UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukuję informacji z Francji.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 15
- Podziękował/a: 3 razy
Poszukuję informacji z Francji.
Witam serdecznie. Mam nie mały problem a jestem w genealogii nowicjuszem. Chodzi o moją babcię która wyjechała przed 2 wojną do Francji--region Lille zostawiając w Polsce męża oraz 2 córki w tym moją mamę. Tam podobno wyszła ponownie za mąż rodząc też dwuch synów. Jak babcia żyła to kontakty utrzymywalismy natomiast po smierci jej i jej męża kontakty sie urwały.Ostatni raz do nich pisalem w stanie wojennym o leki dla mamy która juz nie żyje. Pużniej kiedy po przemianach ponownie napisalem list przyszedł do zwrotu z adnotacją że adresat zmienił miejsce zamieszkania.Nie posiadam żadnych dokumentów oraz informacji na temat babci a jedynie imie oraz nazwisko po nowym mężu Krajewski. Zwracam sie wiec z prośbą czy ktos ma pomysły jak odszukac jej syna czy też wnuków, jak zdobyć choc jej akt zgonu ? Z góry dziękuję Andrzej Hendzel. jedrek254@wp.pl
Hendzel Andrzej
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Poszukuję informacji z Francji.
Andrzej,
Jesli znasz date i miejsce smierci babci (tylko pod tym warunkiem) mozna poprosic urzad stanu cywilnego o jej akt zgonu.
Mozna sprawdzic imiona i nazwiska w ksiazce telefonicznej Francji.
Pozdrowienia,
Bozenna
Jesli znasz date i miejsce smierci babci (tylko pod tym warunkiem) mozna poprosic urzad stanu cywilnego o jej akt zgonu.
Mozna sprawdzic imiona i nazwiska w ksiazce telefonicznej Francji.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Właśnie nie znam daty zgonu ani też urodzenia. Miejsce śmierci oraz pochówku gdzieś w rejonie Lille na północy Francji.Znalazłem na facebook osobę która ma to samo imię oraz nazwisko co mamy brat i pisałem do niego ale on odpisał że Krajewskich w tamtym regionie jest bardzo dużo. Dziękuję i pozdrawiam Andrzej Hendzel
Hendzel Andrzej
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Andrzeju, zanim zaczniesz poszukiwania we Francji, szukaj wszelkich informacji w Polsce.
Gdzie i kiedy rodziły się dzieci Twoich dziadków... może w tej samej miejscowości brali ślub?
W akcie małżeństwa będzie podane gdzie się rodzili, wtedy odszukaj ich akty urodzenia.
Możliwe ze w aktach urodzenia będzie dopisek o zgonie, rozwodzie, powtórnym ślubie.....
Gdzie i kiedy rodziły się dzieci Twoich dziadków... może w tej samej miejscowości brali ślub?
W akcie małżeństwa będzie podane gdzie się rodzili, wtedy odszukaj ich akty urodzenia.
Możliwe ze w aktach urodzenia będzie dopisek o zgonie, rozwodzie, powtórnym ślubie.....
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
Hehehe , ja nawet nie pamiętam nazwiska panienskiego tej babci z Francji oraz nie znam miejsca gdzie brała slub z moim dziadkiem którego korzeni szukam na Litwie i coś znalazłem lecz nie wiem czy to akurat jego przodkowie więc jadę na tej Litwie dalej, pozostało jeszcze do przeszukania 200 lat metryk ? Jednak dziękuję za rady oraz pozdrawiam. Andrzej Hendzel
Hendzel Andrzej
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Andrzeju,
Ta babcia z Francji to matka Twojej mamy.
Zacznij wiec od aktu urodzenia Twojej mamy. Poznasz nazwisko panienskie Twojej babci.
Potem zapytaj bliskich, gdzie mogl miec miejsce slub dziadkow. Ktos na pewno pamieta. Moze jest jakies zdjecie ?
Trzeba przebadac wszystkie dane w Polsce, a dopiero potem szukac we Francji.
Ela slusznie zauwazyla, ze na marginesie aktu chrztu (urodzenia) Twojej babci moze byc adnotacja o jej zgonie we Francji.
W akcie slubu dziadkow moze byc adnotacja o rozwodzie.
Pozdrowienia,
Bozenna
Ta babcia z Francji to matka Twojej mamy.
Zacznij wiec od aktu urodzenia Twojej mamy. Poznasz nazwisko panienskie Twojej babci.
Potem zapytaj bliskich, gdzie mogl miec miejsce slub dziadkow. Ktos na pewno pamieta. Moze jest jakies zdjecie ?
Trzeba przebadac wszystkie dane w Polsce, a dopiero potem szukac we Francji.
Ela slusznie zauwazyla, ze na marginesie aktu chrztu (urodzenia) Twojej babci moze byc adnotacja o jej zgonie we Francji.
W akcie slubu dziadkow moze byc adnotacja o rozwodzie.
Pozdrowienia,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Witam , co do babci to nie mam ani jednego dokumentu, starsi z rodziny wymarli już , owszem zostal jej syn z drugirgo małzenstwa we Francji ale nie mam z nim też kontaktu. Jednak postaram się zrobic jeszcze tak jak Pani radzi. Dziękuję i pozdrawiam. Andrzej Hendzel
Hendzel Andrzej