UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co to za skrzynia?

Wątki o pozostałościach historycznych - dawne sprzęty, pamiątki, bibeloty itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: Co to za skrzynia?

Post autor: beata bistram » pt cze 07, 2013 12:26 pm

Sebi pisze:
Pisałem do osoby, która założyła stronę "Niemieckie skrzynki i pojemniki", ale nie widział wcześniej takiej skrzyni.
wiesz , moze byc , ze pierwotnie w tej skrzyni bylo cos innego , a ktos tylko trzymal w niej czesci do tej lampy, razem z instrukcja? troche naciagane , ale mozliwe ;-)
Sebi pisze: Co do nazwy ulicy mam wątpliwości. Myślę, że to nie chodzi o przedstawianą przez Ciebie ulicę, która znajdowała się w Bytomiu. Myślę, że to chodzi o ulicę, która znajdowała się w Górnikach. Do roku 1975 Górniki były oddzielną miejscowością.
nie, nie , wyrazilam sie troche niejasno , to na pewno nie ta ulica w Bytomiu , mialam tylko na mysli, ze tam tez byla i zeby nie pomylic, bo pisaliscie, ze to dzisiejsza dzielnica Bytomia :tak:
pozdrawiam Beata

wolhynien
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Post autor: wolhynien » pt cze 07, 2013 3:30 pm

Zgodnie z Adressbuch der Stadt Beuthen OS w 1927 r. we Friedrichswille mieszkał niejaki
Hanussek, Ludwig, Häuer
Zawód - górnik rębacz. Może to poszukiwana osoba?

Co do ulicy – zapisano Gl.-Tarnowitzerstr., może więc po prostu droga gliwicko-tarnogórska? Na starych mapach widać drogę biegnąca z Gleiwitz przez Kressengrund, Marinau i Friedrichswille do Tarnowitz.

Myślę, że warto zajrzeć do tej książki:

S. Rosenbaum "Górniki (Friedrichswille). Miejscowość i mieszkańcy"

Sonia

AUTOR TEMATU
Sebi
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Sebi » pt cze 07, 2013 7:17 pm

wolhynien pisze:Zgodnie z Adressbuch der Stadt Beuthen OS w 1927 r. we Friedrichswille mieszkał niejaki
Hanussek, Ludwig, Häuer
Zawód - górnik rębacz. Może to poszukiwana osoba?

Co do ulicy – zapisano Gl.-Tarnowitzerstr., może więc po prostu droga gliwicko-tarnogórska? Na starych mapach widać drogę biegnąca z Gleiwitz przez Kressengrund, Marinau i Friedrichswille do Tarnowitz.
Niesamowite :D sam tego wszystkiego chyba nigdy nie odkryłbym. Nie mogę w te wszystkie odkrycia uwierzyć, ile udało się Wam znaleźć.
Wydawałoby się, że już zagadkę tajemniczej skrzynki rozwiązaliście. Teraz może trzeba było by pojechać i poszukać miejsca z adresu? Pytać osób o nazwisku Hanussek, Hanuhsek, czy nie mieli lub nie znali Ludwiga Hanussek lub Hanuhsek z Górnik (jest ich niewielu, jest to wykonalne)?
wolhynien pisze: Myślę, że warto zajrzeć do tej książki:
S. Rosenbaum "Górniki (Friedrichswille). Miejscowość i mieszkańcy"
Książki wczoraj próbowałem szukać w bibliotece, ale nie znalazłem.

Jeszcze dwie rzeczy, które zauważyłem:

1. Na pierwszym zdjęciu adresu jest Friedrichswille, a na drugim Friedidys wille
2. Na samym dole kartki z INHALT (zawartość) są symbole:
M/0073 10871 20000 9. 44
Czy nie wydaje się Wam, że 9. 44 jest to data, np. wrzesień 1944?
Pozdrawiam
Sebastian

wolhynien
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Post autor: wolhynien » pt cze 07, 2013 8:53 pm

Sebi pisze:W Górnikach jest ul. Żołnierska, która prowadzi w linii prostej do Tarnowskich Gór. Może to kiedyś była ul. Tarnogórska (Tarnowitzstr)?
Tak, ulica Żołnierska.
Po opanowaniu Górnik (23 stycznia 1945 r.), oddziały sowieckie zajęły domy wzdłuż głównej ulicy miejscowości (wówczas Gleiwitz-Tarnowitzer-Chausee, ob. ul. Żołnierska), zwrócone w stronę Dukli, stamtąd ostrzeliwując stanowisko niemieckie.
Źródło: stolarzowice.info

(niestety link nie chce wkleić się prawidłowo :| )

Sonia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pamiątki”