UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Wierusz-Kowalski h. Wieruszowa

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Wierusz-Kowalski h. Wieruszowa

Post autor: Carloz » sob kwie 20, 2013 11:03 am

Witam serdecznie,

Według ostatnich ustaleń genealogicznych, moją pra...babcią jest Jadwiga Aubracht Prądzyńska z.d. Wierusz-Kowalska. Moja wiedza o tej osobie opiera się tylko na księgach metrykalnych. Urodziła się w parafii Wałdowo w 1684r., a zmarła w parafii Brusy w 1722r. Według aktu chrztu była córką nobili Adam Wierusz-Kowalskiego i Zofii Myszkowskiej. Adam i Zofia w latach 1689-1692 przeprowadzili się z terenów Wałdowa w okolice Żabna, parafii Brusy.

Genealogia Wierusz-Kowalskich jest dość dobrze opracowana (niektóre gałęzie, często pojawiają się u Dworzaczka - Hieronim W-K, Eustachy W-K itp.) - ale o Adamie i jego żonie Dworzaczek nie wspomina. W WGM również się nie znajdują. Być może ktoś z was posiada wiedzę na temat tych osób, albo sugestie, gdzie można ich dalej szukać - w celu przyłączenia ich do głównego drzewa Wierusz-Kowalskich (oczywiście również Myszkowskich).

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Karol
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Wierusz-Kowalski h. Wieruszowa

Post autor: Bozenna » ndz maja 05, 2013 12:32 pm

Karolu,
Przeczytaj strone internetowa naszego kolegi, Andrzeja Wcislo http://myszkowscy.pl
To jest doskonale opracowanie rodow o nazwisku Myszkowski. Moze znajdziesz slad Zofii Myszkowskiej.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

AUTOR TEMATU
Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Wierusz-Kowalski h. Wieruszowa

Post autor: Carloz » ndz maja 05, 2013 6:02 pm

Droga Bożenno,

Dziękuję - rzeczywiście bardzo ciekawa strona i dane. Być może któraś z gałęzi jest tą 'moją'. Być może to Zofia z linii Myszkowskich z okolic Nakła, córka Stanisława - tj. http://myszkowscy.pl/r4.html - ale pewności nie ma. Na pewno dziś napiszę jeszcze do p. Andrzeja, może dojdziemy do jakichś ciekawych wniosków. Jeśli tak, na pewno o tym napiszę. :)
Pozdrawiam,

Karol.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”