UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska

Post autor: Maria_Kowalska » czw cze 06, 2013 1:50 pm

Dzień dobry,

Poszukuję informacji na temat rodziny Pęczkowskich z parafii Pałuki. Moją przodkinią była Honorata Rogalska z Pęczkowskich I voto Rudzińska, wdowa, córka Jana i Franciszki Pęczkowskich. W jej akcie ślubu z 1824 roku zawartego w parafii Pałuki z Antonim Rogalskim można wyczytać: "Stawiła się także urodzona Honorata Rudzińska wdowa córka niegdy Jana i Franciszki Pęczkowskich w Załużu Patorach w służbie zostająca licząca podług złożonej przed Nami metryki z Xiąg Kościoła Pałuckiego lat dwadzieścia siedem". Natomiast z jej aktu zgonu z 1854 tejże parafii, wynika że urodziła się w Niemierzycach.

Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Nie mam niestety dostępu do starszych ksiąg tej parafii aby dalej móc prowadzić "badania". Przepraszam również za ewentualny błąd w utworzeniu tego tematu w nieodpowiednim dziale, ale pokierowałam się tym określeniem "urodzona"

Pozdrawiam,
Maria

link do aktu ślubu: http://www.tinypic.pl/s72n9jb0kl5b
Ostatnio zmieniony pt cze 07, 2013 7:51 pm przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 1 raz.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Pęczkowscy - Ziemia Ciechanowska

Post autor: Bea » czw cze 06, 2013 3:41 pm

Mario ! przede wszystkim witaj na forum :kwitnie:

Odnośnie przydomków "urodzony" "sławetny" tu: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?t= ... 453#p96453 znajdziesz wyjaśnienie.
Twoja przodkini :-) raczej nie była wysoko urodzona jednocześnie będąc służącą.

Pałuki przed 1808 - księgi mają w AD Płock.
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska

Post autor: Maria_Kowalska » czw cze 06, 2013 5:16 pm

Dziękuję Beato za przywitanie i pomoc w postaci linków.
Ta moja Honorata, młoda wdowa, plus do tego bez rodziców, mogła być przyjęta na służbę, tylko po co pisali jej że "urodzona".
W tym okresie był przynajmniej jeden Pęczkowski dziedzic części, ale to w sąsiednich Imbrzykach.
Jej pierwszy mąż: Franciszek Leon Rudziński syn Franciszka i Brygidy według aktu ślubu też "urodzony" i pochodzący z parafii Sulerzyż.
Muszę poczekać na kogoś kto zna się na tych mazowieckich urodzonych, bo do tej pory nie miałam problemu ze zwykłymi "uczciwymi", "pracowitymi" i "sławetnymi" przodkami.

Maria
Ostatnio zmieniony czw cze 06, 2013 5:59 pm przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 3 razy.
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » czw cze 06, 2013 5:22 pm

Witam.
Ja poszukuje inf.o Pawle Pęczkowskim.Przed 1830 roku był posiadaczem Sieradzic.Zona z Srzednickich herbu Pomian.Mieli syna Jana i córke Paulinę.Pęczkowski mógł pochodzić z Mazowsza, a slub z Srzednicką mógl miec miejsce w parafii Maciejowice.
Stefan

Bea

Post autor: Bea » czw cze 06, 2013 8:16 pm

W książce Stanisława Pazyry: "Dzieje Ciechanowa i Ziemi Ciechanowskiej" wymienieni są następujący Pęczkowscy:
1. Józef Pęczkowski, sędzia, 1792 r.
2. Wojciech Pęczkowski na Pęczkach: sędzia grodzki ciechanowski wymieniony w 1764r. oraz marszałek Generału M. w 1750 r. a także stolnik i podczaszy przasnyski 1764 r. W latach 1764-73 poseł na Sejm.
3. w 1697r. podczas elekcji Augusta wymienieni są: Pęczkowski Wojciech i Pęczkowski Tomasz de Załuże

Pęczkowscy wstępują również w dokumentach wizytacyjnych diecezji płockiej w 1781 r. w parafii Zielona Ciechanowska (do niej należały Pęczki), sąsiadującej przecież z wspomnianymi Pałukami.
Oprócz wspominanego wyżej Wojciecha i Józefa, jest również wymienieni: Antoni - wojski przasnyski, "Panowie Mateusz, Walenty, Maciej synowie niegdy Filipa Pęczkowskiego", Bartłomiej Pęczkowski syn Andrzeja oraz Paweł syn tegoż Bartomieja.
Wymienieni są fundatorami kościoła, poszczególnych ołtarzy, etc.
Na podstawie: prof. Michał M. Grzybowski "Materiały do dziejów ziemi płockiej. Z archiwaliów diecezjalnych płockich XVIII wieku. Tom 7. Ziemia Przasnyska."
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska

Post autor: Maria_Kowalska » czw cze 06, 2013 9:10 pm

Dziękuję jeszcze raz! Super że chciało się Tobie zajrzeć i sprawdzić Pęczkowskich. Spiszę to sobie wszystko bo zawsze może się przydać. Obecnie najważniejsze dla mnie byłoby potwierdzenie lub zaprzeczenie "prawdziwości" określenia użytego w stosunku do Honoraty, bo wiadomo jakie to dziwadła możemy znaleźć w księgach. Piszący mógł z przyzwyczajenia zapisać że urodzeni i tak pozostał ból głowy dla potomnych.

Dla uzupełnienia (kolejna zagwozdka): brat Antoniego Rogalskiego - Tomasz Rogalski włościanin z Patorów w 1823 roku poślubił urodzoną Mariannę Kakowską lat 27, córkę Mateusza i Agnieszki z Brzozowskich. Co robić jak włościanie biorą ślub z urodzonymi? Mam nadzieję, że ktoś mi podpowie co tu jest grane, bo nie chciałabym wypowiadać się w kwestiach o których nie mam pojęcia. Z innych tematów wiem że takie sytuacje miały miejsce, ja jednak chciałabym jakoś potwierdzić lub zaprzeczyć dla dobra ogółu przypadek z określeniem Honoraty jako urodzonej. Osobiste szukanie ksiąg w Płocku niestety odpada, ale nie oczekuję aby ktoś to robił za mnie. Nie ukrywam, że liczę na opinię Pana Adama Pszczółkowskiego.

Wszystko co miało być napisane, napisane zostało i to byłoby na tyle. Dziękuję i przepraszam za zajęcie czasu.

Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob cze 08, 2013 12:57 am

Chodzi tu o uboga galaz Peczkowskich z Zaluza-Niemierzyc i Zaluza-Imbrzykow.
Szlachta pelna geba.

Ta Honorata Peczkowska, ur. 24.09.1797 w Zaluzu-Niemierzycach.
Slub rodzicow 23.01.1782 Paluki - Jan Peczkowski (syn Walentego i Marianny)
- Franciszka Zaluska (corka Piotra i Rozalii)

Ten Walenty Peczkowski, syn Franciszka, placi podymne w 1775 r. z 1 dymu
w Zaluzu-Niemierzycach.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska

Post autor: Maria_Kowalska » sob cze 08, 2013 8:50 am

Dziękuję serdecznie za informacje których sama bym nie potrafiła zdobyć. Będę jeszcze poszukiwała, ale te informacje podane przez Pana są dla mnie mocnym fundamentem i nadzieją na przyszłe poszukiwania (o ile jest to jeszcze możliwe?).

Maria
Konto zawieszone.

Pozdrawiam
Maria

apszczol

Post autor: apszczol » sob cze 08, 2013 6:03 pm

Można to wszystko dociagnac do średniowiecza.
Trzeba tylko nalozyc na siebie metryki parafii Paluki - wynotować wszystkich zen Peczkowskich (nie jest ich tam wielu),
przejrzeć calosc spisow podatkowych - czynsze, lanowe, pogłówne, podymne, itd. - AGAD + BN,
a następnie wynotowywać jak leci Peczkowskich z akt grodzkich ciechanowskich, jak AGAD skończy
ich odkurzanie - może w 2020 ???
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska

Post autor: Maria_Kowalska » sob cze 22, 2013 4:35 am

Dzięki uprzejmości i okazanej pomocy przez Przemysława Kisielewskiego, mogę przedstawić jak wygląda sytuacja z przodkami Honoraty Pęczkowskiej. Otóż:

Jej ojcem był Jan Pęczkowski (ur. 07.07.1754 Załuże Imbrzyki zm. 18.11.1804 Załuże Niemierzyce) syn Walentego (ur. 1704 Załuże Niemierzyce zm. 24.02.1782 Załuże Niemierzyce) i Marianny z Doleckich. Rodzicami Walentego byli: Generosi Franciszek i Dorota Pęczkowscy.

Matką Honoraty była Franciszka z Załuskich (ur. 01.04.1764 Załuże Niemierzyce zm. przed 1808) córka Piotra i Rozalii z Sosnowskich.

Ze związku Jana i Franciszki, oprócz Honoraty, na świat przyszło potomstwo:
- Joanna (ur. 1783 Załuże Niemierzyce zm. 1786 Załuże Imbrzyki);
- Marianna (ur. 1786 Załuże Imbrzyki);
- Marcin (ur. 1788 Załuże Niemierzyce zm. 1793 Załuże Niemierzyce);
- Teresa (ur. 1791 Załuże Niemierzyce);
- Ambroży (ur. 1794 Załuże Niemierzyce) ożeniony z Anną Mossakowską córką Jakuba i Heleny z Trętowskich, miał z nią syna Franciszka Mariana (ur. i zm. 1840 Załuże Niemierzyce); w akcie chrztu i zgonu Ambroży zapisany jako dziedzic części Niemierzyc, zmarł jako Andrzej (?) 27 grudnia 1855 roku w Niemierzycach;
- Baltazar (ur. 1803 Załuże Niemierzyce zm. 1808 Załuże Niemierzyce).

Sprawa może się komplikować gdyż w metrykach pojawia się inny Walenty Pęczkowski (ur. 13.02.1719 Załuże Imbrzyki) syn Wawrzyńca (ur. 08.08.1694 Załuże Imbrzyki) i Marianny z Kołakowskich. Wawrzyniec syn Tomasza i Elżbiety.
Mamy więc dwóch Walentych, jeden syn Franciszka a drugi Wawrzyńca. Chciałoby się zapytać, który jest w tym przypadku właściwy? Jeżeli Walenty syn Franciszka, to skąd się ten Franciszek wziął w Niemierzycach i kim mogli być jego rodzice? Po kim dziedziczył swoją część? Wydaje się, że o nim metryki milczą.

Ciężko jest też zrozumieć że Walentemu Pęczkowskiemu, który urodził się i zmarł w Niemierzycach, dodatkowo płacącemu z niego podymne w 1775 roku, rodzą się dzieci w Imbrzykach: Franciszek 1745, Teresa 1749, Marianna 1751, Scholastyka 1753, Jan 1754, Michał 1756, Baltazar 1761.

W podymnym z 1676, nie ma Pęczkowskich w Niemierzycach/Niemierzętach, a jedynie Feliks, Mateusz, Tomasz i Walenty Załuscy, Piotr Wilkowski oraz Tomasz Kołakowski. Pęczkowscy płacą natomiast z Imbrzyków i jest to Bartłomiej (w 1674 płaci podymne z Pęczek?) oraz Wojciech (ten wziął ślub z Marianną Załuską w 1667 w Pałukach). Wydaje się, że Bartłomiej był pierwszym z Pęczkowskich w Załużach Imbrzykach. Miał z Potencjanną syna Andrzeja urodzonego 21.11.1681 w Imbrzykach, Andrzej zaś z Anną Wilkowską miał dwóch synów: Stanisława (ur. 20.11.1718 Załuże Imbrzyki zm. 14.08.1770 Załuże Imbrzyki) i Wawrzyńca (ur. 14.08.1721 Załuże Imbrzyki). Stanisław miał dzieci: Wojciecha, Teresę, Mariannę, Augusta i Anastazję której mężem był Jan Żbikowski.

Były to próby ustalenia połączenia między gałęziami Pęczkowskich z Niemierzyc i Imbrzyków, które nie dały na razie odpowiedzi, a jedynie (mam nadzieję) wskazówki.

Panie Adamie, może zwróci Pan uwagę na przytoczone przeze mnie informacje i wskaże ewentualne błędy?

Chciałabym rozszerzyć ten temat o Załuskich i Sosnowskich, ale jeżeli u Pęczkowskich napotykamy problemy, to boję się tego robić.

Pozdrawiam,
Maria
Ostatnio zmieniony pn lip 01, 2013 2:02 pm przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 9 razy.
Konto zawieszone.

Pozdrawiam
Maria

genkisiel1879
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: genkisiel1879 » sob cze 22, 2013 3:40 pm

Badanie linii wiodących do parafii Zielona Ciechanowska jest bardzo trudne ze wzlędu na zniszczone księgi kościelne dla parafii Zielona. Mielismy podobny problem z Bartołdami osiadłymi w Klonowie, które tak jak i Załuża znajduje sie w parafii Pałuki.
Nie ma również większego pożytku ze starych ksiąg metrykalnych, tych sprzed 1700, dla parafii Pałuki. Większość materiału jest nieczytelna.
W swoich notatkach dot. pierwszych Pęczkowskich osiadłych w Załużach (Imprzyki i Niemierzęta - potem Niemierzyce) mam 1)Bartłomieja, mężo Potencjanny a ojca Andrzeja ur w 1681 r w Załużu Imbrzykach , 2)Jakuba którego pierwszą żoną była Marianna Załuska (ślub w 1738 roku z Załużu Imbrzykach) a drugą Małgorzata Kołakowska (ślub po 1751), 3) Pawła Pęczkowskiego którego żona była Jadwiga Załuska urodzona w 1706 r. w Załużu Imbrzykach.
Jest też Wawrzyniec ur w 1694 w Imbrzykach, syn Tomasza i Elżbiety a ojciec Walentego ur w 1719 roku również w Imbrzykach no i tajemniczy Franciszek ojciec Walentego urodzonego w 1704 roku w Niemierzętach.
Tak jak już było tu wspomiane - bez dokumentów sądowych trudno jest ustalić who was who dla Pęczkowskich z parafii Pałuki. Powodzenia Pani Mario!

-- Post scalono 22 cze 2013, 14:59 --

Jeszcze jedna rzecz. Odnosnie Pęczkowskich z parafii Zielona warto skontaktować się z pania Christą Shukaitis.
Pomogła ona dla wielu z nas. Ma ona do owych Pęczkowskich szczególny sentyment. To oni właśnie wykupywali od Ślaskich (linia w drzewie pani Christi) ich grunta w Szlasach Leszczach i gdzie indziej.
Przemek Kisielewski

apszczol

Post autor: apszczol » ndz cze 23, 2013 4:07 pm

Metryki trydenckie sluza li tylko do ustalenia konkretnych dat
oraz wyszukiwania kompletu dzieci (o ile zarejestrowano wszystkie chrzty).
Ale genealogie buduje się w oparciu o księgi sadowe.
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska

Post autor: Maria_Kowalska » pn cze 24, 2013 12:08 pm

Więc nie pozostaje mi już nic oprócz ustawienia się w kolejce do AGADU i przejrzenie materiału. Zdaję sobie sprawę, że przez ten czas utworzyła się długa. Mam rozumieć, że powinnam przejrzeć Księgi ziemskie i grodzkie ciechanowskie Terrestria et castrensia Ciechanoviensia, Ciechanowskie wieczyste, Ciechanowskie wyroki sądowe etc.?

Mam jeszcze jedno pytanie związane z rodzicami Franciszki Załuskiej pm. Pęczkowskiej. Czy są Panu znani Piotr (syn Wojciecha) i Rozalia z Sosnowskich (córka Andrzeja)? Może ten Piotr płacił z Niemierzyc lub Imbrzyków podymne w 1775? Prawdopodobnie jego ojciec Wojciech płacił podymne w 1676 z Załuży Żaczków.

Kończąc, chciałabym podziękować wszystkim osobom z tego tematu, które udzieliły mi pomocy przy rozwiązywaniu nieznanych mi jak dotąd zagadek.

Maria

Ps. Miałabym jeszcze pytanie związane z nazwiskiem występującym na północnym Mazowszu, a mianowicie: Murzyn (parafia Lekowo). Czy przypadkiem nie powstało z przezwiska Kołakowskich? Wiem, że bez dokumentów (przynajmniej przed 1808) nie da się niczego wywnioskować. Nie wiem czy powinnam zakładać nowe tematy na konkretne pytania, ale jeśli tak to proszę mnie poinformować.
Konto zawieszone.

Pozdrawiam
Maria

apszczol

Post autor: apszczol » wt lip 02, 2013 11:06 pm

Murzyny to caly kierz Kolakowskich w parafii Koziczynek.
Niestety nic nie wiem o Murzynach z Lekowa.
Adam A. Pszczolkowski

Bea

Post autor: Bea » śr lip 03, 2013 12:34 am

skoro mowa o Kołakowskich to akurat "rzucili mi się na oczy"
genbaza -> AP Mława -> Sulerzyż gm -> rok 1812 -> str. 19
małżeństwo urodzonego Bernarda Kołakowskiego, ur. w parafii janowskiej z panną Ewą Rywocką ? szlachcianką, ur. w parafii Zielona, w Rydzewie we dworze służącą za ...
Akt kończy ładny zestaw podpisów.

może się przyda :>
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”