UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Powóz zaprzężony w 4 konie...

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Teresa Zagórowicz

Re: Powóz zaprzężony w 4 konie...

Post autor: Teresa Zagórowicz » wt paź 15, 2013 6:24 am

Mój dziadek Józef Kamiński 1892-1946 przydomek Barłoga przebywał około 1926 roku we Francji
(w Paryżu? );prawdopodobnie tam pracował,
Teresa Z.

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » wt paź 15, 2013 10:29 am

O uprawnieniach do posiadania 4-konnego zaprzegu nic, niestety, nie wiem :(. Wiem natomiast, ze posiadanie takiej liczby koni jeszcze w ubieglym stuleciu swiadczylo o zamoznosci. Kon w gospodarstwie "zarabial" na siebie, taki wykorzystywany tylko do do bryczki czy powozu byl luksusem (a co dopiero 4 sztuki!).
W latach 60tych ubieglego wieku, w sezonie prac polowych, gospodarz, ktory pomagal sasiadowi np. przy zwozce zboza swoim koniem, mogl liczyc na "odpracowanie" przez rodzine sasiada tej pomocy. Zwykle jedna dniowka konia byla rowna dniowce kilku osob!
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Teresa Zagórowicz

Post autor: Teresa Zagórowicz » pt paź 18, 2013 6:23 pm

Ostatnio otrzymałam radosną wiadomość od młodego krewnego o jego podróży na Wołyń.
Z wielką nadzieją - Teresa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”