UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

My Heritage - problem z nieślubnymi dziećmi

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

My Heritage - problem z nieślubnymi dziećmi

Post autor: Queenmagic » sob sie 31, 2013 11:50 pm

Witam!

Okazało się, że moja praprababka zanim miała mojego pradziadka i jego brata ze związku małżeńskiego, to wcześniej będąc panną zdążyła mieć troje nieślubnych dzieci w 1863, 1866 i 1868 roku. Podejrzewam, że miały różnych ojców w takich odstępach czasu (a może się mylę). Czy każde z tych dzieci powinnam wpisać, po dołączeniu wcześniej do praprababki ich trzech ojców (a może dwóch albo jednego) Jak to rozwiązać w My Heritage?
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Re: My Heritage - problem z nieślubnymi dziećmi

Post autor: Donata Pająk » ndz wrz 01, 2013 6:25 am

Witam!

Podłączam się do tego tematu.
Moja prababcia urodziła mojego dziadka jako panna, potem wyszła za mąż, ale nie za ojca dziecka.
Tamten, w dokumentach pisze NN.
Też nie radzę sobie z połączeniem tych relacji rodzinnych w tym programie.
Wychodzi mi jakby ten NN był mężem prababci.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » ndz wrz 01, 2013 9:39 am

Oddzielić osobę od rodziców (jest taka opcja wśród wybieranych dużym plusem pod profilem), a następnie przydzielić ją do matki wybierając opcję bez ojca. A jeżeli nowy profil, to przypisywać do matki zmieniając w okienku automatycznie "podrzucanego ojca" na opcję samotna matka.
Ostatnio zmieniony pn wrz 02, 2013 9:07 am przez klw, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » ndz wrz 01, 2013 10:18 am

Dziękuję Krzysztofie. :)

Trochę źle sprecyzowałam pytanie.
Mnie głównie chodziło o drzewo w FTB.
Na My Heritage mam limitowaną liczbę osób, nie mam wersji Premium,
więc ograniczam się do najbliższej rodziny.
Przyda mi się jednak ta podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Queenmagic » ndz wrz 01, 2013 11:05 pm

Ja również miałam na myśli FTB. Nie chodzi tu nawet ściśle o kwestie techniczne zapisu, bo przecież do matki możemy dołączyć wielu mężczyzn oznaczając jednego jako męża a tych pozostałych jako partnerów na przykład. Pozostaje tylko kwestia jeśli dzieci nieślubnych było więcej niż jedno i nie wiemy z jakiej liczby ojców. Czy powinnam przyjąć, że każde z nich miało osobnego ojca? Ten problem nam się raczej nie wyjaśni z biegiem czasu, bo matka w aktach urodzenia dzieci jest zapisywana jako dziewka/wolna a o ojcu mowy nie ma. Jakąś wersję musimy więc przyjąć sami, tylko jaką?
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » pn wrz 02, 2013 9:07 am

No cóż! Akurat FSB nie wzbudził nigdy mojego głębszego zainteresowania, więc nie wiem, czy taki problem jest w nim rozwiązywalny. Ale wracając do meritum, czyli dzieci nieznanych ojców, to nie widzę celu w innym przypisywaniu, niż jako dzieci samotnej matki. Najczęściej nie ma możliwości wskazania, czy były one z jednego, czy od kilku ojców. A po co mnożyć jakieś profile NN?

Jest jeden przypadek, gdy to było wyjaśnione po latach, ale jak dotychczas nie dostrzegłem, aby to był obszar Waszych zainteresowań. Chodzi o dzieci ojców unitów, po likwidacji w kongresówce kościła grecko-katolickiego. Wówczas często księża chrzcili takie dzieci, jako dzieci panieńskie - inne zapisy narażały na sankcje karne. Dopiero po ukazie z 1905 roku były wpisywane małżeństwa zawarte przed misjonarzem, często ze wskazaną datą sprzed dwudziestu kilku lat i z wykazem dzieci urodzonych w tym związku uznawanych przy tej okazji przez ojca za swoje.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”