UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Genealogiczny węzeł gordyjski a księgi ziemski

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Genealogiczny węzeł gordyjski a księgi ziemski

Post autor: Wielebnowski » śr lis 13, 2013 3:10 pm

Witam
Po kilku latach poszukiwań ,chyba ponad setki wizyty w mojej parafii ,dotarłem do 1827r ,kiedy to 2xpra Franciszek ,syn Adama bierze ślub w Żywcu.Nie znałem ich miejsca urodzin .Udało mi się ich odnaleźć w Jabłonkowie na Zaolziu.Parę dosyć uciążliwych wyjazdów do archiwum w Opawie i wreszcie Czesi umieścili księgi w internecie.Poczułem się jak szczęściarz genealogiczny .
Przewertowałem księgi po raz drugi,ale już na spokojnie.
Co znalazłem
1671-poczatek ksiąg LB i LC

1674-ślub JANA-nazwę go Starszym syna Wojciecha i Marianny
1681-slub Ewy c.Wojciecha i Marianny
1690- ślub Zuzanny c.Wojciecha i Marianny

1710-ślub JANA -nazwę go Młodszym,bez podania rodziców.
1711-1736- brak ksiąg

1738 -ślub Jerzego ,mojego 5xpradziadka,reszta bezproblemowa ,ale bez podania danych rodziców.
1760- Pierwsza księga LM
Pozostało mi ich spróbować połączyć.
Księgi ziemskie są od 1571,w pierwszych są indeksy ,zacząłem szukać w latach 1700-1720.
Eureka ,w roku 1713 Jan W. syn zmarłego Jana zaskarża swojego ojczyma o zwrot domu .
Jest tam między innymi napisane
" Prawem jego pozostałemu sierocie nalezy i nalezeć ma. Dom z ogrodem od strony Krzysztofa Hanaka domu az do rowu miejskiego młyna lezącego do dziedzicznego uzytkowania i posiadania temu JW ... (herb ?) i jego potomkom , wolnego od długów, które by jego
ojczym Matys Hanak podniósl, oddaje.
IJeszce co nieco humorys-tycznie
" powinny jest Janu Welebnowskiemu krosno ,kołowrotek, kadlub i beczke kapusty oddać."
Więc Jan Starszy jest ojcem Jana młodszego, ważny problem rozwiązany.
Znalazłęm akt kupna chałupy przez Wojciecha od wdowy Zaczkowej z 1654r.
Spróbowałem określic datę urodzenia Wojciecha na lata 1620-1630.Wynika to z tego że w momencie kupna domu mogł miec okoł 30 lat ,natomiast w dniu ślubu syna Jana w 1674 juz nie zył.Jego zona powtórnie wyszła za mąż w 1684r.

Zorientowałem się że podna jest lokalizacja domu ,tak jak w przypadku pozwu z 1713r.
W tej sytuacji zacząłem przeglądac akt po akcie , wszystkie wpisy podatkowe ,jakieś raty, cesje,podatki gruntowe,wszystko jak było w księgach, ponad tysiąc stron.
Niestety innych wpisów z moim nazwiskiem nie znalazłem.
Najwazniejszy problem dla mnie to:
czy mogę założyć że Jerzy biorący slub w 1738 roku ,jest synem Jana młodszego,który z kolei wziął ślub w 1710 roku.
Wydaje się to wielce prawdopodobne ,poniewaz ślub syna po 28 latach po zawarciu związku małżeńskiego rodziców jest wielce prawdopodobny.Jedynie co mnie wstrzymuje to fakt że Jan młodszy (ślub w 1710r) nie urodził sie w Jabłonkowie.

Prosiłbym biegłych w genealogii o opinię w tej sprawie.
Po ewentualnym potwierdzeniu moich przypuszczeń przez Was,miałbym 8x pra Wojciecha ur.1620-1630j.

Przy okazji pragnę podziękowac Edzi i Beacie Bistram za wielką pomoc.posting.php?mode=post&f=15#
Jasiu W.
Jasiu Wielebnowski

Awatar użytkownika

beata bistram
Podziękował/a: 91 razy
Podziękowano: 189 razy

Re: Genealogiczny węzeł gordyjski a księgi ziemski

Post autor: beata bistram » śr lis 13, 2013 3:37 pm

Z najwieksza przyjemnoscia :) Ty otworzyles mi drzwi do wielu pokolen moich pradziadkow , dajac mi namiary na actapublica ;-) wiec ciesze sie, ze moge pomoc
pozdrawiam Beata

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » śr lis 13, 2013 3:59 pm

witajcie
jeśli znam numer domu, w którym urodził się prapradziadek (w 1817 r.) to jak mogę to dalej wykorzystać (jakie akta, rejestry moga dalej pomóc w poszukiwaniach)?
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw lis 14, 2013 9:45 pm

andompol pisze:witajcie
jeśli znam numer domu, w którym urodził się prapradziadek (w 1817 r.) to jak mogę to dalej wykorzystać (jakie akta, rejestry moga dalej pomóc w poszukiwaniach)?
To bardzo zależy, od tego gdzie ten dom był i czy należał do rodziców prapradziadka. W miastach w tym czasie były już księgi hipoteczne, więc w nich znajdziesz dane o właścicielach, kiedy kupili czy sprzedali. Czasami jest bardzo dokładny opis domu i warsztatu jaki się w nim mieścił. Oczywiście pozycja społeczna, zawód kupujących i sprzedających. W niektórych księgach hipotecznych są dołączone spisy lokatorów, albo umowy na wynajem poszczególnych mieszkań czy lokali.
W niektórych miejscowościach zachowały się różnego rodzaju spisy ludności, czasem sporządzane wg nazwisk, a czasami wg adresów. (np. w Warszawie taryffy czy spis parafian gminy ewangelicko-augsburskiej)
Nie wiem czy księgi hipoteczne mogą mieć też zastosowanie do domów wiejskich, bo raczej mam wszystkich w miastach i wiejskich dokumentów nie penetrowałam.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pt lis 15, 2013 12:46 pm

to była miasteczko prywatne lub wieś na Kujawach
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”