UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gdzie znajduje się ta miejscowość.

czyli kącik dyskusji na tematy kresowe

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Re: Gdzie znajduje się ta miejscowość.

Post autor: Łucja » pt sie 02, 2013 8:06 am

Jeszcze spora grupka Chilmonczyków w Grodnie:
http://grodno.telkniga.com/search/?fio= ... =&h=&b=&f=

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt sie 02, 2013 12:13 pm

Lucja,
Wielkie dzieki, zanotowalam.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » pt sie 02, 2013 1:49 pm

Zetknęłam się z tymi okolicami 5 lat temu szukając rodziny mojego dziadka. W jego akcie zgonu widniała matka - Emilia z Gukowskich i to była jedyna informacja. Gukowska mi nie brzmiała, zaczęłam mysleć nad Hukowską. Nic - zadnego pomysłu. W moje ręce wpadła książka Czesława Malewskiego "Rody szlacheckie na Litwie w XIX wieku. Powiat lidzki." Przeglądałam ją i pod hasłem "Bylewski" znalazłam Michała i Pelagię z Hukowskich - folwark Rojsze, okolica Andrusowszczyzna, par. Dziembrów. Przejrzałam w CHR dostępne mf z Dziembrowa i bingo!!! Mf nie ma wiele, ale i tak odtworzyłam bardzo wiele, a na tym samym mf w sąsiedniej parafii Kamionka znalazłam nawet ślub Emilii Hukowskiejzawarty w 1867 roku.
Trochę długi wstęp, ale konkluzja jest taka, że oprócz mf z Dziembrowa i okolicznych może warto skontaktować się z p. Cz. Malewskim, autorem ww. książki. On w książce podaje swojego maila, poza tym wydaje mi się, że świadczy usługi poszukiwawczo-genealogiczne.
Pozdrawiam
Ewa
PS. Sprawdziłam Chilmonczyków w ww. książce -bezpośrednio w hasłach nie ma, ale niestety indeksu osobowego nie ma, więc może być gdzieś w treści haseł.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt sie 02, 2013 9:09 pm

Dzien dobry Ewuniu,
Ty tez mi pomagasz w moich trudnych poszukiwaniach.
Mam kilka podstawowych problemow nie do przeskoczenia:
1. nie umiem szukac na Kresach
2. nie umiem szukac na stronach pisanych cyrylica
3. nie znam tej rodziny, jest to rodzina mojej amerykanskiej kuzynki
Narazie sprawdze dane mi informacje przez Lenke, Grazynke i Lucje.
Zobaczymy czy cos znajde.
Serdecznie Cie pozdrawiam,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „W stepie szerokim”