UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Imiona mało popularne
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Re: Imiona mało popularne
Tam w ogóle chyba napisane jest "Mathia" czyli to będzie Maciej. Z zastrzeżeniem tego, że w XIX wieku powszechnie te dwa imiona w Polsce traktowano jako warianty jednego i tego samego. Tak jest zresztą np. w językach angielskim (Matthew) i francuskim (Mathieu) gdzie tak samo określa się imię odnoszące się korzeniami do Mateusza Celnika i Macieja Dwunastego Apostoła.
Pozdrawiam
Łukasz Bielecki
Łukasz Bielecki
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Po francusku jednak odróżnia się imię Mathieu (Mateusz) od imienia Mathias (Maciej).
Także w kościele ...
Pozdrawiam
Chrystian
Także w kościele ...
Pozdrawiam
Chrystian
-
- Kontakt:
Dziękuję za sprostowanie co do użycia w języku francuskim. W takim razie sytuacja taka ma miejsce tylko w języku angielskim. To znaczy w tym ostatnim imię Matthias też istnieje, ale jest mało rozpowszechnione i generalnie Matthew je zastępuje.
Pozdrawiam
Łukasz Bielecki
Łukasz Bielecki
Raczej "Mathiæ" - czyli dopełniacz od Mathias.bielecki pisze:Tam w ogóle chyba napisane jest "Mathia" czyli to będzie Maciej. ...
Dokładnie ta sama litera jest przy jego żonie: Mariæ natæ (również dopełniacz). Natomiast wszystkie pozostałe "a" pisane są nieco inaczej. Najlepiej widać różnicę porównując "a" i "æ" w słowie "natæ" (urodzonej).
Nie po raz pierwszy napotykam sposób pisania litery "æ" zastosowany w tym dokumencie, przypomina "a" ale laseczka łukiem przecina kółko i odstaje na prawo, a nie przylega do kółka.
Pozdrawiam, Maria Jaś
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witaj możesz sam sprawdzić tu masz link http://www.genepedia.pl/index.php/S%C5% ... %82ac.-pol.
Pozdrawiam Zbigniew W. Widzę że są problemy z otwarciem linku
Pozdrawiam Zbigniew W. Widzę że są problemy z otwarciem linku
Ostatnio zmieniony czw cze 28, 2012 8:41 pm przez Zbychu1949, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Wszystkie słowniki tematyczne znajdziesz w Genepedii na stronie:
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria ... %C5%84skie
Pozdrawiam
Janusz
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria ... %C5%84skie
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 611
- Podziękowano: 153 razy
Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.
Pozdrawiam
Mieczysław
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
wg encyklopedii katolickiej, na podstawie której napisano biogramy na wikipedii, Święta Prakseda i Święta Parasceva (tu link do Rzymskiej, ale to nie zmienia postaci rzeczy) to dwie różne osoby
tylko, że ksiądz z Pietruszej Woli mógł był o tym nie wiedzieć.
Swoją drogą nie dawno znalazłam akty chrztu bliźniaczek z mojej rodziny (1842): Antoniny Praxedy i Anny Marianny. Ale Praxeda już wcześniej się o mnie upomniała
i zrobiłam swego czasu małe studia w temacie tej postaci (czego wynikiem było utworzenie hasła na polskojęzycznej wiki: Święta Prakseda [niestety tylko tyle mi się udało wówczas ustalić])
tylko, że ksiądz z Pietruszej Woli mógł był o tym nie wiedzieć.
Swoją drogą nie dawno znalazłam akty chrztu bliźniaczek z mojej rodziny (1842): Antoniny Praxedy i Anny Marianny. Ale Praxeda już wcześniej się o mnie upomniała

Beata
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Kontakt:
Panie Mieczysławie, też zauważyłem występowanie tego zjawiska w rejonie Pruchnika w dość długim przedziale czasu XVIII w. - pocz. XX w., więc nie jest to ososobniony przypadek. Wydaje mi się, że jest to bardzo ciekawy temat do analizy. Z moich obserwacji wynika, że w metrykach greckokatolickich często stosowano wymiennie Paraksewa = Prakseda = Parania, a w odniesieniu do tej samej osoby w przy okazji wpisów w metrykach łacińskich imię Barbara. Podobnie jest z imionami Elżbieta = Helena, Jacenty = Jakub.mieczysław maziarski pisze:Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.
Pozdrawiam
Mieczysław
-
AUTOR TEMATU - Posty: 611
- Podziękowano: 153 razy
Jako uzupełnienie dodam,że obie księgi pisał ten sam pop Humecki,który znał swych parafian.Co on sobie myślał robiąc takie zapisy nie wiadomo.Trudno go spytać,bo to lata 1820.
Mieczysław
Mieczysław
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Rymwid pisze:Panie Mieczysławie, też zauważyłem występowanie tego zjawiska w rejonie Pruchnika w dość długim przedziale czasu XVIII w. - pocz. XX w., więc nie jest to ososobniony przypadek. Wydaje mi się, że jest to bardzo ciekawy temat do analizy. Z moich obserwacji wynika, że w metrykach greckokatolickich często stosowano wymiennie Paraksewa = Prakseda = Parania, a w odniesieniu do tej samej osoby w przy okazji wpisów w metrykach łacińskich imię Barbara. Podobnie jest z imionami Elżbieta = Helena, Jacenty = Jakub.mieczysław maziarski pisze:Indeksując Pietruszą Wolę natrafiłem na dziwne zapisy.W jednej księdze pisanej po łacinie imię kobiety jest Parasceva,a w innej księdze pisanej cyrylicą i łaciną dotyczącej tej samej osoby jest Praxeda.Bardzo wiele jest tych przypadków.Czy te dwa imiona są równoznaczne?Sprawdzałem w wykazie imion zagranicznych ale ich tam nie ma.
Pozdrawiam
Mieczysław
Jacenty to raczej Hiacintus czyli Jacek a Jakub to Jacobi takie nasuwają mi się wnioski po moich galicyjskich grzebaniach. Oczywiście mówimy o łacinie. Raczej nie spotkałem aby Jacentego mylić z Jakubem, choć znam przypadki kiedy ksiądz na prośbę rodziców aby ich dziecko ochrzcił Tolek (w domyśle Anatol) to nadał dziecku imię Telesfor

Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 45 razy
- Podziękowano: 10 razy
Par. Minoga, urodzenia rok 1745, dn. 5 VIII
Gorgoniusz s. Stanisława i Zofii Mularczyków
Może ktoś mnie oświeci
W tejże parafii widziałam też imię męskie Viti (nie wiem czy dobrze przeczytałam z łaciny). Jaki byłby polski odpowiednik?
Ela
Gorgoniusz s. Stanisława i Zofii Mularczyków
Może ktoś mnie oświeci

Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
Zapewne Wit. :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Wit_(imi%C4%99)
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gorgoniusz
Co do imienia łacińskiego Vitus, w przypadkach, kiedy go widziałem (przeważnie w 18 tym wieku), chodziło po prostu o odmianę imienia Vincentius (Wincenty). Tak jak imię Wojciech może być napisane Albertus, a nie Adalbertus.
Wiem, że imię Wit istnieje ... ale (nie znając kontekstu), myślę, że są wielkie szansy, że to będzie Wincenty
Pozdrawiam
Chrystian
Co do imienia łacińskiego Vitus, w przypadkach, kiedy go widziałem (przeważnie w 18 tym wieku), chodziło po prostu o odmianę imienia Vincentius (Wincenty). Tak jak imię Wojciech może być napisane Albertus, a nie Adalbertus.
Wiem, że imię Wit istnieje ... ale (nie znając kontekstu), myślę, że są wielkie szansy, że to będzie Wincenty
Pozdrawiam
Chrystian
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 8 razy