Chciałbym zaprezentować kilka przykładów "heraldycznych" zabytków, które odnaleźć można w mojej małej ojczyźnie - mieście Łodzi. Nie jest to jednak łatwe, gdyż pomimo niemalże 600-letniej metryki łódzka metropolia to paradoksalnie młode miasto, raptem 150-letnie.
Tak na dobrą sprawę w mieście Łodzi praktycznie nie ma w ogóle zabytków heraldycznych, jest za to mnóstwo "heraldycznych" - elementów architektonicznych, wykończeń bądź detali nawiązujących do heraldyki, herbów.
Wg mnie można podzielić je na trzy główne kategorie:
a) puste "tarcze herbowe"

Jak widać można spotkać na elewacjach łódzkich budynków elementy architektoniczne przypominające tarcze herbowe o przeróżnych kształtach - nawiązujące do tarcz francuskich (średniowiecznych), hiszpańskich, polskich, niemieckich.
b) "tarcze herbowe" z inicjałami

Przykładowe odnalezione "tarcze" z inicjałami - Izraela Poznańskiego, Wilhelma Landaua i Emila Schmechela.
c) "tarcze herbowe" z różnymi elementami

Można spotkać "tarcze" z takimi dodatkami jak np. szarfa, pszczoła (symbol pracowitości), czy też kwiaty.
Na zakończenie mojej małej prezentacji chciałbym przedstawić dwie rzeczy.

Pierwsza z nich to arcyciekawa "tarcza herbowa" o przebogatej ilości elementów herbu. O ile, jak widać na wcześniejszych zdjęciach, łódzkie "tarcze herbowe" ograniczają się zazwyczaj do tarczy i ewentualnie do pewnych okalających ją ozdobnikach, o tyle ta "tarcza" składa się z takich elementów jak: trzymacze, korona rangowa, miejsce na dewizę. Co ciekawe miejsce tarczy zostało zastąpione trzema, charakterystycznymi dla miasta Łodzi, wrzecionami.

Druga zaś to jedyny prawdziwy zabytek heraldyczny jaki udało mi się odnaleźć na terenie miasta Łodzi (a przeszedłem je wzdłuż, wszerz i w dużej mierze na ukos).
Jest to herb jednego z fabrykanckich rodów - rodziny Juliusza Heinzla.

Cytując za Wikipedią:
Mam nadzieję, że nie zanudziłem (a już tym bardziej nie doprowadziłem do nudności), swoim postem...Herb własny: Na tarczy skos srebrny, w polu górnym błękitnym trzy złote gwiazdy, w dolnym czerwonym dwa skrzyżowane młoty srebrne. Nad koroną baronowską ukoronowany hełm, na nim trzy pióra strusie: czerwone, srebrne i błękitne. Dewiza: “Industriae coronam”.