UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Częstochowa - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

AP Częstochowa - prośba o pomoc

Post autor: Queenmagic » czw wrz 26, 2013 5:28 pm

Witam!
Mam wielką prośbę do osób, które będą odwiedzać AP Częstochowa i mogłyby sprawdzić dla mnie dwa akty. Z archiwum jestem w trakcie korespondencji, ale ponieważ nie mam precyzyjnych dat, to jak wiecie odpisano mi, że mogę przesłać zaliczkę na poszukiwania i dopiero będą szukać. Gdyby ktoś był w archiwum, lub też miał dostęp do indeksów parafii Koniecpol, byłabym wdzięczna. W sieci nie znalazłam tych lat z Koniecpola o które mi chodzi. Nazwisko jest rzadkie: Himowski i nigdzie nic nie mogłam znaleźć, gdyż mój prapradziadek tam gdzie rodziły się jego dzieci przebywał czasowo. Zasugerowałam się jedynie informacją, że był mieszkańcem gminy Koniecpol i po przejrzeniu tej parafii faktycznie znalazłam tam Himowskich, ale nie w tych latach, które potrzebuję. Gdyby coś się odszukało to byłby to dla mnie jakiś punkt zaczepienia.
Przechodząc do meritum:

235/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Koniecpolu

Akt ślubu Michała Himowskiego ur. ok. 1868 w Koniecpolu? i Franciszki Ham (Hom) (występuje tez pisownia Homnik) córki Jana
i Balbiny Balczerowskiej ur. 1869 w Będuszu (możliwe lata 1884-1893) - obstawiam jednak lata późniejsze w podanym przedziale
Akt zgonu Michała Himowskiego (możliwe lata 1900-1911)

Zdaję sobie sprawę, że dane są nieprecyzyjne i większy zakres lat w związku z tym, ale może ktoś będzie mógł mi pomóc.

Przy okazji tego samego Michała Himowskiego tzn jego urodzenia w Koniecpolu muszę szukać w AP Kielce, pod warunkiem że wyjdzie mi to z jego aktu ślubu. Póki co krążę po omacku :co:

Pozdrawiam i z góry dziekuję
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Re: AP Częstochowa - prośba o pomoc

Post autor: julia » pt wrz 27, 2013 7:36 pm

Dario,
UMZ Koniecpol i szukany akt jest dostępny w GenBazie.

Pozdrawiam
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic

Post autor: Queenmagic » sob wrz 28, 2013 1:24 am

Julio!
Wiem, że UMZ Koniecpol jest dostępny w GenBazie, bo właśnie tam od 1867 roku wstecz szukałam Himowskich (urodzeń), ale ja naprawdę nie widzę (chyba że źle patrzę) urodzeń od 1868 roku. Podobnie śluby widzę do roku 1872. Czy coś przeoczyłam :?:
Daria Wilczyńska-Zięba

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic

Post autor: Queenmagic » sob paź 05, 2013 2:27 pm

Akt zgonu już nieaktualny, pozostaje moja prośba o akt małżeństwa

Pozdrawiam
Daria Wilczyńska-Zięba

escapexo
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: escapexo » pn paź 07, 2013 5:27 am

Witaj Dario, jestem z Częstochowy i mogłabym się przejść do archiwum. Ale nie wiesz gdzie się ślub odbył? może lata w przybliżeniu.. Nie wiem co to jest 235/0 czy to nr aktu?. Trudno będzie znaleźć bo księgi są w j rosyjskim i czasem nawet nazwisko trudno tam odczytać. Mogę spróbować ale nie wiem gdzie szukać

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic

Post autor: Queenmagic » pn paź 07, 2013 10:09 am

Witaj escapexo (nie wiem jak masz na imię :( )

235/0 to numer zespołu czyli zbioru aktów z tej danej parafii, a chodzi mi o parafię Koniecpol ponieważ jak przypuszczam tam urodził się pan młody. Ten numer musisz podać, żeby otrzymać daną księgę.W parafii oczywiście widnieją różne okoliczne miejscowości ale mnie chodzi o Koniecpol Miasto. Numeru aktu niestety nie znam i roku zawarcia ślubu też nie, ale tak jak napisałam sprawdzałabym od roku 1894 do tyłu (w tym roku urodziło się pierwsze dziecko tej pary) - na pewno są indeksy. Nazwisko pana młodego po rosyjsku to химовский. Tyle jedynie mogę pomóc. Jeśli coś znajdziesz będę wdzięczna. To przedostatnia parafia którą muszę sprawdzić, potem pozostaje mi AP Katowice ale tu się wybiorę osobiście.

Tak czy inaczej z góry dziękuję za pomoc
Daria Wilczyńska-Zięba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”