UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dokument stwierdzający przyznanie obywatelstwa amerykanskiego

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
wanda949
Podziękował/a: 8 razy

Dokument stwierdzający przyznanie obywatelstwa amerykanskiego

Post autor: wanda949 » pn lip 01, 2013 9:53 pm

Witam
Na Ancestry znalazłam dwa dokumenty związane z nadaniem obywatelstwa amerykańskiego dla mojego kuzyna. Jeden to "Petition for Naturalization", a drugi nosi tytuł "Declaration of Intention". Myślę, że żaden z nich nie jest potwierdzeniem przyznania obywatelstwa amerykańskiego. Ciekawi mnie, jak powinien wyglądać taki dokument. Nie znam języka angielskiego, stąd moje wątpliwości.
Będę wdzięczna za podpowiedź. Wanda

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Dokument stwierdzający przyznanie obywatelstwa amerykanskiego

Post autor: Bea » pn lip 01, 2013 10:37 pm

Ciekawe pytanie. Ja dokładnie nie wnikałam i też się szczerze zainteresuję tematem. :>
Wydaje mi się, że "petition" to po naszemu podanie - czyli podanie mógł każdy złożyć, ale otrzymać naturalizację nie koniecznie.
Jak przetłumaczyć drugi dokument: "Declaration of Intention" - identyfikacja osobnika ?
Przykład znalazłam tu: http://blogs.ancestry.com/ancestry/file ... nals-3.jpg
Na początku są wszystkie dane osobowe, a kończy się przysięgą - nie jestem anarchistą, poligamistą i mam dobre intencje, tak mi dopomóż Bóg.
Chyba sam dokument naturalizacji, czyli poświadczenie nowego obywatelstwa wygląda tak: http://www.billbalson.com/Mike%20Balson ... ficate.jpg

A tu : http://forum.polishorigins.com/viewtopic.php?t=657 jakaś miła pani tłumaczy jak znaleźć owe dokumenty.
Beata

AUTOR TEMATU
wanda949

Post autor: wanda949 » pn lip 01, 2013 10:51 pm

Dziękuję Beato za podpowiedź.
PS. Gradzanowo to parafia, w której zamieszkiwali moi przodkowie
Wanda

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » wt lip 02, 2013 9:58 pm

wanda949 pisze: Na Ancestry znalazłam dwa dokumenty związane z nadaniem obywatelstwa amerykańskiego dla mojego kuzyna. Jeden to "Petition for Naturalization", a drugi nosi tytuł "Declaration of Intention". Myślę, że żaden z nich nie jest potwierdzeniem przyznania obywatelstwa amerykańskiego...
Wygląd i ilość dokumentów związanych z procesem przyznawania obywatelstwa zmieniały się na przestrzeni lat w zależności od obowiązującego prawa, miejsca oraz od zastosowanej procedury przyznawania tego obywatelstwa. W uproszczeniu:
"Declaration of Intention" to deklaracja intencji - osoba wypełniająca deklarację chce zostać obywatelem USA.
"Petition for Naturalization" to wniosek o przyznanie obywatelstwa składany po deklaracji. W dokumencie tym powinna być decyzja sądu o przyznaniu (lub odmowie przyznania) obywatelstwa.
Decyzja o przyznaniu obywatelstwa będzie w części zatytułowanej:
ORDER OF COURT ADMITTING PETITIONER
Powinien być też podany numer certyfikatu (Certificate of Naturalization No.) i data nadania.

Znalezione dokumenty należy poddać analizie, aby wyciągnąć prawidłowe wnioski. Nie wiemy nawet z jakiego okresu pochodzą.

Pozdrawiam,
Jurek

AUTOR TEMATU
wanda949

Post autor: wanda949 » śr lip 03, 2013 6:56 pm

Dziękuję Ci Jurku za klarowne wytłumaczenie tego tematu. Bardzo mi pomogłeś.
Przy okazji chciałabym się dowiedzieć, ile czasu musiało upłynąć od przybycia do USA danej osoby, by mogła starać się o przyznanie obywatelstwa amerykańskiego ? I czy długo taka osoba musiała na to przyznanie obywatelstwa czekać ?
A czy kobiety też mogły o nie się starać ?
Z poważaniem Wanda

jurek10

Post autor: jurek10 » czw lip 04, 2013 9:32 pm

wanda949 pisze:... Przy okazji chciałabym się dowiedzieć, ile czasu musiało upłynąć od przybycia do USA danej osoby, by mogła starać się o przyznanie obywatelstwa amerykańskiego ? I czy długo taka osoba musiała na to przyznanie obywatelstwa czekać ?
...
Wando,
aby odpowiedzieć rzetelnie na Twoje, z pozoru proste, pytania należałoby napisać spory elaborat oparty o źródła anglojęzyczne. Sądzę, że dla większości przypadków na tym forum w wielkim uproszczeniu i skrócie można to opisać w poniższy sposób.

Naturalizacja - na ogół był to proces trwający minimum 5 lat. Po 2 letnim pobycie w USA kandydat mógł wypełnić Declaration of Intention, a po dodatkowych 3 latach wnioskować o obywatelstwo (Petition for Naturalization). Oczywiście były wyjątki i procedury bywały upraszczane np. dla weteranów wojennych.
wanda949 pisze:... A czy kobiety też mogły o nie się starać ?
Tu też sprawa nie jest tak prosta. Teoretycznie tak, ale w praktyce kobiety otrzymywały obywatelstwo przed datą 22.09.1922 "poprzez męża":
- mąż jako głowa rodziny składał stosowne dokumenty (we wniosku była wpisywana cała rodzina razem z dziećmi) i wszyscy dostawali obywatelstwo,
- wychodząc za mąż za obywatela USA.

Od wyżej wymienionej daty zniesiono obywatelstwo "poprzez męża" i kobieta mogła otrzymać obywatelstwo praktycznie na takich samych zasadach co mężczyzna.

Pozdrawiam,
Jurek

AUTOR TEMATU
wanda949

Post autor: wanda949 » pt lip 05, 2013 9:59 pm

Dziękuję Ci Jurku ponownie za informacje.
To o czym piszesz zgadza się z faktami, które mnie są znane. I tak na przykład, jedna z osób z mojej rodziny, kobieta, przybyła do Ameryki ok. 1901 r., a obywatelstwo otrzymała dopiero w 1941 ("Date of naturalization - Aug.28.1941). Jej mąż, który w tym samym prawie czasie przybył do USA co ona, otrzymał takie obywatelstwo wcześniej, bo w 1938 r. (też późno). W Censusie z 1940 r. jest napisane przy jego nazwisku "Naturalized".
Pozdrawiam, Wanda

jurek10

Post autor: jurek10 » wt lip 09, 2013 9:50 pm

wanda949 pisze:... I tak na przykład, jedna z osób z mojej rodziny, kobieta, przybyła do Ameryki ok. 1901 r., a obywatelstwo otrzymała dopiero w 1941 ("Date of naturalization - Aug.28.1941). Jej mąż, który w tym samym prawie czasie przybył do USA co ona, otrzymał takie obywatelstwo wcześniej, bo w 1938 r. (też późno). W Censusie z 1940 r. jest napisane przy jego nazwisku "Naturalized".
Późno, ale co z tego ma wynikać? Naturalizacja nie była przymusowa. Przepisy wymagały 5 lat pobytu na terenie USA. Podajesz zbyt mało informacji. Bez analizy dokumentów naturalizacyjnych nie da się wysnuć sensownych wniosków.

Pozdrawiam,
Jurek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”