UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ranking stulatków
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Ranking stulatków
No a co powiecie na to ?
Moja 6xprababka Anna Gabor ( Gawor) zmarla we wsi Maslowice parafia Chelmo pow.Radomsko w 1820 w wieku 115 lat.
Jednym ze zglaszających był syn Paweł ( możliwe ze najmlodszy z dzieci Anny) , majacy w tym momencie 40 lat.
Jego wiek potwierdza szereg innych dokumentów m.in 3(!) akty slubu - kochliwy był.
Z calkiem prostego rachunku wynika ,ze Anna urodzila go w wieku 75 lat.
Niemozliwe na dzisiejsze czasy, a wówczas ? Tym bardziej .
pozdrawiam
Moja 6xprababka Anna Gabor ( Gawor) zmarla we wsi Maslowice parafia Chelmo pow.Radomsko w 1820 w wieku 115 lat.
Jednym ze zglaszających był syn Paweł ( możliwe ze najmlodszy z dzieci Anny) , majacy w tym momencie 40 lat.
Jego wiek potwierdza szereg innych dokumentów m.in 3(!) akty slubu - kochliwy był.
Z calkiem prostego rachunku wynika ,ze Anna urodzila go w wieku 75 lat.
Niemozliwe na dzisiejsze czasy, a wówczas ? Tym bardziej .
pozdrawiam
Moi krewni pochodzą : Gadecki par. Bęczkowice , Gabor par. Chełmo , Nowak par. Wielgomłyny , Ciszowski par. Kije
-
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Imponujące i intrygujące
Jak na razie u mnie nie mam żadnych przypadków stu- lub ponad stulatków. Aktualny rekord męski to 99 lat, a żeński 98. Aczkolwiek dziadek mówił o jakieś swojej 103-letniej prababce.
Tylko pozazdrościć zdrowia

Tylko pozazdrościć zdrowia

-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
[quote="marianna_r"]Aczkolwiek dziadek mówił o jakieś swojej 103-letniej prababce.[/quote]
Miałem podobnie. :) Pra...dziadek miał mieć 100 lat, ale w końcu miał 'tylko' 89.
Miałem podobnie. :) Pra...dziadek miał mieć 100 lat, ale w końcu miał 'tylko' 89.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
- Kontakt:
Ach, mój dziadek słynie z przekręcania faktów i wszelkich nazw (jestem przez niego nazywana nie tylko Marysia, ale też Agnieszka, Dorota, Ola - od imion mojej cioci, mamy i siostry...). także z reguły nie biorę sobie do serca jego opowieści, bo już nie raz się na tym "przejechałam"Carloz pisze:Miałem podobnie.Pra...dziadek miał mieć 100 lat, ale w końcu miał 'tylko' 89.

-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
nie mam aktu urodzenia Anny Gabor i nawet na razie nie mam pomyslu i wiedzy na to jak go szukac.
Osobiscie watpie bardzo w ten wiek w momencie zgonu , oceniam ,ze jak miała 90 kilka lat w chwili smierci to wszystko
Osobiscie watpie bardzo w ten wiek w momencie zgonu , oceniam ,ze jak miała 90 kilka lat w chwili smierci to wszystko
Moi krewni pochodzą : Gadecki par. Bęczkowice , Gabor par. Chełmo , Nowak par. Wielgomłyny , Ciszowski par. Kije
-
- Kontakt:
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 4 razy
To i ja się pochwalę.
Siostra mojego pradziadka urodzona 14 marca 1914r. Zatem do 100 już nie brakuje wiele
Siostra mojego pradziadka urodzona 14 marca 1914r. Zatem do 100 już nie brakuje wiele

Pozdrawiam,
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk