Chciałbym poprosić o pomoc w identyfikacji sztandaru przedstawionego na fotografii poniżej:

Zdjęcie zostało zrobione w listopadzie 1987 w Grajewie (ob. woj. podlaskie), na pogrzebie mojego dziadka. Chciałbym odtworzyć jego szlak bojowy który przeszedł podczas II wojny, ten sztandar to jeden z tropów - jeśli nie należy do konkretnego oddziału wojska, to może chociaż wskaże jakąś organizację kombatancką do której będę mógł się zwrócić?
W czasie pogrzebu dziadka miałem 7 lat i niewiele pamiętam. Sztandar przyniosła delegacja/reprezentacja panów w mundurach - było ich czterech lub sześciu, trzech z nich czuwało całą noc w kaplicy, reszta była obecna tylko w chwili ich przybycia (prawdopodobnie). Na zdjęciu stoją w płaszczach, bez dystynkcji/oznaczeń stopni lub żadnych innych symboli. Z tego co pamiętam - jeden z nich wygłosił krótką mowę, oczywiście treści nie da się już odtworzyć (nikt z obecnych nic nie pamięta).
Na temat udziału dziadka w wojnie nie wiem dużo. Pochodził spod Goniądza, możliwe że został wcielony do armii rosyjskiej, wojnę kończył w polskiej. Podobno "przeszedł z wojskiem cały szlak, od Lenino do Berlina" (wzmianka - bo nawet nie opowieść - rodzinna), nie znam oddziału, nawet stopnia wojskowego.
Być może ktoś obeznany z tematem rozpozna sztandar, lub będzie mógł podpowiedzieć gdzie/jak dalej szukać. Może w literaturze fachowej (jakaś podpowiedź co do tytułów?)?