UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Tablety

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: Tablety

Post autor: Jurek Plieth » wt mar 12, 2013 10:42 am

wicy pisze:
Chodziło mi o coś innego. Chciałem skorygować błąd w rozumowaniu mojego polemisty, któremu wydawało się, że można kupić "bosy" tablet, dodatkowo jakiś OS (Android, iOS, czy Win8) i sobie go zainstalować wg własnej fantazji
Zaczynasz kombinować. Chciałeś cyt. "jakiś konkretny przykład tabletu, w którym można zmieniać system operacyjny". Dostałeś.
Skoro mogą działać oba - muszą dać się "wgrać" oba. Pokaż mi przykład "bosego" tabletu bo nie spotkałem przypadku, żeby producent/dystrybutor nie preinstalował chociażby darmowego Androida. A skoro jest Android, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby był Win8.

Nie siedzę mocno w tabletach i tylko przy okazji wczorajszego, krótkiego zagooglowania zobaczyłem, że o braku możliwości instalacji Androida na tabletach z Win8 na sprzęcie wyposażonym w ARM chodziły plotki na początku zeszłego roku, ale miało to związek nie z ograniczeniami technicznymi a blokadami Microsoftu. Ile w tym prawdy - nie wiem. Androida x86 podałem tylko jako przykład, że również archaiki można "unowocześnić". Chciałeś przykład - dostałeś (nawet nie wiem, z jakich lat ten model :) ). Obecnie cokolwiek, co posiada przynajmniej bootowalne złącze usb i dostateczną pojemność pamięci flash da się oprogramować dowolnym systemem - pod warunkiem, że urządzenie nie jest oparte na jakimś egzotycznym procesorze, dla którego nie ma zoptymalizowanych wersji systemów. Nie mam pewności tylko, czy już jest wersja Win8 dla ARMów.
Reasumując - zmiana systemu operacyjnego na tablecie JEST możliwa.
Obawiam się, że zanudzamy forum tą dyskusją, ale nie mogę powstrzymać się, aby nie wyartykułować swojego zdania. Jak w tym dowcipie:
Żona mówi do męża - no chodź już wreszcie spać! Mąż odpowiada - nie mogę, bo znowu w internecie ktoś nie ma racji :lol:

Tablety Apple'a w ogóle nie mają złącza USB, a więc tym bardziej nie mają USB bootowalnego.
Nie znam tabletu z Androidem, który by miał taką opcję. Być może jest taki, nie mówię, że nie ma; mówię, że ja takiego nie znam.
Tabletów z Win8 w ogóle nie znam; być może one mają taką możliwość :co:
Netbook z Androidem to nie tablet; umówmy się, że to są dwa różne urządzenia.
Tablet to tablet; taka jest filozofia tego urządzenia, aby użytkownik tylko kupował programy i nic poza tym.
I to byłoby moje 5 eurocentów w tym temacie; zdania więcej ze mnie nie wydusisz :nie:

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt lis 12, 2013 12:04 am

Minęło pół roku. Dla komputerowców do kupa czasu. Pojawiło się coś w miarę użytecznego na androida ?
Nawet nie chodzi mi o tworzenie drzewa (w sensie edycji i dodawania osób), a tylko na przeglądarkę. Tak, żeby zawsze mieć ze sobą drzewo genealogiczne w telefonie i móc ewentualnie coś sprawdzić (bo już nie jestem w stanie wszystkich spamiętać).
Może ktoś z was używa jakieś apki i podzieli się wrażeniami ?

Beata

P.S.
Wiem, że temat dotyczył tabletu, a ja pytam o aplikację na telefon - ale myślę, że póki co problemem jest system android, a nie urządzenie.
Beata

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » wt lis 12, 2013 8:16 am

Bea pisze:Minęło pół roku. Dla komputerowców do kupa czasu. Pojawiło się coś w miarę użytecznego na androida ?
Nawet nie chodzi mi o tworzenie drzewa (w sensie edycji i dodawania osób), a tylko na przeglądarkę. Tak, żeby zawsze mieć ze sobą drzewo genealogiczne w telefonie i móc ewentualnie coś sprawdzić (bo już nie jestem w stanie wszystkich spamiętać).
Może ktoś z was używa jakieś apki i podzieli się wrażeniami ?

Beata

P.S.
Wiem, że temat dotyczył tabletu, a ja pytam o aplikację na telefon - ale myślę, że póki co problemem jest system android, a nie urządzenie.
Jeśli korzystasz na "dużym" komputerze z serwisu Myheritage, to istnieje sprawnie działająca aplikacja tak na iOS, jak i na Androida. Osobiście używam i tu i tu i nie mam żadnych krytycznych uwag.
W kwestii telefonu. U mnie dziala na Sony Xperii, ale myslę, że każdy inny będzie równie dobry. Oczywiście im większy ekran tym dla tego programu lepiej, ale telefon staje się coraz mniej telefonem, a coraz bardziej mini tabletem przykladanym do ucha. Co zdaje się klientom nie przeszkadzać, bo o dziwo standardem staje się przekątna 5" :wow:

Bea

Post autor: Bea » wt lis 12, 2013 10:29 am

Szczerze mówiąc chodzi mi o program niezależny od jakiegokolwiek portalu on-line.
Beata

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » wt lis 12, 2013 10:46 am

Bea pisze:Szczerze mówiąc chodzi mi o program niezależny od jakiegokolwiek portalu on-line.
No więc takiej apki nigdy nie próbowałem. Guglownica pokazuje, że jest ich co najmniej kilka, ale ja nie potrafię powiedzieć Ci ile są warte :nie:

Poczytaj może tutaj - https://groups.google.com/forum/#!topic ... QlfurAJpHY

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt lis 12, 2013 8:27 pm

Bea pisze:Nawet nie chodzi mi o tworzenie drzewa (w sensie edycji i dodawania osób), a tylko na przeglądarkę. Tak, żeby zawsze mieć ze sobą drzewo genealogiczne w telefonie i móc ewentualnie coś sprawdzić (bo już nie jestem w stanie wszystkich spamiętać).
Nie próbowałem, ale skoro nie ma fajnej aplikacji na androida i zależy Ci na przeglądarce, to może postaw sobie w telefonie serwer www (np. KSWEB) i zainstaluj lokalnie np. Webtrees?
Pobieżnie przeglądając wujka google widzę, że jest to do zrobienia.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » wt lis 12, 2013 9:46 pm

Witam,
Bea pisze:...
Nawet nie chodzi mi o tworzenie drzewa (w sensie edycji i dodawania osób), a tylko na przeglądarkę. Tak, żeby zawsze mieć ze sobą drzewo genealogiczne w telefonie i móc ewentualnie coś sprawdzić (bo już nie jestem w stanie wszystkich spamiętać). ...
na tablecie z androidem działa program FamilyGTG.
Wersja darmowa obsługuje tylko jedno "drzewko" ale do prób się nadaje.
Program jest po niemiecku :(
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Bea

Post autor: Bea » wt lis 12, 2013 10:51 pm

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie Obrazek, ale szukam dalej idealnego dla mnie programu...
Idealnie by było po polsku... wiadomo... ewentualnie po angielsku. Niestety niemieckiego nigdy w życiu się nie uczyłam, więc odpada, podobnie zresztą jak francuski.
Oczywiście dla każdego co innego jest ważnego, nad gustami się nie dyskutuje. Znalazłam listę aplikacji genealogicznych na androida:
http://www.tamurajones.net/FreeAndroidG ... Apps.xhtml - może ktoś z Was skorzysta.
Ja jeszcze przeszukuję sieć w poszukiwaniu tego najlepszego. Jak na razie nic mi nie pasuje, a ten co mi na oko pasował, nie działa...
Na razie testuję to: https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl w wersji bezpłatnej. Pierwsze wrażenie nie najlepsze, ciężko coś znaleźć, zwłaszcza z gałęzi pobocznych. Ale... w zasadzie przy tak rozbudowanym drzewie ciężko zawsze coś znaleźć (niezależnie od programu), jak się nie pamięta gdzie szukać... Wersja pełna kosztuje 9,50 zł. Ale jeszcze się nie zdecydowałam.
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”