UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Problem z USC

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Cecilia
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 7 razy

Problem z USC

Post autor: Cecilia » śr lis 06, 2013 11:10 am

Witam,

Chciałabym dowiedzieć jak to wszystko wygląda, bo wszystko już mi się pomieszało. Czy USC przekazuje metryki do parafii kiedy minie 100 lat? Czy to jakoś inaczej się odbywa i ja po prostu coś pomieszałam?
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: Problem z USC

Post autor: beata bistram » śr lis 06, 2013 11:48 am

Witaj
usc po 100 latach przekazuje do archiwum panstwowego!
parafia po 100 latach do archiwum diecezjalnego (teoretycznie )
pozdrawiam Beata

AUTOR TEMATU
Cecilia
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Cecilia » śr lis 06, 2013 12:11 pm

Beata, dzięki za informacje :)

Pozdrawiam.
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » śr lis 06, 2013 2:15 pm

Podepnę się pod pytanie.
Jak wyglądają akta z lat 50/60-tych ? Forma pisana została po wojnie, bodajże w 49' zniesiona. Potrzebuję aktu zgonu z drugiej połowy lat 50-tych. Czy mam prosić w USC o xero-kopię ? czy też dostanę tylko odpis oficjalny ?
Może ktoś z was starał się o takie akty w USC i ma jakieś doświadczenia.
Tak jakoś się złożyło, że wszystkie inne akty powojenne miałam w dokumentacji domowej (oficjalne odpisy) i nie musiałam ich zdobywać. Czy nowa forma zapisu pozwalała na robienie dopisków ? czy w akcie małżeństwa - oprócz nazwisk rodziców panny młodej będzie też informacja, że matka żyje a ojciec np. nie...

Beata
Beata

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » śr lis 06, 2013 2:17 pm

Rzeczywiście Beatko, teoretycznie.

Moja parafia będzie obchodzić 100- lecie w 2024 roku, a metryk już nie ma do końca wojny,
oddane do AA Katowice.
Natomiast księgi akt USC w tutejszym urzędzie są wszystkie, od 1 października 1874 roku,
z wyjątkiem lat od czerwca 1975 do końca 1997 roku, kiedy to Radlin został włączony do Wodzisławia Śląskiego.

To odpowiedź do Beaty Bistram, w międzyczasie pojawiła się druga Beata. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr lis 06, 2013 7:24 pm

Bea pisze:Podepnę się pod pytanie.
Jak wyglądają akta z lat 50/60-tych ? Forma pisana została po wojnie, bodajże w 49' zniesiona. Potrzebuję aktu zgonu z drugiej połowy lat 50-tych. Czy mam prosić w USC o xero-kopię ? czy też dostanę tylko odpis oficjalny ?
Może ktoś z was starał się o takie akty w USC i ma jakieś doświadczenia.
Tak jakoś się złożyło, że wszystkie inne akty powojenne miałam w dokumentacji domowej (oficjalne odpisy) i nie musiałam ich zdobywać. Czy nowa forma zapisu pozwalała na robienie dopisków ? czy w akcie małżeństwa - oprócz nazwisk rodziców panny młodej będzie też informacja, że matka żyje a ojciec np. nie...
Beata
Akt zgonu prababci, która zmarła w 1948r. został sporządzony w podobnej formie do obecnej (jeśli dobrze pamiętam, to obowiązuje ona od 1946r.). To, czy dostaniemy kserokopię interesującego nas aktu zależy w głównej mierze od kierownika USC. Oczywiście brane są pod uwagę czynniki techniczne (np. brak urządzenia umożliwiającego wykonanie kopii, czy za duży format księgi - nie mieszczący się na szybie skanera, itp.). Odpis otrzymać jest o wiele łatwiej, chociaż dla nas - genealogów - lepsze są kserokopie, ponieważ oddają one treść aktu w 100%, a odpis tego nigdy nie odzwierciedli.

Nowa forma pozwalała na robienie odpisów. Na samym dole były specjalne miejsca do wpisania danych np. daty i miejsca zgonu (+ lokalizacja aktu), czy adnotacje o zawartych związkach małżeńskich i oczywiście była też kolumna "Uwagi", gdzie można było nanosić innego typu dane, np. poprawki.

Co do informacji o tym, czy rodzice pary młodej żyją, to wygląda na to, że jest z tym różnie. Mam w domu kserokopie aktów małżeństw moich dziadków (jednych i drugich). Oba z 1954r. i są w nich informacje o tym, czy rodzice małżonków żyją. Sprawdziłem teraz i niestety nie ma tych informacji w akcie małżeństwa z roku 1966
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw lis 07, 2013 7:01 pm

Dzięki za sprawdzenie.
Odpis (oficjalny) aktu małżeństwa z roku 1934 r. ale sporządzony w 2010 r. niestety zawiera lakoniczne informacje. Dlatego uważam, że akty opisowe to genealogicznie dobry wynalazek. Często trafia się jakaś poboczna informacja, jak zawód delikwenta, czy ciekawy świadek (np. stryj lub brat).
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”