UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rozwody w II RP

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Kikoo1978
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Rozwody w II RP

Post autor: Kikoo1978 » ndz paź 06, 2013 10:57 pm

Witam,

Chicalabym dowiedziec sie troszeczke wiecej na temat rozwodow w II RP, zainteresowanie tematyka wynika z zaskakujacego odkrycia rozwiazania zwiazku mojej prababci w roku 1920 w Katowicach . Zaskoczylo mnie ze w tych czasach kobiety mogly sie rozwodzic !! Kiedy kobiety otrzymaly w II RP
mozliwosc zglaszania pozwu o rozwiazanie zwiazku ? Jak wygladalo owe rozwiaznie z punktu widzenia wyznaniowego? Hm.. interesujacy temat w dziedzinie ktorej nie mam absolutnie zadnego pojecia i bardzo prosze o podanie infos w tej kwestii.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn paź 07, 2013 5:07 pm przez Kikoo1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksandra G.

woj krakowskie: Rusek, Wiencek, Żabicka, Glanowski(a), Dela, Kozinski(a), Rojek, Chaba
woj slaskie: Kukuła, Dorison, Schröfel, Täuber,Domogalla (Domogała), Kołodziej, Burek, Żydek

dpawlak

Re: Rozwody w II RP

Post autor: dpawlak » ndz paź 06, 2013 11:37 pm

Trochę na temat dwustuletniej historii rozwodów tutaj:
http://www.mysl.pl/?m=57&art_id=599&more=more
trochę za dużo ideologii ale informacyjnie sporo się można dowiedzieć.
Chciałem tylko zauważyć, że Katowice w roku 1921 a nawet 1922 nie musiały podlegać pod prawo polskie, a pod niemieckie (pruskie). Był to obszar plebiscytowy, rejon powstań śląskich. Oficjalnie włączono Katowice do Polski w czerwcu 1922, a i tak województwo śląskie z Katowicami miało status autonomii i może miało inne prawo cywilne niż np. Warszawa.

Edit: Kodeks Napoleona umożliwiał np. pozew rozwodowy kobiecie ale tylko wówczas jedynie gdy mąż utrzymywał we wspólnym domu kochankę i odmówił jej wydalenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”