UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Pęczkowscy, Załuscy, Sosnowscy - Ziemia Ciechanowska
Nie ma co dziekowac.
Ja takie rzeczy czytam i tlumacze od reki bez slownika nawet.
Ale za tym stoi 10 lat praktyki w aktach sadowych.
Pasierb zoniny - to pasierb zony.
Ale to dzwine bo Kosmowski to stary facet z doroslym synem.
Ale punktem wyjscia jest dekret sadu zjazdowego z 1767 r.
Tam to dopiero beda cuda i dziwy (domyslajac sie z praktyki).
Tyle, ze taki dekret to pewnie kilkadziesiat stron makiem drobnym.
Ja takie rzeczy czytam i tlumacze od reki bez slownika nawet.
Ale za tym stoi 10 lat praktyki w aktach sadowych.
Pasierb zoniny - to pasierb zony.
Ale punktem wyjscia jest dekret sadu zjazdowego z 1767 r.
Tam to dopiero beda cuda i dziwy (domyslajac sie z praktyki).
Tyle, ze taki dekret to pewnie kilkadziesiat stron makiem drobnym.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 19 razy
- Podziękowano: 17 razy
Witam
Ja mam u siebie Kosmowskich i ciekawi mnie czy Stefan Kosmowski ze wsi Kosmy Pruski
viewtopic.php?f=5&t=15138&p=101192&hili ... ki#p101192
ma powiązania rodzinne z owym Szymonem i jego synem Filipem
Pozdrawiam
Michalina
Ja mam u siebie Kosmowskich i ciekawi mnie czy Stefan Kosmowski ze wsi Kosmy Pruski
viewtopic.php?f=5&t=15138&p=101192&hili ... ki#p101192
ma powiązania rodzinne z owym Szymonem i jego synem Filipem
Pozdrawiam
Michalina
-
AUTOR TEMATU - Posty: 280
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wynikałoby że pierwszym mężem Rozalii Sosnowskiej był Wojciech Kosmowski (ojciec Szymona). Jednakże ten Szymon był jedynie dzieckiem Wojciecha, ale nie Rozalii. Dlatego też był jej pasierbem, a ona dla niego macochą. Spór powstał w rodzinie, mimo że przybranej.apszczol pisze: Pasierb zoniny - to pasierb zony.
Wracając do wywodu przodków Rozalii to mam dylemat, bo zamieszczony jest tam Szymon Sosnowski ur. 21.10.1690 w Sosnowie, ja natomiast znalazłam jeszcze jednego Szymona tyle że urodzonego we wsi Załuże (jedynie tak zapisane) 13.10.1694 syna Jana i Elżbiety Załuskiej. Chrzestnymi byli Tomasz Pęczkowski i Elżbieta Załuska. Chyba jednak zdam się na to co podała mi Christa, czyli Szymona z Sosnowa. Jeżeli ten wywód jest poprawny to znalazłam coś co mogłoby go trochę uzupełnić, a mianowicie występuje w nim Maciej Kierzkowski. Ja znalazłam akt chrztu Franciszka Kierzkowskiego z 1663 roku, rodzice Maciej i Marianna Niestienska (Niestoimska, Niestępska lub coś w ten deseń). Wieś Trętowo-Mazany.
Pozostaje również sprawa Załuskich, bo wydaję mi się że w 01.01.1676 ślub biorą Wojciech Załuski z Marianną Załuską, być może są to rodzice Piotra. Wieś to Załuże-Żaczki, w tym samym roku Wojciech płaci z niego podymne (chyba że to inny Wojciech).
Dziękuję Grażyno za dołączenie do tematu, bo być może coś z tego wyjdzie. Liczę również na Twoje opinie co do przedstawionych tutaj faktów i hipotez.
Maria
Ostatnio zmieniony wt lip 09, 2013 10:01 pm przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 2 razy.
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
- Podziękował/a: 19 razy
- Podziękowano: 17 razy
Czytam Wasz temat z wielką uwagą , jak wszystkie dotyczące pół Mazowsza.
Mam u siebie parę nazwisk drobnej szlachty mazowieckiej/ Ostaszewscy , Wyrzykowscy, Modzelewscy . Kosmowscy, Kamieńscy.
Grabowscy Morawscy, Maruszewscy/ akta metrykalne powoli się kończą i marzyła mi się wizyta w AGAD, akta sadowe , przegląd akt grodzkich ciechanowskich.
ale po czytaniu waszych wpisów dochodzę do wniosku ,ze ja, z moją łaciną z równym skutkiem mogłabym wybrać się do Chin ,studiować chińskie zwoje z dynastii Tang.
Po tych niewielu cytatach widać jak ciekawe rzeczy zawierają owe dokumenty.
Macie we mnie wierną czytelniczkę i może uda mi się kiedyś dopasować coś z moich wiadomości.
Pozdrawiam serdecznie
M
Mam u siebie parę nazwisk drobnej szlachty mazowieckiej/ Ostaszewscy , Wyrzykowscy, Modzelewscy . Kosmowscy, Kamieńscy.
Grabowscy Morawscy, Maruszewscy/ akta metrykalne powoli się kończą i marzyła mi się wizyta w AGAD, akta sadowe , przegląd akt grodzkich ciechanowskich.
ale po czytaniu waszych wpisów dochodzę do wniosku ,ze ja, z moją łaciną z równym skutkiem mogłabym wybrać się do Chin ,studiować chińskie zwoje z dynastii Tang.
Po tych niewielu cytatach widać jak ciekawe rzeczy zawierają owe dokumenty.
Macie we mnie wierną czytelniczkę i może uda mi się kiedyś dopasować coś z moich wiadomości.
Pozdrawiam serdecznie
M
Ostatnio zmieniony czw lip 11, 2013 9:39 am przez Michalina180, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Może się komuś przyda:
16.05.1689, wieś Trętowo Mazanięta (Trętowo-Mazany)
chrzest Adama Bernarda (Adamus Bernardinus) s. Franciszka Kierzkowskiego seu Żbikowskiego i Zofii Żbikowskiej.
Może to Franciszek (info o jego akcie chrztu w moim poprzednim wątku) s. Macieja i Marianny?
Grażyno, część wymienionych przez Ciebie rodzin wywodzi się z omawianych tu parafii, być może coś się Tobie trafi. Masz u mnie + za porównanie do chińskich zwojów
Maria
16.05.1689, wieś Trętowo Mazanięta (Trętowo-Mazany)
chrzest Adama Bernarda (Adamus Bernardinus) s. Franciszka Kierzkowskiego seu Żbikowskiego i Zofii Żbikowskiej.
Może to Franciszek (info o jego akcie chrztu w moim poprzednim wątku) s. Macieja i Marianny?
Grażyno, część wymienionych przez Ciebie rodzin wywodzi się z omawianych tu parafii, być może coś się Tobie trafi. Masz u mnie + za porównanie do chińskich zwojów

Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
Dziwne.

Bo akurat akta grodzkie ciechanowskie z XVIII w. sa bardzo czytelne.
W dodatku pisane jezykiem latwym, przyjemnym i logicznym - lacina.
A tymczasem cala ta dyskusja odbywa sie w jednym z najtrudniejszych
europejskich jezykow - polskim.
Adam A. Pszczolkowski
-
Temat dotyczy trzech rodzin dlatego ten wątek podzielę na trzy.
1. Zauważyłam prawidłowość, która może być wskazówką dlaczego moi Pęczkowscy znaleźli się w Niemierzycach. Byli oni biedni, dlatego zakup ziemi odpada. Można przypuszczać że któryś z moich Pęczkowskich po prostu ożenił się z Załuską z Niemierzyc i do niej się przeniósł (lub z kimś z innej tam dziedziczącej rodziny). Być może było tak w przypadku Franciszka Pęczkowskiego po ślubie z Dorotą (z domu niewiadomą). Po wypisach z podymnego wnioskuję, że Pęczkowscy z Pęczek do Imbrzyków (Jambrzyków) przenieśli się przed ok. 1675 (lub też pozostali tam i tu). Biorę tu pod uwagę osobę Bartłomieja, ale także i Wojciecha którzy w jakiś sposób powinni być spokrewnieni z Franciszkiem który jeszcze ożenił się z trochę obco dla mnie brzmiącą Dolecką/Dołecką. Pokrewieństwo między Franciszkiem a Bartłomiejem lub Wojciechem trochę mi nie pasuje po lekturze Uruskiego, który nic nie wspomina o gałęzi w Załużach, a tym bardziej o samym Franciszku (co mnie akurat nie dziwi). Nie mam też pojęcia czy Uruski ma na myśli tegoż Bartłomieja którego wymieniono w podymnym. To takie moje luźne dywagacje.
2. Do Załuskich mam mniej wątpliwości bo domyślam się że oni spokojnie sobie żyli w Załużach.
Po znalezieniu aktu ślubu Wojciecha Załuskiego z Marianną Załuską dochodzę do wniosku że moi byli gałęzią z Żaczek (proszę mnie poprawić jeżeli prawidłowo odmienia się Żaczków).
3. Sosnowscy i Kierzkowscy wydają mi się jeszcze bardziej poukładani, miałabym tylko pytanie czy to co wcześniej o nich pisałam jest bliskie czy dalekie prawdzie. Szczególnie podejrzenia o żonie Andrzeja Sosnowskiego która mogła pochodzić ze Ślesic i matce Adama Kierzkowskiego z Niestienskich/Niestoimskich/Niestępskich. Cały ten wywód który zamieściłam na drugiej stronie do czegoś się nadaje, czy włożyć go do działu z fantastyką?
Maria
1. Zauważyłam prawidłowość, która może być wskazówką dlaczego moi Pęczkowscy znaleźli się w Niemierzycach. Byli oni biedni, dlatego zakup ziemi odpada. Można przypuszczać że któryś z moich Pęczkowskich po prostu ożenił się z Załuską z Niemierzyc i do niej się przeniósł (lub z kimś z innej tam dziedziczącej rodziny). Być może było tak w przypadku Franciszka Pęczkowskiego po ślubie z Dorotą (z domu niewiadomą). Po wypisach z podymnego wnioskuję, że Pęczkowscy z Pęczek do Imbrzyków (Jambrzyków) przenieśli się przed ok. 1675 (lub też pozostali tam i tu). Biorę tu pod uwagę osobę Bartłomieja, ale także i Wojciecha którzy w jakiś sposób powinni być spokrewnieni z Franciszkiem który jeszcze ożenił się z trochę obco dla mnie brzmiącą Dolecką/Dołecką. Pokrewieństwo między Franciszkiem a Bartłomiejem lub Wojciechem trochę mi nie pasuje po lekturze Uruskiego, który nic nie wspomina o gałęzi w Załużach, a tym bardziej o samym Franciszku (co mnie akurat nie dziwi). Nie mam też pojęcia czy Uruski ma na myśli tegoż Bartłomieja którego wymieniono w podymnym. To takie moje luźne dywagacje.
2. Do Załuskich mam mniej wątpliwości bo domyślam się że oni spokojnie sobie żyli w Załużach.
Po znalezieniu aktu ślubu Wojciecha Załuskiego z Marianną Załuską dochodzę do wniosku że moi byli gałęzią z Żaczek (proszę mnie poprawić jeżeli prawidłowo odmienia się Żaczków).
3. Sosnowscy i Kierzkowscy wydają mi się jeszcze bardziej poukładani, miałabym tylko pytanie czy to co wcześniej o nich pisałam jest bliskie czy dalekie prawdzie. Szczególnie podejrzenia o żonie Andrzeja Sosnowskiego która mogła pochodzić ze Ślesic i matce Adama Kierzkowskiego z Niestienskich/Niestoimskich/Niestępskich. Cały ten wywód który zamieściłam na drugiej stronie do czegoś się nadaje, czy włożyć go do działu z fantastyką?
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
Nie wierzyc Uruskiemu.
I chodzi o Niestojemskich z Niestumia.
I chodzi o Niestojemskich z Niestumia.
Adam A. Pszczolkowski
-
Sprawe Peczkowskich mozna latwo i szybko wyjasnic.
W 1724 r. przed Trybunalem w Piotrkowie byla sprawa o zadanie
przez Zygmunta Chmielinskiego nieszlachectwa Peczkowskiemu
z Zaluza-Niemierzyc, ktorego przodkowie wyszli z Peczek-Kozlowa.
Sprawa wygrana przez Peczkowskiego, ale jest tam sterta dokumentow
i jeszcze zeznania licznych swiadkow - sasiadow.
Oryginal z akt Trybunalskich splonal w 1944 r.
Pelny odpis jest w disolutach ciechanowskich, ktore sa w AGAD,
a ktorych sie nie udostepnia, od kiedy tam sie znalazly (czyli od okolo 140 lat).
W 1724 r. przed Trybunalem w Piotrkowie byla sprawa o zadanie
przez Zygmunta Chmielinskiego nieszlachectwa Peczkowskiemu
z Zaluza-Niemierzyc, ktorego przodkowie wyszli z Peczek-Kozlowa.
Sprawa wygrana przez Peczkowskiego, ale jest tam sterta dokumentow
i jeszcze zeznania licznych swiadkow - sasiadow.
Oryginal z akt Trybunalskich splonal w 1944 r.
Pelny odpis jest w disolutach ciechanowskich, ktore sa w AGAD,
a ktorych sie nie udostepnia, od kiedy tam sie znalazly (czyli od okolo 140 lat).
Adam A. Pszczolkowski
-
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję.
Sądząc po dacie podejrzewam że sprawa może dotyczyć Franciszka Pęczkowskiego ojca Walentego, dziadka Jana i pradziadka Honoraty. Chyba że sprawa była wytoczona przeciwko dwudziestoletniemu wtedy Walentemu. Cieszy wynik sprawy, rozumiem też że Zygmunt Chmieliński za zadanie nieszlachectwa Pęczkowskiemu poniósł jakaś karę którą można wyczytać z tego odpisu. Cieszy również obszerność dokumentów, ale smuci brak dostępu do nich. Znalazłabym tam pewnie wywód o których nawet nie mogę śnić.
Dziękuję jeszcze raz Panie Adamie
Pozdrawiam Maria
Sądząc po dacie podejrzewam że sprawa może dotyczyć Franciszka Pęczkowskiego ojca Walentego, dziadka Jana i pradziadka Honoraty. Chyba że sprawa była wytoczona przeciwko dwudziestoletniemu wtedy Walentemu. Cieszy wynik sprawy, rozumiem też że Zygmunt Chmieliński za zadanie nieszlachectwa Pęczkowskiemu poniósł jakaś karę którą można wyczytać z tego odpisu. Cieszy również obszerność dokumentów, ale smuci brak dostępu do nich. Znalazłabym tam pewnie wywód o których nawet nie mogę śnić.
Dziękuję jeszcze raz Panie Adamie
Pozdrawiam Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
Tak - sprawa dotyczy Franciszka Peczkowskiego. 
A zaczyna sie od tego, ze obaj panowie poklocili sie ze soba na Zamku w Ciechanowie.
Dokladnie w tesci leci tam tak:
"ze poswarzywszy sie Pan Chmielinski w Ciechanowie w kancellarii
z Panem educentem zadal mu nieszlachectwo, jako i w domu zadaje z calem domem".
Calosc na 15 stron i w najblizszym okresie bede tlumaczyc i analizowac ten dokument.
-----
A ksiege dostalem do reki w drodze wyjatku w 2011 roku - tuz przed remontem AGAD.

A zaczyna sie od tego, ze obaj panowie poklocili sie ze soba na Zamku w Ciechanowie.
Dokladnie w tesci leci tam tak:
"ze poswarzywszy sie Pan Chmielinski w Ciechanowie w kancellarii
z Panem educentem zadal mu nieszlachectwo, jako i w domu zadaje z calem domem".
Calosc na 15 stron i w najblizszym okresie bede tlumaczyc i analizowac ten dokument.

-----
A ksiege dostalem do reki w drodze wyjatku w 2011 roku - tuz przed remontem AGAD.
Adam A. Pszczolkowski
-
Podaję jeszcze trochę informacji o Pęczkowskich.
z Kacpra Niesieckiego:
"Pęczkowski herbu Grzymała, w Mazowszu. Jędrzej Pęczkowski poborca w Ciechanowskiem 1613. umarł 1643. Olbrycht w Czerskiej ziemi. Constit. Fol. 47. Mikołaj Marcin 1632. Tomasz 1648. w Ciechanowskiem. N. miał za sobą Dorotę Łopacką chorążankę Zakroczymską (może była to Dorota żona Franciszka? Bardzo mnie to ciekawi. Nie wiem czy mam rację, ale ta Dorota była córką Jana Łopackiego chorążego zakroczymskiego w latach 1648-1655, wnuczką Mikołaja. Lecz pewnie po raz kolejny się mylę, za co przepraszam - M.K.).
Wojciech Pęczkowski w r. 1778. stolnik Przasnyski. – W roku 1788. Jakób podczaszy. Piotr wojski. – Krasicki".
Kontynuując przypuszczenia dotyczące Doroty, cytuję Adama Bonieckiego:
"Jan, najstarszy syn Mikołaja, chorąży zakroczymski 1648 r., elektor królów Władysława IV-go i Jana Kazimierza, otrzymał 1650 r. od matki Sarnową Górę, zeznał 1651 zapis dożywocia z żoną, Dorotą Łaściszewską, kasztelanką sochaczewską (DW. 51 f. 1536; Vol. Leg.), zginął podobno w bitwie ze Szwedami pod Grodnem, a pozostawił: Dorotę Pęczkowską, Adama i Felicjana. Po Felicjanie syn Antoni, miał syna Jakóba, po którego bezdzietnej śmierci dobra Raki i Modzele przeszły na Jana, prawnuka Adama".
Jestem jednak bardziej skłonna do twierdzenia, że wspomniana Dorota nie była żoną mojego Franciszka (nie pasują mi m.in. lata, różnice w hierarchii społecznej wynikające ze sprawowanych urzędów - mam tu na myśli Łopackich, choć nie wiem kim było rodzeństwo, ojciec i dziad Franciszka) i cały plan przeszukiwania herbarzy zakończy się porażką.
Choć kto wie ile żyło w tamtym okresie Dorot Pęczkowskich i ogólnie Pęczkowskich. W sumie to w obu cytatach nie ma informacji o których Pęczkowskich mowa, tych z ziemi ciechanowskiej czy np. z ziemi łomżyńskiej h. Suche Komnaty o których przeczytałam w Tekach Dworzaczka.
Nie jestem w stanie potwierdzić metrykami panieńskiego nazwiska Doroty, żony Franciszka Pęczkowskiego. Może we wspomnianym przez Pana dokumencie z Piotrkowa jest o niej mowa lub znajduje się zapis który wykluczy moje przypuszczenia?
Jestem świadoma jakich przodków miała Dorota, chorążanka zakroczymska, dlatego nie ośmielam się stawiać tez, a jedynie przypuszczenia wynikające z obserwacji dwóch przytoczonych cytatów.
Pozdrawiam
Maria
z Kacpra Niesieckiego:
"Pęczkowski herbu Grzymała, w Mazowszu. Jędrzej Pęczkowski poborca w Ciechanowskiem 1613. umarł 1643. Olbrycht w Czerskiej ziemi. Constit. Fol. 47. Mikołaj Marcin 1632. Tomasz 1648. w Ciechanowskiem. N. miał za sobą Dorotę Łopacką chorążankę Zakroczymską (może była to Dorota żona Franciszka? Bardzo mnie to ciekawi. Nie wiem czy mam rację, ale ta Dorota była córką Jana Łopackiego chorążego zakroczymskiego w latach 1648-1655, wnuczką Mikołaja. Lecz pewnie po raz kolejny się mylę, za co przepraszam - M.K.).
Wojciech Pęczkowski w r. 1778. stolnik Przasnyski. – W roku 1788. Jakób podczaszy. Piotr wojski. – Krasicki".
Kontynuując przypuszczenia dotyczące Doroty, cytuję Adama Bonieckiego:
"Jan, najstarszy syn Mikołaja, chorąży zakroczymski 1648 r., elektor królów Władysława IV-go i Jana Kazimierza, otrzymał 1650 r. od matki Sarnową Górę, zeznał 1651 zapis dożywocia z żoną, Dorotą Łaściszewską, kasztelanką sochaczewską (DW. 51 f. 1536; Vol. Leg.), zginął podobno w bitwie ze Szwedami pod Grodnem, a pozostawił: Dorotę Pęczkowską, Adama i Felicjana. Po Felicjanie syn Antoni, miał syna Jakóba, po którego bezdzietnej śmierci dobra Raki i Modzele przeszły na Jana, prawnuka Adama".
Jestem jednak bardziej skłonna do twierdzenia, że wspomniana Dorota nie była żoną mojego Franciszka (nie pasują mi m.in. lata, różnice w hierarchii społecznej wynikające ze sprawowanych urzędów - mam tu na myśli Łopackich, choć nie wiem kim było rodzeństwo, ojciec i dziad Franciszka) i cały plan przeszukiwania herbarzy zakończy się porażką.

Nie jestem w stanie potwierdzić metrykami panieńskiego nazwiska Doroty, żony Franciszka Pęczkowskiego. Może we wspomnianym przez Pana dokumencie z Piotrkowa jest o niej mowa lub znajduje się zapis który wykluczy moje przypuszczenia?
Jestem świadoma jakich przodków miała Dorota, chorążanka zakroczymska, dlatego nie ośmielam się stawiać tez, a jedynie przypuszczenia wynikające z obserwacji dwóch przytoczonych cytatów.
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
Typowy blad herbarzowy, gdzie sie pisze w oderwaniu od rzeczywistosci.dobra Raki i Modzele
Chodzi wszakze o jedna wies Modzele-Raki w par. Klukowo.
Jest tam wszystko co trzeba.Może we wspomnianym przez Pana dokumencie z Piotrkowa jest o niej mowa lub znajduje się zapis który wykluczy moje przypuszczenia?
Adam A. Pszczolkowski
-
Zamieszczam zdjęcie grobu Jana Załuskiego z cmentarza w Koziczynie. Być może komuś się przyda.
"Ś. + P.
JAN ZAŁUSKI
PREZES DYR. GŁÓWNEJ
TOW. KRED. ZIEMSKIEGO
LAT 77
ZMARŁ D. 9 MARCA 1933 R.
BOSKIE SERCE JEZUSA
ZMIŁUJ SIĘ NAD DUSZĄ JANA
Ś. + P.
Z DREWNOWSKICH
MIECZYSŁAWA ZAŁUSKA
ZMARŁA D. 4 KWIETNIA 1935 R.
PRZEŻYWSZY LAT 73
WIECZNY ODPOCZYNEK
RACZ JEJ DAĆ PANIE"

Maria
"Ś. + P.
JAN ZAŁUSKI
PREZES DYR. GŁÓWNEJ
TOW. KRED. ZIEMSKIEGO
LAT 77
ZMARŁ D. 9 MARCA 1933 R.
BOSKIE SERCE JEZUSA
ZMIŁUJ SIĘ NAD DUSZĄ JANA
Ś. + P.
Z DREWNOWSKICH
MIECZYSŁAWA ZAŁUSKA
ZMARŁA D. 4 KWIETNIA 1935 R.
PRZEŻYWSZY LAT 73
WIECZNY ODPOCZYNEK
RACZ JEJ DAĆ PANIE"

Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria
-
1. Bartołd, Brzozowski, Długołęcki, Jaźwiński, Kamieński, Klonowski, Łaguna, Pęczkowski, Ślaski, Ślesicki, Trętowski, Wilkowski, Zieliński. Rodziny te łączy herb Grzymała. Czy oznacza to wspólne pochodzenie? Które rody są gałęziami których, a które nie powstały poprzez taki podział?
2. Franciszek Pęczkowski był synem Bartłomieja, Pawła czy Tomasza? (tyle, że chyba Paweł był synem Bartłomiej, a ten z kolei Andrzeja).
3. Czy żoną Franciszka Pęczkowskiego była Dorota Łopacka córka Jana i Doroty z Łaściszewskich?
Te trzy pytania łączą się z pytaniem głównym: czy ktoś z Państwa zna prace naukowe, publikacje książkowe, artykuły etc. w których znalazłabym odpowiedzi na te pytania?
Dziękuję i pozdrawiam
Maria
2. Franciszek Pęczkowski był synem Bartłomieja, Pawła czy Tomasza? (tyle, że chyba Paweł był synem Bartłomiej, a ten z kolei Andrzeja).
3. Czy żoną Franciszka Pęczkowskiego była Dorota Łopacka córka Jana i Doroty z Łaściszewskich?
Te trzy pytania łączą się z pytaniem głównym: czy ktoś z Państwa zna prace naukowe, publikacje książkowe, artykuły etc. w których znalazłabym odpowiedzi na te pytania?
Dziękuję i pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Pozdrawiam
Maria
Pozdrawiam
Maria