UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Turzyce

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Turzyce

Post autor: danisha » wt paź 15, 2013 9:13 am

Moja pra... Prakseda Zambrzycka w akcie znania podaje, że jest rodem z Turzyc w powiecie gnieźnieńskim.
Niestety nie mogę ich znaleźć.Czy ktoś byłby tak łaskaw i pomógł mi ?
Pięknie pozdrawiam
Danka

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Turzyce

Post autor: elgra » wt paź 15, 2013 10:19 am

Na północ od Gniezna (40 km) jest Turza. :(
http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie ... N_1929.jpg

Dziwne, wg moikrewni to nazwisko nie występuje w okolicach Gniezna.

Pytania:
po pierwsze, czy dobrze odczytałaś?
po drugie, gdzie pra.. babcia za mąż wychodziła?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Turzyce

Post autor: danisha » wt paź 15, 2013 7:54 pm

Pięknie dziękuję Ci za podpowiedź Elu.Nie przyszło mi do głowy, że może to być miejscowość o podobnym brzmieniu.Wydawało mi się, że dość wyraźne napisane, ale teraz już nie jestem tego taka pewna i myślę, że ksiądz zapisujący mógł źle usłyszeć, albo ta końcowa literka to albo zawijas albo literka "n" jak sugeruje mi Darek Pawlak na "Genealogach". Niestety wciąż mam trudności z zamieszczeniem zdjęć na forach.
Rodem ze wsi Turzyc ( ja tak przeczytałam) v Turzyn(wg.Darka to miejsc.w gm.Kcynia jeszcze dalej na pn.od Gniezna i Turzy ) i Turza w gm. Domasławek znaleziona przez Ciebie Elżbietko;).
Czy rzeczywiście tam zawędrowali?
Moja pra ... Prakseda Zambrzycka poślubiła w 1816 roku ekonoma Augustyna Gurbskiego (nie Grubskiego i nie Grabskiego, jak często zapisywano to nazwisko przy ich córce) w par.Żuków pow.błoński.Oboje mieszkali wtedy w miejsc.Kotowice bo on tam pracował jako ekonom
Nie wszystko mi jednak pasuje.Podała że ojcem jej był Piotr Zambrzycki ekonom w par.Kampinos(Komorowice) i Ludwina Brzezińska. i że zmarli ok.8-9 lat wcześniej.
Przejrzałam Kampinos i owszem był tam takowy jegomość ale jako strażnik leśny,gajowy i leśniczy.
Zmarł w 1815 ale jego żoną była Brygida Bargud , Bargudyn (dziwne nazwisko) żyjąca w 1816 roku.I w akcie ślubu podano" żyjącej matki". Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jej zgonu (po 1832) i Augustyna(przed1829) również.Pewnie wyszła ponownie za mąż.
Niestety nie ma w necie skanów z par.pod które podlegały Turza i Turzyn więc na razie będę musiała poczekać a może jeszcze coś się wyjaśni jak dotrę do aktu ur.ich córki a mojej pra..
Czy macie jakąś radę?
Danka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”