Czy istnieje jakiś spis żołnierzy poległych w czasie I wojny światowej z 40 "Koływańskiego" pułku piechoty (ros. 40-й пехотный Колыванский полк) oraz (jeśli ten pułk brał udział) wojny rosyjsko-japońskiej ?
Mój pisarz - podoficer, prawdopodobnie poległ w którejś z tych wojen, bo jego żona jest pochowana w jednej mogile z rodziną jego brata, a jego grobu nie ma wcale.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam żołnierza 40. "Koływańskiego" pułku piech. (40-й пехотный Колыванский полк)
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 412
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Szukam żołnierza 40. "Koływańskiego" pułku piech. (40-й пехотный Колыванский полк)
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Re: szukam żołnierza 40 "Koływańskiego" pułku piechoty (ros. 40-й пехотный Колыванский полк)
Witam.
Biegłym w zakresie militariów nie jestem, ale przeglądając informacje, w tym rosyjskie, można stwierdzić, że wspomniany pułk miał bardzo bogatą historię. Trudno, a może i wręcz niemożliwym, według mnie, jest ustalić, gdzie chowano poległych z tego pułku. A może spróbować by inaczej – podając imię, nazwisko i imię ojca – po rosyjsku - i spróbować w wyszukiwarce na stronach rosyjskich. Może w ten sposób trafi się na jakąś informację, która będzie pomocna w osiągnięciu celu. W linku poniżej informacja o pochowaniu 10 żołnierzy z tego pułku, na cmentarzu łódzkim, ale pewnie przeglądałaś ją:
http://www.pionierzy40pp.fora.pl/humor- ... a,257.html
Biegłym w zakresie militariów nie jestem, ale przeglądając informacje, w tym rosyjskie, można stwierdzić, że wspomniany pułk miał bardzo bogatą historię. Trudno, a może i wręcz niemożliwym, według mnie, jest ustalić, gdzie chowano poległych z tego pułku. A może spróbować by inaczej – podając imię, nazwisko i imię ojca – po rosyjsku - i spróbować w wyszukiwarce na stronach rosyjskich. Może w ten sposób trafi się na jakąś informację, która będzie pomocna w osiągnięciu celu. W linku poniżej informacja o pochowaniu 10 żołnierzy z tego pułku, na cmentarzu łódzkim, ale pewnie przeglądałaś ją:
http://www.pionierzy40pp.fora.pl/humor- ... a,257.html
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 412
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: szukam żołnierza 40 "Koływańskiego" pułku piechoty (ros. 40-й пехотный Колыванский полк)
Dziękuję bardzo za ten link, dużo ciekwych wiadomości. Niestety moja znajomość j. rosyjskiego jest zbyt słaba, żeby korzystać z ich wyszukiwarek i ponieważ chodzi o stryjecznego brata mojego pradziadka, chyba będę musiała poprzestać na tych informacjach. To i tak bardzo dużo 

Pozdrawiam
Maria
Maria