasady pracy w archiwum ?
Co można zamówić - czy skany są wykonywane?
Czy można samodzielnie wykonać zdjęcia a jeśli tak to ile?
Pozdrawiam Ewa Sadowska
Szukam
Iliński, Piwońska, Ramza, Lak, Sumera, Biesak
Kusek, Ćwik, Ćwiok, Labak, Lizak, Para, Tabor, Tęcza, Smagacz, Pozdal Zgłobica -ok. Tarnowa
Hajdukiewicz, Sadowski, Miklaszewski, Gadomski, Dunin na Skrzynnie
Mruk, Kołodziej

Awatar użytkownika

netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: netsoft » śr sie 06, 2014 11:20 am

U Mormonów bez zmian.
1) zamawiamy https://familysearch.org/films/ , płacimy 15zł za 1 mikrofilm na 90 dni
2) dzwonimy rezerwujemy czytnik
3) przychodzimy przeglądamy i robimy sami zdjęcia wybranych metryk ale nie cały mikrofilm
4) skanów się raczej nie zamawia - nie spotkałem się z tym
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

Awatar użytkownika

KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » sob paź 25, 2014 6:59 pm

Witajcie,
czy ktoś ma informacje o dniach i godzinach otwarcia CHR Wrocław?

Dzięki i pozdrawiam!
Krzysiek

-- Post scalono 25 paź 2014, 19:28 --
KrzychB pisze:Witajcie,
czy ktoś ma aktualne informacje o dniach i godzinach otwarcia CHR Wrocław?

Dzięki i pozdrawiam!
Krzysiek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby Mormonów”