UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Imiona mało popularne

Miejsce na opisy ciekawych przypadków, historii, zdarzeń, na które trafiliście we własnych poszukiwaniach

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

bielecki
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Re: Imiona mało popularne

Post autor: bielecki » sob mar 03, 2012 11:46 am

Tam w ogóle chyba napisane jest "Mathia" czyli to będzie Maciej. Z zastrzeżeniem tego, że w XIX wieku powszechnie te dwa imiona w Polsce traktowano jako warianty jednego i tego samego. Tak jest zresztą np. w językach angielskim (Matthew) i francuskim (Mathieu) gdzie tak samo określa się imię odnoszące się korzeniami do Mateusza Celnika i Macieja Dwunastego Apostoła.
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: chrystian_orpel » sob mar 03, 2012 2:35 pm

Po francusku jednak odróżnia się imię Mathieu (Mateusz) od imienia Mathias (Maciej).
Także w kościele ...

Pozdrawiam

Chrystian

Awatar użytkownika

bielecki
Kontakt:

Post autor: bielecki » sob mar 03, 2012 3:54 pm

Dziękuję za sprostowanie co do użycia w języku francuskim. W takim razie sytuacja taka ma miejsce tylko w języku angielskim. To znaczy w tym ostatnim imię Matthias też istnieje, ale jest mało rozpowszechnione i generalnie Matthew je zastępuje.
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » wt cze 19, 2012 1:44 pm

bielecki pisze:Tam w ogóle chyba napisane jest "Mathia" czyli to będzie Maciej. ...
Raczej "Mathiæ" - czyli dopełniacz od Mathias.

Dokładnie ta sama litera jest przy jego żonie: Mariæ natæ (również dopełniacz). Natomiast wszystkie pozostałe "a" pisane są nieco inaczej. Najlepiej widać różnicę porównując "a" i "æ" w słowie "natæ" (urodzonej).
Nie po raz pierwszy napotykam sposób pisania litery "æ" zastosowany w tym dokumencie, przypomina "a" ale laseczka łukiem przecina kółko i odstaje na prawo, a nie przylega do kółka.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

Zbychu1949
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Zbychu1949 » czw cze 28, 2012 8:01 pm

Witaj możesz sam sprawdzić tu masz link http://www.genepedia.pl/index.php/S%C5% ... %82ac.-pol.
Pozdrawiam Zbigniew W. Widzę że są problemy z otwarciem linku
Ostatnio zmieniony czw cze 28, 2012 8:41 pm przez Zbychu1949, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » czw cze 28, 2012 8:38 pm

Wszystkie słowniki tematyczne znajdziesz w Genepedii na stronie:

http://genepedia.pl/index.php/Kategoria ... %C5%84skie

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » sob cze 01, 2013 11:07 am

Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.

Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » sob cze 01, 2013 1:00 pm

wg encyklopedii katolickiej, na podstawie której napisano biogramy na wikipedii, Święta Prakseda i Święta Parasceva (tu link do Rzymskiej, ale to nie zmienia postaci rzeczy) to dwie różne osoby
tylko, że ksiądz z Pietruszej Woli mógł był o tym nie wiedzieć.

Swoją drogą nie dawno znalazłam akty chrztu bliźniaczek z mojej rodziny (1842): Antoniny Praxedy i Anny Marianny. Ale Praxeda już wcześniej się o mnie upomniała :lol: i zrobiłam swego czasu małe studia w temacie tej postaci (czego wynikiem było utworzenie hasła na polskojęzycznej wiki: Święta Prakseda [niestety tylko tyle mi się udało wówczas ustalić])
Beata

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » sob cze 01, 2013 1:04 pm

mieczysław maziarski pisze:Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.

Pozdrawiam
Mieczysław
Panie Mieczysławie, też zauważyłem występowanie tego zjawiska w rejonie Pruchnika w dość długim przedziale czasu XVIII w. - pocz. XX w., więc nie jest to ososobniony przypadek. Wydaje mi się, że jest to bardzo ciekawy temat do analizy. Z moich obserwacji wynika, że w metrykach greckokatolickich często stosowano wymiennie Paraksewa = Prakseda = Parania, a w odniesieniu do tej samej osoby w przy okazji wpisów w metrykach łacińskich imię Barbara. Podobnie jest z imionami Elżbieta = Helena, Jacenty = Jakub.
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » sob cze 01, 2013 3:05 pm

Jako uzupełnienie dodam,że obie księgi pisał ten sam pop Humecki,który znał swych parafian.Co on sobie myślał robiąc takie zapisy nie wiadomo.Trudno go spytać,bo to lata 1820.

Mieczysław
Mieczysław

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » wt cze 04, 2013 10:09 am

Rymwid pisze:
mieczysław maziarski pisze:Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.

Pozdrawiam
Mieczysław
Panie Mieczysławie, też zauważyłem występowanie tego zjawiska w rejonie Pruchnika w dość długim przedziale czasu XVIII w. - pocz. XX w., więc nie jest to ososobniony przypadek. Wydaje mi się, że jest to bardzo ciekawy temat do analizy. Z moich obserwacji wynika, że w metrykach greckokatolickich często stosowano wymiennie Paraksewa = Prakseda = Parania, a w odniesieniu do tej samej osoby w przy okazji wpisów w metrykach łacińskich imię Barbara. Podobnie jest z imionami Elżbieta = Helena, Jacenty = Jakub.

Jacenty to raczej Hiacintus czyli Jacek a Jakub to Jacobi takie nasuwają mi się wnioski po moich galicyjskich grzebaniach. Oczywiście mówimy o łacinie. Raczej nie spotkałem aby Jacentego mylić z Jakubem, choć znam przypadki kiedy ksiądz na prośbę rodziców aby ich dziecko ochrzcił Tolek (w domyśle Anatol) to nadał dziecku imię Telesfor :| ale to już jest inna dyskusja na temat poziomu intelektualnego niektórych księży z tamtych lat. Na przeciwległym końcu w stosunku do nich byli księża nadzwyczaj oświeceni (a może i nazbyt jeśli spojrzeć na wieś w jakiej piastowali probostwo) nadający imiona Piotr de Alcantara lub Katarzyna de Vadstena. Brzmi jak imię i nazwisko? nic bardziej mylnego to tylko imiona które też na początku mojej zabawy z genealogią brałem za imię i nazwisko. Inna sprawa to naprzemienne używanie przez tą sama osobę imion pierwszego i drugiego w różnych sakramentach. Przy narodzeniu jedno z drugim, przy ślubie drugie, przy zgonie pierwsze.

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » sob lis 02, 2013 3:08 pm

Par. Minoga, urodzenia rok 1745, dn. 5 VIII
Gorgoniusz s. Stanisława i Zofii Mularczyków
Może ktoś mnie oświeci :) W tejże parafii widziałam też imię męskie Viti (nie wiem czy dobrze przeczytałam z łaciny). Jaki byłby polski odpowiednik?

Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » sob lis 02, 2013 3:18 pm

Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

chrystian_orpel
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: chrystian_orpel » sob lis 02, 2013 3:26 pm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gorgoniusz

Co do imienia łacińskiego Vitus, w przypadkach, kiedy go widziałem (przeważnie w 18 tym wieku), chodziło po prostu o odmianę imienia Vincentius (Wincenty). Tak jak imię Wojciech może być napisane Albertus, a nie Adalbertus.
Wiem, że imię Wit istnieje ... ale (nie znając kontekstu), myślę, że są wielkie szansy, że to będzie Wincenty

Pozdrawiam

Chrystian

Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Wielebnowski » sob lis 02, 2013 4:46 pm

Witaj
Albertus to Albert
Jasiu Wielebnowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe przypadki”