UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

LVIA - reklamacja

czyli kącik dyskusji na tematy kresowe

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
jurek10
Podziękowano: 37 razy

LVIA - reklamacja

Post autor: jurek10 » sob sty 10, 2009 7:26 pm

Witam :)

Otrzymałem ostatnio dwie kserokopie aktów metrykalnych z LVIA. Niestety są częściowo nieczytelne. Przez środek każdej z nich mam czarny pas, który zjada mi jakieś 15-20% tekstu. Akty te są zapisane na dwóch sąsiednich stronach księgi.
Wygląda na to, że ktoś zrobił ksero (dość niedbale) z księgi, która nie dała się do końca rozłożyć. Oryginalna informacja zachowała się, ale jej części brak na kopii.
Wysłałem e-mail'a z reklamacją, ale dostałem odpowiedź, że księga jest zbyt ciasno zszyta i nie mogą zrobić kopii w inny sposób.
Nie bardzo mogę się z tym zgodzić, ponieważ można skserować oddzielnie każdą ze stron, a także wykonać fotografię cyfrową (co sugerowałem w e-mail'u) i w moim przekonaniu efekt będzie lepszy.
Sądzę, że nie ja pierwszy napotykam taki problem i w przyszłości może on się powtórzyć. Nie chcę płacić za niepełne kopie.
Jakie są Wasze doświadczenia w takich przypadkach?
Czy reklamacje były skuteczne?

Pozdrawiam,
Jurek

misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Re: LVIA - reklamacja

Post autor: misty69 » pt mar 06, 2009 4:00 pm

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Jasne ze mogliby fotografowac, albo jesli sprawa dotyczy mikrofilmow to mogliby wysylac skany, ale nie....
misty69

Awatar użytkownika

krupski
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: krupski » czw wrz 19, 2013 3:00 pm

To jeszcze nic. Jakiś czas temu zakupiłem z LVIA kserokopie interesujących mnie metryk. Do metryk był załączony list w języku litewskim w skrócie opisujący co też tam znaleziono i jaka jest treść aktów. Zachęcony sprawnym działaniem tej instytucji poprosiłem o poszukiwania metryk rodzeństwa wcześniej odnalezionych osób. Otrzymałem standardową formułkę o przedpłacie, więc zapłaciłem. Po jakimś czasie otrzymałem pismo o tej samej treści jak w liście z zakupionymi już wcześniej metrykami. Pomyślałem, że zostałem może źle zrozumiany, więc opisałem na czym polega problem i spodziewałem się, że w końcu otrzymam coś nowego. Całkiem się zdziwiłem, gdy w skrzynce pocztowej po raz trzeci znalazłem jedynie to samo pismo, co za pierwszym razem, tylko z kolejną datą. Ręce mi opadły, odpuściłem na jakiś czas. W końcu po roku czasu nie wytrzymałem i napisałem pismo na dwie strony A4. Wywaliłem kawę na ławę, chyba debil by zrozumiał o co chodzi. Wczoraj patrzę, mam e-maila a w nim standardowa formułka o tym, że mam zapłacić za rozpoczęcie poszukiwań. Korespondencję od początku prowadziłem w języku angielskim. Raz zdarzyło mi się napisać po polsku - zero odpowiedzi!

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob wrz 21, 2013 12:33 am

W archiwum wilenskim przy ulicy Dobrej Rady prowadzi kwerendy
szereg prywatnych osob godnych polecenia. Zwlaszcza miejscowi Polacy.
Nalezy korzystac z ich uslug.
Szybko i fachowo.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » sob wrz 21, 2013 9:28 am

Panie Adamie,
mógłby Pan kogoś polecić, ew. wskazać gdzie szukać takich osób?
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » sob wrz 21, 2013 10:58 am

Przyłączam się do pytania Artura.Też chciałabym nawiązać kontakt z kimś komu można zaufać.
Danka

Awatar użytkownika

krupski
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: krupski » śr sty 20, 2016 12:44 pm

Panie Adamie. Jestem zainteresowany nawiązaniem kontaktu z taką osobą, o której Pan pisze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „W stepie szerokim”