UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czy warto szukac w CAW?

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Czy warto szukac w CAW?

Post autor: jart » sob maja 18, 2013 1:58 pm

A mnie się wydaje że zależy w jakim zasobie trzeba szukać (moje sprawy wypadły w tym samym co Marcina) - część pewnie "mają pod ręką" i problemu nie ma, część pojechała do magazynu bo po prostu nie starczyło miejsca.

Ja pisma piszę po polsku, to chyba prawidłowo? :)*

-------------
* oczywiście nie żartuję - rzeczywiście piszę po polsku (ale jeszcze raz dodam :) )
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 2:08 pm

Krzysztof Rondo pisze:
Ynicz pisze:Dokładniej było to "zgłoszenie o udostępnienie materiałów archiwalnych"
Marcinie; ja nie wypełniałem żadnych druków ani tym badziej "zgłoszeń" o udostępnienie. Ja po prostu zamówiłem przysłanie mi do domu dokumentów po uprzednim przeprowadzeniu kwerendy.
Przypuszczam w czym jest rzecz ale aby to sprawdzić i upewnić się musiałbyś mi przysłać na PW to swoje "zgłoszenie".
:jupi:
Krzysztof
http://www.caw.wp.mil.pl/plik/file/udos ... szenie.doc
Właśnie to zgłoszenie wypełniłem, po czym wydrukowałem, podpisałem i wysłałem..

Swoją drogą - czy kwerenda w CAW-ie kosztuje (jeśli tak, to ile?) ? Mi podali, że w dziale "Akt Personalno-Odnzaczeniowych 1918-1939" znajduje się teczka na nazwisko pradziadka, ale nie wiem, co dalej z tym fantem zrobić :/
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » sob maja 18, 2013 2:23 pm

Ynicz pisze: (...)
Swoją drogą - czy kwerenda w CAW-ie kosztuje (jeśli tak, to ile?) ? Mi podali, że w dziale "Akt Personalno-Odnzaczeniowych 1918-1939" znajduje się teczka na nazwisko pradziadka, ale nie wiem, co dalej z tym fantem zrobić :/
Marcinie, u mnie było tak:

"Uprzejmie informujemy, że w bazie danych Kolekcji Akt Personalno-Odznaczeniowych 1918-1939 występuje nazwisko Jan Kowalski (w bazie brak jest danych
personalnych umożliwiających weryfikację czy dot. interesującej Pana osoby).
(...)
Jednocześnie informujemy, że Centralne Archiwum Wojskowe realizuje
kwerendy (ustalanie sygnatur, zamawianie teczek, wyszukiwanie informacji w
teczkach, typowanie dokumentów do wykonania kserokopii) dla osób fizycznych
wylacznie w sprawach poswiadczeniowych dla celów prawno-administracyjnych,
przede wszystkim ustalenia czasu, miejsca i przebiegu sluzby (pracy) dla
potrzeb emerytalno-rentowych.

Kwerendy dotyczace:
- badan genealogicznych i regionalistycznych,
- ustalenia przebiegu sluzby i szlaków bojowych dla
celów innych niz poswiadczeniowe realizowane sa osobiscie przez
zainteresowanych albo ich upowaznionych przedstawicieli w Pracowni
Udostepniania Akt CAW.

(...)
Informujemy równiez, ze ze wzgledu na prace remontowe prowadzone w
budynku Centralnego Archiwum Wojskowego, archiwum jest nieczynne dla
uzytkowników od dnia 1 wrzesnia 2011 r. do odwołania.
(...)
W celu skorzystania z zasobu aktowego CAW, wglądu w akta oraz weryfikacji czy akta przechowywane w CAW dot. interesującej Pana osoby, należy po
zakonczeniu remontu w CAW
przesłać wypelnione zgloszenie o udostepnienie
materialów archiwalnych (dostepne na stronie internetowej CAW"
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 2:26 pm

Ynicz pisze:[http://www.caw.wp.mil.pl/plik/file/udos ... szenie.doc
Właśnie to zgłoszenie wypełniłem, po czym wydrukowałem, podpisałem i wysłałem..

Na pytanie; czy kwerenda w CAW-ie kosztuje (jeśli tak, to ile?) ?, odpowiedź znajduje się na pierwszej stronie tego wątku, była już tam o tym mowa.

Z samego druku nic nie wynika bo można go przeróżnie wypełnić. :lol:

Krzysztof

P.S.
Między sprawą Artura, a moją jest jedna zasadnicza różnica, a mianowicie on chciał przeglądać akta osobiscie, a ja chciałem by mi je w całości pokserowano i przesłano na adres domowy i dlatego mnie remonty nie dotyczyły.

Nie przypuszczam aby Grażyna chciała przyjeżdżać specjalnie do CAW z pięknej i odległej Italii. :lol:

K.

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 2:34 pm

Arturze,
u mnie mail wyglądał podobnie (jeśli nie identycznie!). W liście się chyba trochę ograniczyli, ale sens ten sam..

Krzysztofie,
Odpowiedź była konkretna, rzeczowa, na temat, z pełną informacją jakiego rodzaju i ile stron dokumentów jest w zasobach CAW - podano także cenę z kosztem przesyłki.
- końcówka tego zdania ma oznaczać, że kwerenda jest płatna? Bo tak to rozumiem :)

Z korespondencji z CAW: aby skorzystać z ich zasobu oraz zweryfikować, czy akta dotyczą faktycznie mojego pradziadka, muszę czekać do końca remontu i wtedy wysłać zgłoszenie o udostępnienie ..
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 2:54 pm

Marcinie, "ze zrozumieniem" to znaczy dokładnie tak jak napisałem na 1-ej stronie, a więc:

CAW bierze po 2 złote za jedną stronę kserokopii i jest to opłata, w którą wliczone są także krajowe koszty przesyłki.

Jak ja mam to jeszcze inaczej i prościej wytłumaczyć?

A przy okazji; wprowadziliście zamieszanie do tego wątku, gdyż Grażyna mieszka w Italii, a Wy ją przekonywaliście, że jest w archiwum remont i problemy z uzyskaniem dokumentów z CAW do 2014 roku, a to nie prawda.

Grażynko; pisz do CAW i nie oglądaj się na remonty, urlopy itp. W piśmie podaj im adres w Polsce (na pewno masz kogoś kto "wykupi" dokumenty na terenie kraju, po 2 zł./szt.). W adresie podaj nr kodu (b. ważne) i dobrze jest aby podać też nr telefonu (stacjonarnego). Zadeklaruj także zapłatę przy odbiorze.

Krzysztof

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 3:00 pm

Na końcu zdania
Odpowiedź była konkretna, rzeczowa, na temat, z pełną informacją jakiego rodzaju i ile stron dokumentów jest w zasobach CAW - podano także cenę z kosztem przesyłki.
jest info "podano także cenę z kosztem przesyłki", więc cena może być dwojako definiowana .. Same kserokopie lub koszt kwerendy + kserokopii . Czy mógłbym prosić tutaj lub na maila (marcin.marynicz.marcin@gmail.com) jakiś wzór, jak to napisać? Szczerze powiedziawszy, powróciła mi wiara, że dowiem się czegoś o pradziadku dużo wcześniej niż w 2015 :)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob maja 18, 2013 3:03 pm

Krzysiu, broisz dzisiaj ogromnie! Najpierw straszysz mnie urlopami w CAW, potem piszesz, zebym nie dala sie zastraszyc i pisala, dalej jestes ogromnie tajemniczy w kwestii kosztow kwerendy.... A jakby tak konkretnie? Ja na przyklad nie mam pojecia, co moze znajdowac sie w dokumentach Stanislawa, mam duzo konkretnych danych.... nie chce przesylki pocztowej (nie ufam wloskiej poczcie!), tylko skany. Napisalam do nich maila, podalam wszystkie dane i poprosilam o informacje, czy maja jakies dokumenty.Moze od nich sie czegos dowiem ( bo od Krzysia tylko "wiem - nie powiem"). Zobaczymy, co z tego wyniknie. Pozdrawiam wszystkich i zycze owocnej wspolpracy z CAW! Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob maja 18, 2013 3:18 pm

Jaka kwerenda....?

Pan archiwista szuka w kartotece czy jest Twój przodek.
Jeśli jest, to mówi ze zawiera ... stron.
Jeśli chcesz cala teczkę, to robi kopie całej teczki.
Jeśli chcesz tylko wybrane (na odległość :( ) strony, to musisz przyjechać i sobie wybrać. Kropka!

Fakt, ze aż trudno uwierzyć ze za kwerendę się nie płaci. :|
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 3:24 pm

Grazyna Kozlowska pisze:Krzysiu, broisz dzisiaj ogromnie! Najpierw straszysz mnie urlopami w CAW, potem piszesz, zebym nie dala sie zastraszyc i pisala, dalej jestes ogromnie tajemniczy w kwestii kosztow kwerendy.... A jakby tak konkretnie? Ja na przyklad nie mam pojecia, co moze znajdowac sie w dokumentach Stanislawa, mam duzo konkretnych danych.... nie chce przesylki pocztowej (nie ufam wloskiej poczcie!), tylko skany. Napisalam do nich maila, podalam wszystkie dane i poprosilam o informacje, czy maja jakies dokumenty.Moze od nich sie czegos dowiem ( bo od Krzysia tylko "wiem - nie powiem"). Zobaczymy, co z tego wyniknie. Pozdrawiam wszystkich i zycze owocnej wspolpracy z CAW! Grazyna
Grażynko; o jakiej Ty włoskiej poczcie piszesz? Przecież ja pisałem tylko i wyłącznie o poczcie polskiej i kosztach przesyłki na terenie naszego kraju, a nie Italii. Poza tym nie straszyłem Cię niczym, tylko sobie zażartowałem aby Cię zdopingować do szybkiej reakcji, po to byś nie zwlekała z napisaniem do CAW. Coś w tym złego widzisz?
Jeśli nie chcesz przesyłki pocztowej na adres KRAJOWY to nie wiem co Ci powiedzieć, a czy scany wysyłają to sama się przekonaj bo z tego co ja wiem to przysyłają KSEROKOPIE na adres POCZTOWY - i tylko i wyłącznie o tym pisałem, o scanach nigdzie nie było mowy, wprowadzasz teraz zamieszanie.

Krzysztof

A Marcinowi dopowiem, że;
Temat ceny jest także wyjaśniony w cenniku CAW, z którym można się przecież zapoznać bez najmniejszych problemów (cennik jest dostępny na stronie internetowej CAW).
:pa:
Krzysztof

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 3:29 pm

Faktycznie, aż dziw bierze, że nie pobierają opłat za kwerendę (podobni w Bad Arolsen i PCK).

Co ciekawe .. pytając o pradziadka, dowiedziałem się, że mają w kartotece "Akt Personalno-Odznaczeniowych 1918-1939" znajduje się teczka na nazwisko pradziadka, ale na tym koniec.. Nie dostałem informacji, ile stron zawiera ta teczka. Napisano jeszcze, że na karcie brak innych danych umożliwiających potwierdzenie, czy to mój przodek. Jednak wszystko wskazuje, że to mój pradziadek (niezbyt popularne imię + rzadko występujące nazwisko, a także powiązania z policją i wojskiem).

W cenniku brak informacji o kwerendach, więc zgadza się, że nic nie pobierają :) Chociaż jedna miła informacja w dzisiejszym dniu (chociaż jeszcze jest druga, że może uda mi się coś ruszyć? ) http://www.caw.wp.mil.pl/pl/70.html
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob maja 18, 2013 3:32 pm

elgra pisze:Jaka kwerenda....?

Pan archiwista szuka w kartotece czy jest Twój przodek.
Jeśli jest, to mówi ze zawiera ... stron.
Jeśli chcesz cala teczkę, to robi kopie całej teczki.
Jeśli chcesz tylko wybrane (na odległość :( ) strony, to musisz przyjechać i sobie wybrać. Kropka!

Fakt, ze aż trudno uwierzyć ze za kwerendę się nie płaci. :|
Elu; kwerenda to jest właśnie szukanie w zasobie archiwalnym, a czy przez Ciebie, czy przez archiwistę to nie ma żadnego znaczenia (samo słowo ma takie, a nie inne znaczenie).
Za kwerendę w CAW nie płaci się osobno, jest to wliczone w koszt kserokopii, w tymże koszcie mieści się też opłata za przesyłkę pocztową na terenie naszego kraju.
Zobacz cennik, jest w internecie.
:calus:
Krzysztof

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 3:40 pm

Podsumowując cały wątek, co trzeba im przesłać, aby otrzymać kserokopie? Z chęcią wydam kilkadziesiąt złotych, ale ile danych o pradziadku, który w rodzinie był mało znany (został zabity mając 31 lat, jego córka, a moja Babcia miała zaledwie 3 lata).
Pozdrawiam,

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob maja 18, 2013 3:52 pm

Ynicz pisze:Faktycznie, aż dziw bierze, że nie pobierają opłat za kwerendę (podobni w Bad Arolsen i PCK).
Poszukiwania w Bad Arolsen i PCK dotyczą najczęściej ofiar działań wojennych!
Poszukiwania takie w Polsce są bez opłat.
Nie wiem jak to jest u naszych wschodnich sąsiadów. :(
Wiem natomiast, ze u naszych zachodnich sąsiadów, za akt zgonu
a/ pracownika przymusowego, b/ w Berlinie w szpitalu psychiatrycznym, c/ który tam się znalazł po Powstaniu Warszawskim (wiec nie na wycieczce krajoznawczej)
zażądano ode mnie 30.-€ :| Biznes?
Az mnie skręca ze złości.

W Auschwitz nie pobiera się opłat.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 18, 2013 3:57 pm

Można powiedzieć, że zarabiają na czyjejś tragedii (mimo upływu tylu lat, dla wielu osób nadal jet to trudna sprawa..) .

Niedługo spróbuję wysłać listownie jakieś podanie.. Oby wyszło jak tutaj, bo nie chcę znowu dostać listu zwrotnego, że zapraszają po zakończeniu remontu..
Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”