UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pytania o bitwę pod Sommą oraz Landwehr Infanterie Regiment nr. 23

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
wichura
Podziękował/a: 12 razy

Pytania o bitwę pod Sommą oraz Landwehr Infanterie Regiment nr. 23

Post autor: wichura » pn lip 15, 2013 9:13 am

Witam serdecznie,

Chciałbym Was prosić o pomoc w 2 sprawach odnośnie moich prapradziadków w czasie I Wojny.

1. Pierwszą sprawą jest niewola brytyjska. Otóż mój pradziad w czasie wojny służył w 6 batalionie Infanterie Regiment Nr. 62. Posiadam Kartę zwalniającą z Obozu Koncentracyjnego w Krakowie z 7 listopada 1920 roku. W tym dokumencie znajduje się informacja, że przodek dostał się do niewoli 1 lipca 1916 roku pod Sommą. Jest także informacja o ostatnim obozie jenieckim niestety nie potrafię tego odczytać, jedynie jakiś numer za nazwą (11037) oraz informacja że do Wojska Polskiego wstąpił 17 lutego 1919 roku.
Tak więc wychodzi na to iż dostał się do niewoli pierwszego dnia walk bitwy pod Sommą. Fakt dostania się do niewoli potwierdza dodatkowo Lista pruska nr. 606 ogłoszona 14.08.1916 r. gdzie widnieje jako zaginiony. Mogę jeszcze dodać iż podobno prapradziadek biegle posługiwał się j. angielskim którego miał nauczyć się właśnie w czasie niewoli.
Moja prośba do Was to: czy posiada ktoś jakieś informacje na temat takiej niewoli czy nawet ewentualnych obozów jenieckich? Zdaje sobie sprawę że jest to dość spory temat i ciężko o jakieś konkrety, ale zależy mi na jakikolwiek informacji na ten temat.

2. Druga sprawa to prośba o informacje o Landwehr Infanterie Regiment nr. 23
Otóż w 2 batalionie 8 kompani tej jednostki służył mój drugi prapradziadek. Dzięki informacją Gabi z genealogów dowiedziałem się, że widnieje jako ranny na liście pruskiej ogłoszonej 30.10.1914 co ma dotyczyć walk pod Ranachow 1-go, Lipsko 4-go, Pawlowitz, Pawlowka Wola 5-go, Tarnawka od 7 do 9-go i Krasnik 10.09.1914. Później znowu pojawia się na liście pruskiej z 15.05.1916 jednak jako zaginiony. Wiem, że nie wrócił on z wojny więc wychodziłoby na to że gdzieś przed ogłoszeniem tej listy zginął. Z wielu Josephów Czaja (tak się nazywał) których dane śmierci w czasie wojny udało mi się znaleźć tylko jeden pasowałby (jeśli chodzi o datę śmierci) http://www.volksbund.de/index.php?id=17 ... 593b9449fb . Jednak nie pasuje on do tego że wg moich informacji jednostka ta walczyła w tym okresie nad Szczwarą.
I tutaj moja prośba: czy ktoś posiada jakieś informacje na temat dokładniejszego szlaku tej jednostki czy walk prowadzonych przez nią w tym okresie?

Z góry dzięki za pomoc :ok:

Pozdrawiam
Dawid Machura

Poszukuję jakichkolwiek informacji o:
Hadasch, Zimek - Przysiecz; opolskie
Pohl, Brylla - Prószków; opolskie
Machura - Siewierz; śląskie
Czaja, Kubica(Kubitza) - Świerklaniec, Tarnowskie Góry; śląskie

Awatar użytkownika

pionier
Podziękowano: 6 razy
Kontakt: