Obawiam się, że zanudzamy forum tą dyskusją, ale nie mogę powstrzymać się, aby nie wyartykułować swojego zdania. Jak w tym dowcipie:wicy pisze:Zaczynasz kombinować. Chciałeś cyt. "jakiś konkretny przykład tabletu, w którym można zmieniać system operacyjny". Dostałeś.Chodziło mi o coś innego. Chciałem skorygować błąd w rozumowaniu mojego polemisty, któremu wydawało się, że można kupić "bosy" tablet, dodatkowo jakiś OS (Android, iOS, czy Win8) i sobie go zainstalować wg własnej fantazji
Skoro mogą działać oba - muszą dać się "wgrać" oba. Pokaż mi przykład "bosego" tabletu bo nie spotkałem przypadku, żeby producent/dystrybutor nie preinstalował chociażby darmowego Androida. A skoro jest Android, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby był Win8.
Nie siedzę mocno w tabletach i tylko przy okazji wczorajszego, krótkiego zagooglowania zobaczyłem, że o braku możliwości instalacji Androida na tabletach z Win8 na sprzęcie wyposażonym w ARM chodziły plotki na początku zeszłego roku, ale miało to związek nie z ograniczeniami technicznymi a blokadami Microsoftu. Ile w tym prawdy - nie wiem. Androida x86 podałem tylko jako przykład, że również archaiki można "unowocześnić". Chciałeś przykład - dostałeś (nawet nie wiem, z jakich lat ten model). Obecnie cokolwiek, co posiada przynajmniej bootowalne złącze usb i dostateczną pojemność pamięci flash da się oprogramować dowolnym systemem - pod warunkiem, że urządzenie nie jest oparte na jakimś egzotycznym procesorze, dla którego nie ma zoptymalizowanych wersji systemów. Nie mam pewności tylko, czy już jest wersja Win8 dla ARMów.
Reasumując - zmiana systemu operacyjnego na tablecie JEST możliwa.
Żona mówi do męża - no chodź już wreszcie spać! Mąż odpowiada - nie mogę, bo znowu w internecie ktoś nie ma racji

Tablety Apple'a w ogóle nie mają złącza USB, a więc tym bardziej nie mają USB bootowalnego.
Nie znam tabletu z Androidem, który by miał taką opcję. Być może jest taki, nie mówię, że nie ma; mówię, że ja takiego nie znam.
Tabletów z Win8 w ogóle nie znam; być może one mają taką możliwość

Netbook z Androidem to nie tablet; umówmy się, że to są dwa różne urządzenia.
Tablet to tablet; taka jest filozofia tego urządzenia, aby użytkownik tylko kupował programy i nic poza tym.
I to byłoby moje 5 eurocentów w tym temacie; zdania więcej ze mnie nie wydusisz